امروز : چهارشنبه ۳ بهمن ۱۴۰۳

تاریخ خبر : ۹۶/۰۳/۱۷
کد خبر : 100334
چاپ خبر :

اختلافات میان عربستان و قطر پیشینه ۲۰ ساله دارد

یک کارشناس لبنانی مسائل استراتژیک طی مصاحبه‌ای گفت که اگر قرار باشد حکومت در قطر تغییر کند واشنگتن و نه ریاض به آن مبادرت می‌کند.

1396031621573721611084364

به گزارش خبرگزاری بیان عربستان، مصر، امارات و بحرین در اقدامی مشترک و هماهنگ شده روابط دیپلماتیک خود را با قطر به دلیل آنچه حمایت این کشور از تروریسم می خوانند، قطع کردند و مرزهای هوایی و زمینی خود را بر روی این کشور بستند و به مشارکت دوحه در ائتلاف تحت رهبری عربستان در جنگ علیه انصار الله و یمن پایان دادند.

در پی قطع روابط چهار کشور عربی شامل عربستان، امارات، بحرین و مصر با دولت قطر، بحران سیاسی در مناسبات این کشور با دوحه وارد مرحله «حساس و خطرناکی» شده است.

دکتر “هشام جابر” کارشناس لبنانی مسائل استراتژیک در گفت‌وگو با خبرنگار بین‌الملل خبرگزاری تسنیم به تشریح تحولات اخیر در روابط کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس با قطر پرداخت.

یکی از مهمترین موارد اختلافی میان عربستان و قطر پرونده سوریه است

وی در این مصاحبه گفت: دلایل متعددی برای تحولات اخیر در روابط عربستان، امارات، بحرین و مصر با قطر وجود دارد. همگان می‌دانند که عربستان سعودی به قطر به عنوان بخشی از خاک خود می‌نگرد و تاکنون هنوز با این موضوع کنار نیامده که در قطر یک دولت کاملا جداگانه‌ای وجود دارد. قطر طی سال‌های اخیر بسیار بیشتر از حجم جمعیتی و مساحتی خود بزرگ شده و قطر در پرونده‌های متعددی با عربستان اختلاف دارد. یکی از مهمترین پرونده‌هایی که قطر با عربستان بر سر آن اختلاف دارد موضوع سوریه است. گروه‌های مسلحی که قطر از آنها در سوریه حمایت می‌کند با گروه‌های مسلحی که عربستان از آنها حمایت می‌کند تفاهم نداشته و در حال مباره با یکدیگر هستند. گروه فتح الشام مدام با جیش الاسلام در حال جنگ است.

اختلافات میان عربستان و قطر پیشینه 20 ساله دارد

یکی دیگر از موضوعات مورد اختلاف درباره مناطق مرزی میان عربستان وقطر است و حتی درباره توسعه طلبی قطر میان دوحه و ریاض اختلاف وجود دارد. در واقع حجم متراکمی از اختلافات از سال 1995 تا کنون میان عربستان و قطر وجود دارد و این اختلافات پیشینه‌ای 20 ساله دارد.

عربستان از روابط خوب میان ایران و قطر به شدت خشمگین است

وی اضافه کرد: امروز شاهد میانجی‌گری‌هایی از سوی برخی کشورهای شورای همکاری همانند کویت و عمان هستیم. یکی از مواردی که عربستان را به شدت خشمگین کرده روابط خوب میان ایران و قطر است. آمریکا نیز در این اوضاع متنشج کاملا حضور دارد. آمریکا هم در عربستان و هم در قطر نفوذ گسترده‌ای دارد. آمریکا پایگاه نظامی بزرگی در قطر دارد و آمریکا بزرگترین استفاده کننده از تشدید تنش‌ها میان عربستان و قطر است. ترامپ پس از آنکه به عربستان رفت و در آنجا قرارداد چند صد میلیاردی به امضا رساند هم اکنون به دنبال گرفتن ثروت دیگر کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس است. قطر از ثروت هنگفتی برخوردار بوده و منابع گاز طبیعی گسترده‌ای دارد و آمریکا به دنبال دستیابی به این ثروت هنگفت است.

اگر قرار باشد حکومت در قطر تغییر کند واشنگتن و نه ریاض به آن مبادرت می‌کند

هشام جابر درباره احتمال حمله عربستان به قطر گفت: این موضوع به هیچ وجه محتمل به نظر نمی‌رسد. اگر قرار است که حکومت در قطر تغییر کند ریاض به این اقدام مبادرت نخواهد ورزید و این واشنگتن خواهد بود که این کار را خواهد کرد. اگر عربستان اقدام به حمله به قطر کند مرتکب حماقت بزرگی خواهد شد. همانطور که گفته بودیم اقدام عربستان در حمله به یمن اقدامی بیهوده و حماقتی بزرگ بود. در حال حاضر هیچگونه دلیلی و بهانه‌ای برای اقدام نظامی عربستان علیه قطر وجود ندارد. قطر از لحاظ مساحت بسیار کوچک است و یکی از پایگاه‌های بزرگ آمریکا در این کشور وجود دارد. گزینه‌ای که امکان دارد در قطر روی دهد تحریک مخالفان نظام کنونی قطر و روی کار آمدن آنها می‌باشد.

منبع: تسنیم

Cloob Facenama Facebook Twitter artabaz Digg Stumble Upon
نظرات

دیدگاه شما

تبلیغات