امروز : شنبه ۲۰ بهمن ۱۴۰۳

تاریخ خبر : ۹۳/۰۸/۱۱
کد خبر : 10860
چاپ خبر :

انتقاد وزیر بهداشت از وضعیت بوفه‌ مدارس

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی بیان گلپایگان،برگزاری یک صبحانه کاری بین وزرای آموزش و پرورش و بهداشت، همراه با اظهاراتی از سوی وزیر بهداشت بود که می‌توان آنها را انتقاد‌هایی جدی از وضعیت بهداشت دانش‌آموزان تلقی کرد.

هرچند دکتر هاشمی اعلام کرد خودش به‌عنوان وزیر بهداشت باید بخشی از کارش را به دانش‌آموزان معطوف کند اما اظهارات او را باید انتقاد بی‌سابقه یک وزیر از وزارتخانه‌ای دیگر تلقی کرد. تداوم عرضه غذاها و خوراکی‌های ناسالم دربوفه مدارس باعث شد وزیر بهداشت رسما نگرانی خود را نسبت به وضعیت موجود در بوفه مدارس اعلام کند.

وی با انتقاد از عرضه خوراکی‌هایی همچون سوسیس، کالباس، نوشابه، سرخ کردنی‌ها، چیپس و پفک خواستار حذف این خوراکی‌ها از بوفه مدارس شد و با اشاره به تذکرات متعدد در این رابطه از تداوم وضعیت فعلی انتقاد کرد. دکتر سیدحسن هاشمی در مراسم امضای تفاهمنامه با وزیر آموزش و پرورش گفت: آمار 15درصدی چاقی‌ بین دانش‌آموزان نگران‌کننده است، چاقی دانش‌آموزان در آینده گرفتاری‌های زیادی برای حوزه بهداشت و درمان ایجاد می‌کند. بنابراین باید از هم‌اکنون از شیوع بیماری‌های غیرواگیر ناشی از چاقی و اضافه‌وزن در بین دانش‌آموزان پیشگیری کنیم.

وی با اشاره به جمعیت 13میلیونی دانش‌آموزان کشور افزود: با احتساب خانواده‌های این دانش‌آموزان با نیمی از جمعیت کشور مواجهه مستقیم داریم و می‌توانیم با آموزش آنها در حوزه مهم پیشگیری، بسیار اثربخش عمل کنیم. وزارت بهداشت در کنار آموزش و پرورش در حوزه سلامت دانش‌آموزان باید در گستره وسیع‌تری اقدام کند و خروجی این همکاری‌ها فراتر از صرفا صدور یک کارت سلامت الکترونیک باشد.

وزیر بهداشت اظهارکرد: درباره مباحثی چون معضلات اجتماعی، اعتیاد، دخانیات، الگوی تغذیه و کم‌تحرکی می‌توانیم به‌طور مشترک در 2وزارتخانه مشکلات را پیگیری کنیم و شخصا علاقه‌مندم که از آموزش و پرورش در بحث بهداشت و سلامت جامعه کمک بگیریم. بخشی از منابع‌مان را نیز باید در اختیار آموزش و پرورش قرار دهیم.

هاشمی بار دیگر با تأکید بر سالم‌سازی بوفه مدارس گفت: بسیاری از بیماری‌ها مانند پوکی استخوان، از دست دادن دندان‌ها و گرفتگی عروق قلب ریشه در دوران کودکی دارند بنابراین فرهنگ تغذیه را از همین دوران باید نهادینه کنیم. وی با تأکید بر راه‌اندازی پروژه همیار سلامت افزود: همیار سلامت باید عملیاتی شود و هر خانه‌ای باید یک همیار سلامت داشته باشد و در این‌باره باید مشوق‌هایی را نیز تعریف کنیم.

طرح‌های نافرجام

سال‌هاست که مسئولان آموزش و پرورش می‌گویند بهتر است در بوفه مدارس اقلام سالم و مجاز مانند خشکبار و خرما، بادام زمینی، بادام، بادام هندی، فندق و پسته، کشمش، نخودچی، آجیل سویا، توت‌خشک و انجیر خشک عرضه شود. نکته مهم اینکه هر سال در این‌باره بخشنامه هم صادر و مسائل تکراری بیان می‌شود ولی بر وضعیت بوفه مدارس تأثیری ندارد. آمار بالای بیماری‌های غیرواگیر مانند دیابت، چاقی، فشارخون بالا، بیماری‌های قلبی و عروقی و… بیانگر یک مسئله است؛ تغذیه نامناسب. هر سال، دستورالعمل‌ بوفه مدارس توسط وزارت آموزش و پرورش به مدارس ابلاغ می‌شود اما هنوز در بوفه مدارس چیپس و پفک، پیراشکی، نوشابه‌های گازدار، ساندویچ‌های سوسیس و کالباس و… عرضه می‌شود.

سال گذشته مسئولان آموزش و پرورش وعده عرضه غذای گرم و سالم مانند آش‌رشته، لوبیا، عدسی، ماکارونی با سویا، تخم‌مرغ و سیب‌زمینی آب‌پز را در بوفه‌های مدارس دادند ولی عملی نشد. طرح مدارس مروج سلامت نیز که در 72مدرسه ابتدایی برخی استان‌ها به‌صورت آزمایشی اجرا شد سرانجامی نداشت. بوفه مدارس متأسفانه برای درآمدزایی اجاره داده می‌شوند و به‌لحاظ رعایت مسائل بهداشتی نیز هیچ نظارتی وجود ندارد . بوفه مدارس نیاز به برنامه‌هایی منطبق با واقعیت‌های جامعه دارد تا قابلیت اجرایی داشته باشد وگرنه برنامه‌نویسی و صدور دستورالعمل مانند آنچه طی چند سال اخیر انجام شده کاری بسیار آسان است. البته کارشناسان بهداشت محیط وزارت بهداشت نیز باید بر وضعیت بوفه مدارس نظارت دقیق داشته باشند که به‌دست فراموشی سپرده شده است.

نیاز 13درصد دانش‌آموزان به مراقبت

معاون بهداشتی وزیر بهداشت ‌ از اهمیت جایگاه مدارس سخن گفت و اینکه مدارس می‌توانند نقشی مهم و اساسی در ترویج رفتارهای سالم و آموزش آنها به دانش‌آموزان ایفا کنند. به گفته علی‌اکبر سیاری 11تا 13درصد دانش‌آموزان نیاز به مراقبت دارند، برای همه دانش‌آموزان یک شناسنامه الکترونیک سلامت طراحی کرد‌ه‌ایم که وضعیت جسمی، بینایی و شنوایی آنها بررسی می‌شود و دانش‌آموز هنگام فارغ‌التحصیلی یک کارت الکترونیک سلامت در دست خواهد داشت. او افزود: آموزش رفتارهای سالم از دوران کودکی بسیار ساده‌تر و کارآمدتر از این کار در دوران بزرگسالی است و مدارس می‌توانند نقشی مهم و اساسی در ترویج آنها به دانش‌آموزان ایفا کنند. دانش‌آموزان، گروه سنی‌ای هستند که می‌توانند با رعایت سبک زندگی سالم از سلامت خود، خانواده، همسالان و جامعه مراقبت کنند و به‌عنوان یک سفیر سلامت و یک شهروند خالق سلامت یک زندگی عاری از خطر، سالم، مولد، شاد و با نشاط و متعالی را در پیش بگیرند.

منبع:همشهری

 

Cloob Facenama Facebook Twitter artabaz Digg Stumble Upon
نظرات

دیدگاه شما

تبلیغات