نقش تاریخی رسانه در کشف تزویر و رفع آن در مقاطع آتی انقلاب به قلم محمد رضا زالی(فاضل گلپایگانی) گروه خبری بیان گلپایگان
باسمه تعالی
به مناسبت روز خبرنگار
محمدرضا زالی (فاضل گلپایگانی)
به گزارش خبرگزاری بیان وقایع سالانه و از آن جمله روز گرامیداشت خدمات خبرنگاران را باید متناسب با اوضاع و احوال جاری هر سال، مورد بررسی و تحلیل قرار داد. روزآمد بودن نوع تجلیل و البته انتظار ما از فعالان رسانهای در روز خبرنگار، منوط به توجه به وضعیت حال حاضر اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی کشور است.
یک سال أخیر را باید بهحق، سال دشوار معیشت و ناکارآمدی نامید. سالی که نشان داد اگر تدبیر مدیران در آرامش گذشته دخیل بوده؛ سوء تدبیرشان پدیدآورنده وضعیت نگران کننده امروز است. توفیقات گذشته در کنترل اوضاع اقتصادی کشور را نشان از توانمندی خویش در اداره کشور و مقصر نابسامانی وضع موجود را دیگران معرفی کردن، در خوشبینانهترین حالت، حاکی از عدم صداقت است.
امروز در شرائطی قرار داریم که مدعیان پس از پنج سال معطل کردن کشور و تغییر سیاست ایستادگی به سیاست تعامل و مذاکره، اکنون به نقطه صفر بازگشته و راهکار ایستادگی بهمنظور بیاثر کردن تحریمها را مطرح میکنند! تبیین این حقیقت که تداوم مسیر و سیاست گذشته میتوانست ما را پنج سال زودتر از این به نتیجه مورد نظر برساند، بر عهده رسانهها است. تبیین خسارت محض حاصل از پیروی نکردن از سیاستهای کلی مقام ولایت و دل خوش داشتن به مذاکره و بستن با کدخدا امروز بر عهده رسانهها است. تبیین این حقیقت که برخورد قضائی و سخت با مجرمان و اخلالگران اقتصاد و امنیت کشور (که امروز در ادبیات رئیس جمهور بازتولید میشود)، در همه دورانها یک ضرورت اجتناب ناپذیر بوده و بازنمائی تفاوت آفتابپرستگونه مواضع افراد در این خصوص در مقاطع مختلف، بر عهده رسانهها است.
کاهش محبوبیت مدیران ارشد کشور از آن جهت حائز اهمیت است که ناشی از نارضایتی عمومی از عملکرد گذشته و پدید آمدن نابسامانی در حوزههای مختلف اقتصادی و اجتماعی است. فرافکنی سوء مدیریت خویش در گفتگوی با مردم، عامل افزایش این نارضایتی و تبعات میدانی حاصل از آن است. رسانهها باید بهعنوان بلندگوی صدای مردم، سوء تدبیرها و سوء سخن مدیران را خیرخواهانه فریاد کنند. امروز مجاهده در مسیر این روشنگری و به جان خریدن تهدیدها و آسیبهای سرکوبگران، بر عهده رسانهها است. درک این حقیقت که بستن دهان نخبگان و رسانههای منتقد، اعتراضات عمومی خیابانی را بهدنبال داشته و خواهد داشت، برای اهل تحلیل چندان دشوار نیست. مسبب پدید آمدن نارضایتیهای امروز، همان دولتی است که طبق آمار رسمی اعلام شده، بیشترین برخورد قهری و قضائی را با رسانهها و منتقدان داشته است.
بیگمان پیگیری این شیوه توسط مسؤولان شهرستان به بهانه عدم تمدید مجوز برخی و دادگاهی کردن برخی دیگر از رسانهها، نتیجهای مشابه بهدنبال خواهد داشت. نتیجه قهری برخورد گازانبری و خاموش کردن چراغ انتقاد یا بستن دهان منتقدان، گسترش دامنه انتقاد و منتقدان بوده و همراهان سرکوبگران را افزایش نخواهد داد.
در زمانهای که مدعیان با عملکردی غیر قابل دفاع، امیدهای بزرگ ملت را به قربانگاه ناکارآمدی خویش بردهاند، این نقش بیبدیل بر عهده رسانهها است تا با روشنگری و یادآوری آنچه گذشته، روزنههای امید به بهبود معیشت و برقراری عدالت را در دلها زنده کنند.
در شرائطی که مسببان اصلی وضع موجود میکوشند با سیاست نعل و میخ، حق و باطل را آمیخته و با شانه خالی کردن از مسؤولیت، زمینه تداوم قدرت خویش در انتخابهای بعدی را فراهم کنند؛ این روشنگری رسانهها است که میتواند صدای رسای ملت باشد.
نقش بیبدیل رسانهها بهمثابه رکن چهارم دموکراسی در عصر ناکارآمدی مدیران اجرائی، بیش از پیش مورد توجه بوده و از اهمیت مضاعف برخوردار است. رسانه بهعنوان یک سیستم کشف و رفع عیب، امروز باید نقش تاریخی خود را در کشف تزویر و رفع آن در مقاطع آتی انقلاب به شایستگی ایفاء کند تا در نتیجه آن شاهد بصیرت عمومی در انتخابهای آینده باشیم.
رعایت انصاف و عدالت خبری و رسانهای از جمله ضرورتهای تحقق یافتن حقیقت و حاکمیت عدالت است. فراموش نکنیم که یگانه راه دستیابی جمعی ما به سعادت همگانی در سطح محلی و ملی، قرار گرفتن در چارچوب سیاست اخلاقی است و این مهم را باید در اخلاق رسانهای و رسانه اخلاقی، متبلور ساخت.
اینجانب ضمن ابراز همدردی با خبرگزاری بیان و مجموعه رسانهای نسل نو و تبریک روز خبرنگار به همه فعالان رسانهای محلی شهرستانهای گلپایگان و خوانسار، همگان را به وحدت و همدلی مجاهدانه در دفاع از حقوق مردم و آرمانهای انقلاب دعوت میکنم.
با آرزوی سعادت و بهروزی