امروز : یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳

تاریخ خبر : ۹۶/۰۷/۲۴
کد خبر : 106126
چاپ خبر :

نظامیان عراق و حشد شعبی را هیچ‌گاه به عنوان دشمن تصور نخواهیم کرد/ مذاکره تنها راه برون‌رفت از وضعیت موجود

فرمانده میدانی نیروهای پیشمرگ منطقه کرکوک تاکید کرد: تنش‌های فعلی کرکوک سیاسی است نه نظامی و مذاکره تنها راه برون رفت از وضعیت موجود است.

به گزارش خبرگزاری بیان، ادریس سلیمانی اقلیم کردستان عراق: رفراندوم برگزارشده اقلیم کردستان عراق در شهر کرکوک به عنوان شهر مورد منازعه با حکومت مرکزی، تنش‌های سیاسی اربیل – بغداد را به بالاترین حد ممکن رسانده است. همزمان با تنش‌های سیاسی، صف‌آرایی‌های نظامی نیروهای پیشمرگ و نیروهای عراقی به تنش‌های موجود افزوده است. با هدف بررسی وضعیت منطقه، گفتگویی با «ریبین طاها عبدالکریم»، فرمانده عملیات محور نقشبندی – طبج در منطقه کرکوک انجام شده است که مشروح آن در ادامه می‌آید:

همچنانکه مستحضر هستید کرکوک با تنش‌های سیاسی و نظامی خاصی روبرو است. در این میان پاره‌ای از رسانه‌های کردی به تنش‌های موجود دامن می‌زنند. شما به عنوان یکی از فرماندهان نیروی پیشمرگ که در محل حضور دارید اوضاع را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

البته که رسانه‌ها نقش بسزایی در بزرگ‌نمایی یا کم‌اهمیت جلوه دادن هر حالتی دارند اما در واقع بیشتر جنبه تعمدی ندارد زیرا یک حالت غیرطبیعی در منطقه مشاهده می‌شود، وضعیت فعلی به صورت مستقیم با نیروهای نظامی پیشمرگ، ارتش عراق و حشد شعبی در ارتباط نیست و هر آنچه هست مربوط به روابط سیاسی اقلیم و حکومت مرکزی است، در حال حاضر و با برگزاری رفراندوم اقلیم کردستان تنش‌های سیاسی اربیل – بغداد فزونی یافته است و بغداد نتایج رفراندوم را به رسمیت نشناخته است. وجود تنش‌های موجود به معنی آغاز جنگ و درگیری نیست، اما در نهایت، نیروهای پیشمرگ و حشد شعبی با دارا بودن نقط مشترک به نسبت اختلافات موجود می‌توانند در جهت حل مشکلات قدم بردارند.

ما در عراق دارای سیستم فدرالیسم بوده که در چارچوب قانون اساسی عراق، مردم به آن رای داده‌اند، اگرچه ما معتقدیم که برگزاری رفراندوم و حق تعیین سرنوشت از حقوق مسلم ماست، اما معتقد به انجام مذاکرات و گفتگوهای سازنده با بغداد و کشورهای همسایه و جامعه بین‌الملل هستیم. در وضعیت فعلی منطقه لازم است مذاکرات و گفتگو تنها راه حل برون‌رفت از تنش‌ها باشد. تنش و صف‌آرایی از سوی نیروهای پیشمرگ و دیگر نیروهای عراقی در منطقه وجود دارد که بر این باوریم حکمت سران سیاسی کرد و برادران اهل تشیع در عراق مانع از آن خواهد شد هیچگونه جنگ و برخورد نظامی در میان این نیروها روی دهد، زیرا جنگ تنها ویرانی و خسارات دوطرفه را به همراه خواهد داشت.

در صورتی که اقلیم کردستان و حکومت مرکزی به قانون اساسی عراق رجوع کنند – همان قانونی که اکراد خود در تدوین آن نقش بسزایی داشته‌اند و ساکنین اقلیم کردستان نیز با اکثریت قریب به اتفاق به آن رای مثبت داده‌اند – می‌توان امیدوار بود که تنش‌های موجود کاهش یابد؟

مرجعیت عالی شیعیان عراق جناب آیت‌الله سیستانی پیامی را صادر فرموده‌اند که در آن از اقلیم کردستان و حکومت مرکزی درخواست بازگشت به مبانی قانون اساسی عراق را مطرح کرده‌اند و ما معتقدیم اجرای خواسته‌های ایشان در این پیام می‌تواند حلال مشکلات فعلی باشد. قانون اساسی و عمل به مفاد آن می‌تواند مشکلات اربیل و بغداد را به چاره‌یابی نزدیک کند. لازم است فضای گفتگو بر وضعیت فعلی مسلط شود که البته بدین معنی نخواهد بود که مردم کردستان عراق و نیروهای پیشمرگ توانایی دفاع را ندارند، ما همان نیرویی هستیم که داعش را ناچار به تحمل شکست کردیم، اما برادران خود در نیروهای نظامی عراق و حشد شعبی را هیچ‌گاه به عنوان دشمن تصور نخواهیم کرد و هدف والای ما این است که ثبات و آرامش اقلیم کردستان و عراق حفظ شود و در پی آن هستیم که مسائل مورد اختلاف اربیل و بغداد از طریق مذاکره و گفتگو حل و فصل شود نه با جنگ و درگیری.

