غلامی : دلم به مدیران دانشگاه آزاد قرص است/ حذف کنکور شرط دارد
به گزارش خبرگزاری بیان؛ وزارت علوم در دولت یازدهم و دوازدهم شاید خاصترین شرایط طول دوران این وزارتخانه را داشت، در دولت یازدهم پس از گذشت بیش از یکسال از فعالیت دولت، وزارت علوم به سر و سامان نرسیده بود و بعد از انتخاب دو سرپرست و یک وزیر که استیضاح شد، همچنان این بدون وزیر اداره میشد تا محمد فرهادی بر کرسی عالی این وزارتخانه نشست.
در دولت دوازدهم نیز رئیس جمهور در لیست کابینه خود جای وزیر علوم را خالی گذاشت و این وزارتخانه در چند ماه نخست دولت دوازدهم با سرپرست اداره شد تا اینکه منصور غلامی به سمت وزیر علوم منصوب شد.
غلامی از سال 1359 تا 1360 عضو جهاد سازندگی همدان و مسئول اردوگاه روستایی بود و از سال 1360 تا 1362 سرپرستی دانشکده کشاورزی شهرکرد وابسته به دانشگاه اصفهان و عضو جهاد دانشگاهی اصفهان را برعهده داشت، وی همچنین در سال 1364 مدرک کارشناسی ارشد خود را در رشته علوم باغبانی از دانشگاه تربیت مدرس اخذ کرد و در همان سال تا سال 1367 ریاست دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا را عهدهدار بود.
غلامی پس از آن به مدت دو سال معاونت اداری و مالی دانشگاه بوعلی سینا را بر عهده داشت و بعد از آن مجدداً به مدت یک سال رئیس دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا شد. او در سال 1370 برای تحصیل در مقطع دکتری به دانشگاه آدلاید استرالیا رفت و در سال 1374 در مقطع دکتری رشته علوم باغبانی از این دانشگاه فارغالتحصیل شد و به ایران بازگشت.
غلامی پس از بازگشت به ایران مجدداً به مدت یک سال معاون اداری و مالی دانشگاه بوعلی سینا شد و پس از آن ریاست آن دانشگاه را عهدهدار بود و حالا او وزیر علوم دولت دوازدهم است.
غلامی از ابتدای حضورش در کرسی عالی وزارتخانه دانشگاهیان بر کیفیسازی آموزش عالی و همدلی و همیاری تمام بخشها برای دستیابی به اهداف کلان ملی تأکید کرد.
سال 96 که روزهای پایانی آن را میگذرانیم عنوان «اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال» را داشت، وزارت علوم برای تحقق این 3 امر چه فعالیتی داشته و چه برنامهریزیهایی دارد؟
* 2.9 درصد از سهم مقالات پراستناد دنیا را داریم
غلامی: ما در حال حاضر از نظر رشد علمی در منطقه، اول و در دنیا شانزدهم هستیم، با داشتن یک درصد جمعیت جهان 1.9 درصد سهم از مقالات نمایه شده و 2.9 درصد سهم از مقالات پراستناد داریم.
بیش از 42 پارک علم و فناوری و 190 مرکز رشد داریم و برای 30 هزار نفر ایجاد اشتغال داشتیم به طوری که صادرات محصولات فناورانه در سال پیش رو از 230 میلیون دلار فراتر خواهد رفت.
* در زمینه اقتصاد مقاومتی و کارآفرینی برنامهریزی داریم
در زمینه اقتصاد مقاومتی نیز چند طرح را ارائه دادیم که یکی از این طرحها مربوط به ارتقای دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی در تراز بینالمللی است.
این طرح پروژهای ملی ـ بینالمللی است که در این طرح انتخاب 16 دانشگاه و 9 پژوهشگاه در مرحله نخست ارتقای 10 دانشگاه و پژوهشگاه به تراز جهانی، بر اساس شاخصهای اولیه صورت گرفته است.
در زمینه اشتغال نیز باید بگویم که ما وظیفه اشتغال نداریم ولی وظیفه ما این است که فارغالتحصیلان را توانمند کنیم تا بتوانند کارآفرین باشند و هم برای خودشان و هم برای دیگران ایجاد اشتغال کنند که در این زمینه برنامههایی داریم و قرار است به طور جدی کار کنیم.
