امروز : جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳

تاریخ خبر : ۹۲/۰۷/۱۸
کد خبر : 474
چاپ خبر :

توصیه های پزشکی در ماه مبارک رمضان و فصل گرما در مصاحبه بیان

خانم دکتر حسینی متخصص بیماری های داخلی در مورد روزه داری و رعایت اصول و مواردی که می تواند به روزه داران جهت داشتن تغذیه سالم بمنظور حفظ سلامتی بدن در ایام ماه مبارک رمضان کمک کند،در مصاحبه ای به سوالات خبرنگار بیان پاسخ داد که در ادامه این گفتگو را می خوانید.

23

بیان:نظر شما درباره خوردن سحری و غذاهای مناسب سحر ؟

هنگام سحری بایستی از موادغذایی که انرژی بالایی دارند استفاده کرد تا در طول روز احساس گرسنگی نکنند ،برخی افراد خوردن موادغذایی چرب را ترجیح می دهند امّا باید توجه داشت که به دنبال مصرف غذای پرچرب تشنگی شدیدی عارض شده که باعث ایجاد مشکلات عدیده ای در این افراد می گردد.از طرف دیگر عده ای مصرف مواد قندی را ترجیح می دهند که ذکر این نکته ضروری است،مصرف مواد قندی و شیرینی به مقدار زیاد و در یک وعده باعث مصرف ناگهانی هورمون انسولین خون شده و با توجه به اینکه این هورمون باعث کاهش شدید خون می گردد ، ممکن است عوارضی چون سرگیجه،بی حالی،پرخاشگری،عصبانیت و ضعف ناگهانی بوجود آید.پس در وعده غذایی سحر از موادغذایی استفاده شود که بتواند هم انرژی روزانه را تامین کند و هم از افت ناگهانی قند خون جلوگیری کند و مهمتر از همه اینکه باعث ایجاد تشنگی شدید نشود.سحری نباید حذف شود بلکه بایستی توجه داشت که روزه داری عادی فاصله زمانی بین دو وعده غذایی شام و صبحانه روز بعد حدود 15 ساعت است که تقریباً هفت ساعت از آن در حالت خواب می گذرد.در ماه رمضان هم بایستی سعی شود همین حداکثر فاصله زمانی بین وعده ای غذایی رعایت شود.نخوردن سحری باعث می شود فاصله بین وعده افطار تا وعده افطار بعدی 24 ساعت  شود که خالی شدن دستگاه گوارش و نداشتن منبع انرژی برای این مدت زمان طولانی بسیار مضر است چرا که کلیه فعل و انفعالات بدنی از جمله روند ترشح اسید و آنزیم های گوارشی،عدم در دسترس بودن آب و فعل و انفعالات حیاتی و اتمام انرژی به علت مصرف یک وعده غذا دچار اختلال شده و عوارض مختلفی چون سوزش سر دل،زخم معده،عدم تمرکز فکری،بی خوابی و عصبانیت می شود.

بیان :فوائد روزه داری در ماه مبارک رمضان؟

روزه گرفتن در ماه مبارک رمضان منافع معنوی،فیزیکی،روحی و اجتماعی به همراه دارد.روزه داری می تواند به تغذیه مناسب کمک شایانی نماید،بدن انسان برای حفظ سلامتی خود همواره مقداری از چربی مواد غذایی را در نقاط مختلف ذخیره میکند؛به مرور زمان چربی های ذخیره شده نیز رنگ داده و فشرده می شوند و احتمال اینکه مورد استفاده مجدد قرار بگیرند بسیار کمتر می شود.روزه داری حتی در افراد لاغر و یا با وزن طبیعی به بدن فرصتی می دهد تا این چربی ها را از ذخائر آن آزاد کرده و مصرف نماید و پس از پایان روزه داری به جای آن چربی های تازه و مناسب تری را جایگزین نماید.روزه داری با استراحت دادن به دستگاه گوارش و فرستادن خون کافی به سراسر بدن بلاخص به سیستم اعصاب می تواند به سلامتی بدن کمک شایانی بنماید.

بیان:غذای مناسب افطار ؟

بدن ما در زمان افطار در حالت استراحت کامل است بنابراین هنگام افطار بایستی از مواد غذایی استفاده شود که به طور ناگهانی به دستگاه گوارش فشار وارد نشود ،بنابراین توصیه می کنم در زمان افطار روزه خود را با چند عدد خرما همراه با یک استکان چای یا شیر ولرم باز کنید .بین افطاری و شام فاصله در نظر بگیرید.شام را با غذاهای سبک ، کم قند و فیبردار مثل سوپ و سبزیجات یا سالاد که فشار چندانی به معده وارد نمی کنند شروع کرده و سپس به سراغ شام اصلی بروید.از مصرف نوشیدنی های زیاد بلاخص مایعات خنک که با رقیق کردن اسید و آنزیم های دستگاه گوارش سبب اختلال در هضم و جذب مواد غذایی می گردد اجتناب کنید چون درد شکم و نفخ پیش می اورد.بدن هنگام افطار نیاز فوری به منابع سهل الوصول انرژی بخصوص برای مغز و سلول های عصبی دارد.بهترین پیشنهاد کربوهیدرات های ساده می باشد.

بیان:راه حل  کمتر کردن عطش شدید در فصل گرما ؟

با مصرف مواد غذایی پرفیبر(سبزیجات و میوه ها) می توانیم آب و مواد غذایی را که در سحر مصرف کرده ایم به صورت یکنواخت و دائم در طول روز به قسمت های مختلف بدنمان برسانید.مواد غذایی فیبر آب زیادی را در خود جذب کرده و بدن می تواند آن را به آهستگی جذب کند و احساس تشنگی دیرتر عارض شود ، حتی احساس گرسنگی را نیز کمتر می کند.مصرف آب فراوان در تابستان و بلاخص ما بین غذا توصیه نمی شود چراکه باعث اختلال در روند هضم می شود.

بیان: علت بی حالی و سستی بعد از افطار ؟

غذا خوردن سبب می شود خون فراوانی به دستگاه گوارش سرازیر شود که به دنبال آن بی حالی و کاهش توان فعالیت های دقیق فکری اتفاق می افتد.

بیان:نظر شما درباره مصرف زولبیا و بامیه ؟

نباید دسر و شیرینی ها را که حاوی شکر فراوان هستند به مقدار زیاد مصرف کرد و بهتر است به جای آنها از خرما و توت که دارای قند طبیعی و همچنین املاح و ویتامین هستند استفاده نمود.

بیان:روزه داری برای افراد بیمار ؟

برای هر فرد بیمار بایستی به طور جداگانه تصمیم گیری شود و در مورد این مسئله با پزشک معالج خود مشورت نماید.

سخن پایانی

خداوند تبارک و تعالی در سوره مبارکه مریم آیه 62 می فرمایند:کسانی که در بهشت برین جای دارند،در آنجا سخنان لغو و بیهوده نمی شنوند مگر سلامتی و خداوند روزی را برای آنان صبح و شام در اختیار می گذارد.پس قدر سلامتی خود را بدانید.توصیه های فوق فقط مربوط به ماه مبارک رمضان نبوده و قابل تعمیم در طول سال است.

مصاحبه از سید امید امام جمعه

Cloob Facenama Facebook Twitter artabaz Digg Stumble Upon
نظرات

دیدگاه شما

تبلیغات