راهبردهای اشتغال و کارآفرینی، سرمایه داری یا خرده مالکی
به گزارش خبرگزاری بیان اشتغال و کارآفرینی، از موضوعات دست اول و نیازهای ضروری جامعه امروز ما است. تنظیم اولویتهای کاری در این برهه اقتضاء میکند تمام سیاستهای بخشی، در راستای تحقق اشتغال پایدار سامان یابد. کامیابی در حوزههای امنیت، فرهنگ، سیاست، مسائل اجتماعی و … را باید از منظر نقشآفرینی آن در امر اشتغال، مورد ارزیابی قرار داد. یکی از ابعاد ضروری در اتخاذ راهبردهای کارآفرینی و اشتغال، رویکردهای کلان تأثیرگذار در موضوع است. بر مبنای این رویکردها است که تلاش برای ایجاد اشتغال، سویهها و راهبردهای گوناگونی مییابد؛ در برخی، صنایع سرمایهبر، صنایع بزرگ و در نتیجه سرمایهداران بزرگ در اولویت قرار میگیرند و در برخی دیگر، صنایع کاربر و کارگاههای کوچک و در نتیجه خردهمالکان فاقد سرمایه کلان در اولویت قرار میگیرند.
بیگمان هر یک از این راهبردها به نسبت جوامع و اقتصادهای گوناگون و متأثر از میزان امکانات و نیازهای موجود، در جایگاه خود قابل توجه بوده و مورد استفاده قرار میگیرند. اما کارآمدی یک راهبرد در کشوری توسعهیافته یا کم جمعیت یا با نرخ بیکاری پائین، بهمعنای کارآمدی آن در کشوری دیگر با شرایط متفاوت نیست. به همین سیاق نمیتوان نسخه یکسانی برای شهرهای مختلف نوشته و تجویز کرد.
اصرار بر دعوت اجبارگونه به حضور صنایع بزرگ دولتی یا خصوصی یا خصولتی (نیمه دولتی) در شهرهای کوچک، بدون وجود امتیازات اقلیمی و انگیزهآفرین که از دهه دوم انقلاب آغاز شده است، شهرهای مذکور را با معضلی به نام هژمونی سرمایهسالاران مواجه ساخته است. این سلطه هراسآفرین، در مقاطع مختلف با استفاده از حربه ترس از ایجاد بحرانی اجتماعی در شهری کوچک، در صدد گرفتن امتیازات گوناگون وامهای کمبهره دولتی یا بخشودگی جرائم یا بخشودگی مالیاتی و … برآمده است. در شرایطی که وجود یک کارخانه خودروسازی یا قطعهسازی به دلائل مختلف در یک منطقه جغرافیائی، فاقد صرفه اقتصادی است، تلاش مدیران آن کارخانه برای استفاده از این حربه در جهت تهدید امنیتی – اجتماعی شهرستان و بهدنبال آن گرفتن امتیازات ویژه، طبیعی خواهد بود.
در شرایطی که اقتصاد مردم منطقه گلپایگان و خوانسار، اقتصادی خردهمالکی بوده و زندگی عموم روستائیان منطقه از محل فروش شیر محدود تعداد محدودی احشام به کارخانهای بزرگ اداره میشود، دعوت از حضور یک واحد دامداری چندهزارتایی سرمایهسالار، حضوری تهدیدکننده برای اقتصاد و معیشت خردهمالکان است. پاسخ این خردهمالکان به بهانههای کارخانهای که تمام ظرفیت شیر مورد نیاز خود را از دامداری چندهزارتائی بهصورت یکجا تهیه میکند چه خواهد بود؟! آیا هیچگاه دامداران مظلوم روستایی خواهند توانست با اعتراض به قیمت خرید شیر از خود، مانع از تضییع حقوق خود شوند؟! آیا پاسخ قابل پیشبینی کارخانه مذکور، عدم نیاز به شیر تولیدی خردهمالکان نخواهد بود؟!
این نگاه به کارآفرینی سرمایهسالار است که در پاسخ به کارآفرین خردهپا، تلاش اقتصادی با خرده سرمایهای در حدود 20 میلیون تومان را غیر قابل توجیه و غیر ضروری میداند. از این منظر باید سرمایههای کلان کشور در اختیار معدودی سرمایهدار قرار گیرد تا آنها از رهگذر ایجاد کارخانجات یا مراکز بزرگ تولیدی، ظرفیتهای گسترده اشتغال را ایجاد کرده و خردهمالکان نیز از رهگذر نوکری برای این اربابان قدرت و ثروت، معیشت خود را تأمین کنند!
نقد این نگاه بههیچوجه بهمعنی نفی ارزش و دارایی صاحبان ثروت و سرمایه کلان نیست. قطعاً حضور این بزرگواران در عرصه اقتصاد کشور، ضروری است اما سخن بر سر چگونگی و شرایط و زمینههای این حضور است. اقتصاد کشور نباید مانند عرصه فرهنگ و رسانه، شخصیتهائی را پرورش دهد که به قدرت هژمون و مسلط بر آن بدل شوند. اگر زمینههای جذاب اقتصادی مانند وجود مواد اولیه مناسب، بازار مصرف، نیروی کار ماهر و … در یک منطقه وجود داشته باشد؛ پیشنهاد حضور برای فعالیت اقتصادی از سوی صاحبان سرمایه، ارائه شده و البته فاقد هرگونه تلاش برای گرانفروشی خود و سرمایه و بدون تبدیل شدن به عامل مسلط تهدیدزا برای منطقه خواهد بود.
الگوی دیگر، ایجاد اشتغال و کارآفرینی از رهگذر حضور مالکان خردهپا در میدان کار و اشتغال است. لازم است هر فردی با اندک سرمایه خود بتواند مبادرت به ایجاد کارگاهی کوچک و تولیدی کاربر نماید. تولید کاربر، بیش از سرمایه به نیروی کار نیاز دارد.