نیروهای پیشمرگ ثابت کرده‌اند که جنگجویانی کارآمد هستند، اما نظر به تاریخ مشترک ما و برادران شیعه عراقی در مقابله با نظام دیکتاتوری صدام و داعش و سایر گروه‌های تروریستی بر آن نیستیم که راه حل نظامی را انتخاب کنیم، بلکه بازگشت به قانون اساسی می‌تواند ما را در این شرایط بیشتر به هم نزدیک کند. در گذشته پاره‌ای از حقوق و مسائل مرتبط با اقلیم کردستان از سوی حکومت مرکزی نادیده گرفته شده است و از سوی دیگر لازم است اربیل نیز به این واقعیت واقف باشد که هرگونه صحبت از استقلال و حق تعیین سرنوشت بدون رضایت بغداد میسر نخواهد بود … این نکته را هم باید مدنظر قرار دهیم که مسائل و مشکلات در عراق نه تنها در روابط اقلیم کردستان و بغداد بلکه در دیگر مناطق این کشور هم وجود دارد، ظهور گروه‌های تروریستی القاعده و داعش و مشکلات امنیتی دیگر، حکایت از آن دارد که عراق با نقایصی در سیستم حکمرانی خود روبرو است و نیازمند توافق سیاسی فراگیر با هدف عبور از مشکلات کنونی است.

در خبرهای چند روز گذشته به نقل از مشاور سیاسی رئیس اقلیم کردستان آمده بود که هزاران نفر از نیروهای پیشمرگ در منطقه کرکوک مستقر شده اند، چنین تحرکاتی زمینه آغاز جنگ و درگیری را در کرکوک فراهم نمی‌کند؟

آنچه که ما در منطقه مشاهده کرده‌ایم این است که نیروهای حشد شعبی در اطراف کرکوک تحرکاتی داشته‌اند و این طبیعی است که نیروهای پیشمرگ هم با هدف دفاع از خود به حالت آماده باش درآمده‌اند، اما تاکید می‌کنم که ما آغازگر جنگ و درگیری نبوده و در پی فراهم کردن فضای مذاکرات و گفتگو هستیم. تحرکات نیروهای پیشمرگ در منطقه با هدف دفاع از خود بوده است و امیدواریم که به چنین مرحله‌ای نرسیم و مشکلات از دریچه گفتگو و مذاکرات حل و فصل شود.

رئیس جمهوری کرد عراق بار دیگر سلسله نشست‌هایی را با دفتر سیاسی اتحادیه میهنی کردستان انجام داده است، گفته می‌شود که وی حامل پیامی از سوی بغداد به سران این حزب بوده است، می‌توان امیدوار بود که تلاش‌های اتحادیه میهنی به آرامش سیاسی – نظامی در منطقه منجر شود؟

ما معتقد به پیروی از شیوه سیاسی جلال طالبانی هستیم، حکمت سیاسی ایشان حافظ منافع ملت‌های عراق بوده است، اختلافات قومیت‌ها و مذاهب مختلف در عراق همیشه از سوی رئیس‌جمهوری سابق این کشور بر روی میز مذاکرات حل و فصل شده است. رهبران سیاسی کُرد و در راس آنها اتحادیه میهنی کردستان با همکاری دیگر دوستان عراقی درصدد کاهش از تنش‌های موجود هستند و معتقدیم که این وضعیت تنها با مذاکره و گفتگو مرتفع خواهد شد، برادران اهل تشیع هم بدین نکته معترفند که جنگ و درگیری راه برون رفت از این مشکلات نیست. از سوی دیگر به این نکته هم پایبندیم که باید از هرگونه اقدامی که امنیت و آرامش منطقه را بر هم خواهد زد دوری کنیم. نباید وضعیتی بر منطقه حاکم شود که تروریست‌ها با هدف آسیب رساندن به مردم از آن بهره برداری کنند.

کرکوک به عنوان منطقه مورد منازعه از مهمترین مشکلات کنونی اربیل و بغداد است. اقدام یکجانبه سران اقلیم کردستان در برگزاری رفراندوم، چه نقشی در افزایش تنش‌های سیاسی – نظامی در این شهر حساس داشته است؟

آشکار است که مسئله برگزاری رفراندوم چنین وضعیتی را به وجود آورده است و مسائل و مشکلات را بیشتر نمایان کرده است. ما معتقدیم که ملت ما دارای حق تعیین سرنوشت خود هستند، اما سازوکار برگزاری این رفراندوم مشکلاتی را در پی داشته است، می‌توان مسائل موجود را از طریق گفتگو حل و فصل کرد. حکمت سیاسی سران کرد و عراق و همپیمانی نیروهای پیشمرگ و ارتش و حشد شعبی عراق در نبرد علیه تروریست‌های داعش این فرصت را فراهم خواهد کرد که به توافق رفع این مشکلات برسیم.

* لازم به ذکر است این گفتگو روز گذشته و پیش از درگیری بیننیروهای عراقی و پیشمرگ انجام شده و انتشار آن به معنای تایید مواضع مصاحبه شونده نیست.

منبع: تسنیم

Cloob Facenama Facebook Twitter artabaz Digg Stumble Upon
نظرات

دیدگاه شما

تبلیغات