افرادی که کارآفرین شوند تعداد دیگری را هم به کار میگیرند.
کار دانشگاه بیشتر آموزش و پژوهش است که امیدواریم نتایج آن به اشتغال کمک کند.
* ساماندهی زیرنظامهای آموزش عالی در راستای توسعه کیفی
شما حضور خود در کرسی عالی وزارت علوم را با برنامهریزی درباره کیفیسازی آغاز کردید، کیفیت آموزش عالی تا چه حد مورد تأکید است؟
غلامی: برنامهریزی برای آموزش عالی به صورت کلان در دستور کار است، تعداد زیادی دانشکده و موسسه در کشور داریم که باید در یک چارچوب نظاممند تا جایی که ظرفیتهایشان اجازه میدهد در راستای توسعه کیفی آموزش عالی به کار بگیریم.
* حضور مدیران فعلی دانشگاه آزاد، حجتی برای افزایش نظم در این دانشگاه است
وزارت علوم در سالهای اخیر در زمینه توسعه کمی اختلافاتی با دانشگاه آزاد داشته است، آیا این مشکلات و اختلافات همچنان ادامه دارد؟
غلامی: دانشگاه آزاد یکی از دانشگاههای منظم و اصولی ما است، من با کسی تعارف ندارم، اگر با دانشگاه آزاد مشکلی داشتیم تعطیلشان میکردیم.
حضو ر مدیران فعلی در دانشگاه آزاد حجتی برای افزایش نظم است و فارغ از گرفتاریهایی که باید حل کنند حتما ما بخش خصوصی را براساس قانون اساسی باید حمایت کنیم و نباید تمام بار به گردن دولت باشد این قدر ندانستن سرمایه و مجموعهای که در دانشگاه آزاد شکل گرفته کفران نعمت است ولی من دلم به مدیران دانشگاه آزاد قرص است.
* حذف کنکور نیازمند هماهنگی با آموزش و پرورش است
به تازگی بحثهایی نیز در رابطه با تغییر در آزمونهای سراسری مانند کنکور و مسأله حذف آن مطرح میشود.
غلامی: کنکور دکتری تا دو سال آینده تغییری نخواهد کرد
یعنی کنکور دکتری 97 تغییری نسبت به گذشته ندارد و بر اساس روال سابق برگزار می شود.
ظرفیت دکتری به نسبت سال گذشته با اندکی کاهش روبرو است و ظرفیتهای دانشگاه آزاد اسلامی نیز با هماهنگی وزارت علوم تنظیم شده است.
این آزمون با توجه به میزان تقاضای بالایی که برای آن وجود دارد حذف نمیشود و در واقع داوطلبان با شرکت در این رقابت به نوعی دسته بندی میشوند.
با توجه به سهمی که دانشگاهها در نمره آزمون دارند ممکن است در آینده این سهم افزایش یابد اما تا یکی دو سال آینده تغییری نداریم.
درباره حذف کنکور نیز هم وزارت آموزش و پرورش و هم شورای سنجش و پذیرش و وزارت علوم اقداماتی را در این زمینه شروع کردهاند که برای به نتیجه رسیدن آن باید فرصتی از مجلس گرفته شود.
اکنون 85 درصد داوطلبان با سوابق تحصیلی دانش آموزی پذیرفته میشوند اما برای رشتهها و دانشگاههایی که بیشتر مورد توجه قرار میگیرند باید عدالتی برای جذب داوطلبان برقرار شود.
* تکمیل ظرفیت نداریم
پذیرش تکمیل ظرفیت به چه صورت است؟
غلامی: تمام زیرنظامها باید به صورت یکسان پذیرش کنند و پذیرش به صورت سراسری انجام میشود که مهرماه و بهمن ماه پذیرش را انجام میدهند ولی تکمیل ظرفیت نداریم.
* حمایت وزارت علوم از مهارتآموزی
برای سال 97 چه برنامهریزی دارید؟
غلامی: اولویت در سال 97 این است که با توکل به خدا برنامههای دانشگاههای مهارتی را به صورت جدی پیش ببریم که یکی از برنامههای اصلی ما حمایت از این دانشگاهها است که وظیفه مهارتآموزی دارند.
منبع: فارس