در چنین رویکردی، مراکز دولتی و خصوصی متولی امر اشتغال باید ضمن در اختیار گذاردن هدایتهای تخصصی و نظارتهای ارشادی، بخش دیگر سرمایه مورد نیاز کارآفرین را تأمین کنند. پاسخ مسؤولین در چنین الگوئی به سرمایه 20 میلیونی، دیگر ناکافی و غیر ضروری بودن حضور در عرصه تولید نخواهد بود بلکه در چارچوب نظارتی و ارشادی مورد اشاره، میتوان تا هشتاد درصد از سرمایه مورد نیاز را بهصورت قرضالحسنه از محل منابع دولتی یا خیریه، به چنین کارگاههائی تزریق کرد.
الگوی اقتصاد مقاومتی، مبتنی بر حضور همهجانبه مردم و خردهمالکان در عرصه اقتصاد است و هر فردی با اندک سرمایه خود باید بتواند در عرصه تولید، حضوری فعال و عزتمندانه داشته باشد. چنین افرادی که غالباً فاقد روحیه خودبرتربینی هستند تعدادی محدود از نیروی کار مورد نیاز خود را از میان همقطاران بهکار خواهند گرفت و پا به پای هم، مجدانه در مسیر موفقیت، گام بر میدارند. فقدان نگاه ارباب – رعیتی در این الگو بر خلاف اقتصاد سرمایهسالار، رمز اجتماعی قابل توجهی در مسیر کامیابی این الگو است. بیگمان موفقیت این راهبرد، مستلزم همراهی جوانب مختلف اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و … بوده و از جمله باید در راستای تقویت تولید داخلی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی، مبادی رسمی و قاچاق کالا را با تدبیر شایسته، محدود و کنترل کرد.
بر این مبنا پیشنهاد نوشتار حاضر در حوزه اشتغال و کارآفرینی پایدار، تقویت مالکان خردهپا از طریق تأمین نیازهای علمی – تخصصی و نیازهای محدود مالی در ضمن نظارتهای هدایتگرانه و ارشادی است.
- خبردونی
- پربازدید ترین
- نظرات
- کاروان اهالی بهشت ؛گلپایگان را عطرآگین میکند.
- غبارروبی و گلباران قبور مطهر شهدا
- آئین میهمانی لاله ها
- جشنواره و نمایشگاه فرهنگی ورزشی خلیج همیشه فارس
- برگزاری جلسه شورای آموزش وپرورش وافتتاحیه چمن مصنوعی هنرستان شهید بهشتی شهرستان گلپایگان
- تکریم و معارفه شهردار گلپایگان
- پیام فرماندار شهرستان گلپایگان به مناسبت فرارسیدن ۱۳ آبان روز دانش آموز
- مرگ دلخراش پدر و پسر گلپایگانی بر اثر اختلافات خانوادگی
- مراسم یومالله ۱۳ آبان در گلپایگان برگزار گردید.
- رتبه های برتر کنکور سراسری شهرستان گلپایگان
- برگزاری روز جهانی تخم مرغ در مدارس شهرستان گلپایگان
- حزبالله شهادت سیدحسن نصرالله را تأیید کرد
- همایش پیادهروی کارکنان ادارات شهرستان گلپایگان به مناسبت گرامیداشت هفته دولت
- آیین برگزاری میزخدمت در فرمانداری شهرستان گلپایگان به مناسبت هفته دولت
- همه وزرا رای اعتماد مجلس را کسب کردند
- مراسم تودیع و معارفه ریاست دانشگاه پیام نور شهرستان گلپایگان
- برگزاری جلسه شورای ترافیک در فرمانداری شهرستان گلپایگان
- برگزاری گرامیداشت هفته دولت در فرمانداری شهرستان گلپایگان
- حرکت کاروان موکب متوسلین به حضرت مهدی(عج)شهرستان گلپایگان به کربلا
- تجلیل از خبرنگاران شهرستان گلپایگان
- صداقت ،صدق درگفتار ،نوشتار و امانتداری جزء اصول خبرنگاری است .
- تجلیل از خبرنگاران شهرستان گلپایگان
- پیامهای تبریک مسئولین شهرستان گلپایگان بمناسبت گرامیداشت هفته خبرنگار
- بسته اینترنت رایگان به خبرنگار ارائه می شود.
- برگزاری جلسه کارگروه کشاورزی درفرمانداری گلپایگان
- اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی حماس و یکی از محافظان وی در اثر اصابت قرار گرفتن محل اقامت آنان در تهران به شهادت رسید.
- غرق شدن مرد ۴۰ ساله در گلپایگان
- اعضای هیئت مدیره خانه مطبوعات اصفهان انتخاب شدند.
- خانه ای همدل ؛خانواده ای همراه
- مراسم شیرخوارگان حسینی در شهر گوگد شد.
- مراسم یومالله ۱۳ آبان در گلپایگان برگزار گردید.
- مرگ دلخراش پدر و پسر گلپایگانی بر اثر اختلافات خانوادگی
- پیام فرماندار شهرستان گلپایگان به مناسبت فرارسیدن ۱۳ آبان روز دانش آموز
- تکریم و معارفه شهردار گلپایگان
- برگزاری جلسه شورای آموزش وپرورش وافتتاحیه چمن مصنوعی هنرستان شهید بهشتی شهرستان گلپایگان
- جشنواره و نمایشگاه فرهنگی ورزشی خلیج همیشه فارس
- آئین میهمانی لاله ها
- غبارروبی و گلباران قبور مطهر شهدا
- کاروان اهالی بهشت ؛گلپایگان را عطرآگین میکند.