صفر تا 100 خسارات برخورد دو قطار در هفت خوان
به گزارش بیان گلپایگان، حادثه برخورد دو قطار در مسیر سمنان مشهد علاوه بر خسارات سنگین جانی، با خسارتهای مالی متعدد اعم از آسیب به لوکوموتیو، آتش گرفتن تعدادی از واگنها و تخریب خط و ابنیه راهآهن همراه بود. خساراتی که ابعاد آن توسط شرکتهای بیمه در دست بررسی است.
فارس در گزارش خود آورده است، ساعت 07:45 روز جمعه پنجم آذرماه در یک حادثه بسیار نادر و بحث برانگیز در حوزه حمل و نقل ریلی یک رام قطار مسافری مسیر سمنان-مشهد پس از عبور از ایستگاه هفتخوان، با سرعت 130 کیلومتر بر ساعت به واگن انتهایی قطار تبریز-مشهد که به دلیل یخزدگی ترمز متوقف شده بود برخورد کرد که در پی این تصادف 48 نفر جان باختند و 103 نفر زخمی شدند.
تصاویر حادثه که رسانهها به تصویر کشیدند گویای خسارات جدی مالی و جانی حادثه بود.
راه آهن جمهوری اسلامی در نخستین اطلاعیه رسمی که در خصوص نحوه وقوع حادثه و خسارات وارده منتشر کرد، درباره میزان خسارات تصریح کرد: «آسیبها و خسارتهای متعاقب این حادثه شامل جان باختن 45 نفر بنابر آخرین اطلاعات، مصدومیت 103 نفر بنابر آخرین اطلاعات، خروج از خط و واژگون شدن لکوموتیو 1557 در قطار سمنان – مشهد، خروج از خط و آتشسوزی 3 دستگاه سالن انتهای قطار مسافری تبریز – مشهد متعلق به رجا، آتشسوزی 5 دستگاه سالن قطار مسافری سمنان – مشهد متعلق به شرکت ریلترابر سبا، وارد آمدن خسارات جزئی به روسازی خط، مسدودی خط به مدت 12 ساعت و 20 دقیقه از ساعت 7:25 دقیقه تا 19:45 دقیقه و لغو 5 قطار مسافری از برنامه محور تهران – مشهد بود.»
در خصوص بیمه مسئولیت مسافران و خدمه قطار در ساعات اولیه حادثه عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی اعلام کرد که جای نگرانی نیست و خسارت حادثهدیدگان پرداخت میشود، اظهار نظری که در ساعات اولیه با توجه به گستردگی تبعات جانی حادثه بحث برانگیز شد و وزیر را پس از چند روز ناگزیر به عذرخواهی کرد.
دو روز بعد بیمه پارسیان با صدور اطلاعیهای اعلام کرد: این شرکت «مسئولیت حوادث ریلی و غیرریلی راه آهن جمهوری اسلامی ایران» را طی بیمه نامه ای تحت پوشش قرارداده که در این بیمه نامه حداکثرخسارت هزینه پزشکی برای هرنفر در هر حادثه 500میلیون ریال و حداکثر خسارت جانی (ازقبیل نقص عضو، از کارافتادگی و فوت ) تا سقف دیه قانونی پوشش داده شده است. همچنین تیم کارشناسی بیمه پارسیان به همراه گروه های اعزامی جهت بررسی جزییات کامل این حادثه و ارائه گزارش فنی مربوطه در محل حضور دارند.
به دنبال این اطلاعیه رئیس کل بیمه مرکزی نیز اعلام کرد دیه خسارت پزشکی حادثه دیدگان تا سقف 50 میلیون تومان و جانباختگان حادثه تا سقف دیه قانونی در ماه غیرحرام که 193 میلیون تومان است، پرداخت خواهد شد.
اگر چه بیمه پارسیان در این اطلاعیه مسئولیت خود در قبال حوادث ریلی و غیر ریلی را مورد تاکید قرار داده است،اما با توجه به اهمیت خسارات جانی وارد آمده تنها جبران خسارات این بخش را به وضوح اعلام کرد.
این در حالی است که وضعیت جبران خسارت وارد آمده به ریل، ابنیه راه آهن و دو رام قطار شرکتهای رجا و ریل ترابرسبا نامشخص است.
یک کارشناس مطلع بیمه در این رابطه به خبرنگار فارس گفت: در بیمه «مسئولیت» که در اطلاعیه بیمه پارسیان نیز بدان اشاره شده است، خسارات جانی و مالی توامان توسط شرکت های بیمهگر تحت پوشش قرار میگیرند، اما با توجه به اولویت و اهمیت خسارات جانی نحوه و سقف پوشش این خسارت در اطلاعیه به صراحت اعلام شده است.
به گفته وی فوریت اعلام این موضوع همچنین به این دلیل است که حق بیمه مسافران قطار بخشی از هزینه بلیت خریداری شده از سوی آنان است و بر این اساس مشکل خاصی برای پرداخت خسارت وجود ندارد.
وی در عین حال به پیچیدگی ارزیابی خسارات مالی حادثه اشاره کرد و افزود: حادثه و خسارات به وجود آمده باید به دقت مورد بررسی قرار گرفته و مشخص شود آیا دلایل وقوع حادثه با موضوع بیمه مسئولیت شرکت بیمهگر تطابق دارد یا خیر. در واقع باید دقیقا مشخص شود نقش عوامل مختلف اعم از خطای انسانی،مشکلات فنی و … در وقوع حادثه چگونه بوده است و تعهد بیمهگر در این رابطه از چه قرار است؟
وی بر این اساس تعیین تکلیف برآورد خسارات مالی را مستلزم انجام بررسی های دقیق و بالتبع زمانبر دانست.
پیگیریهای خبرنگار فارس حاکی است ظاهرا بیمه پارسیان 5 درصد ریسک پوشش بیمه مربوطه را نیز به دیگر شرکتهای بیمه واگذار کرده است.
پوشش بیمه ایران برای مهندسی لوکوموتیوها
سید مهدی جعفری تنها، مدیر مجتمع ویژه 15 آبان بیمه ایران که در حوزه پوشش بیمه قطار نیز فعالیت دارد، به خبرنگار فارس گفت: در پوشش بیمه ریل و قطار رشتههای متعددی فعالیت دارند.
وی یادآور شد: در حوزه بیمه مسئولیت، بر اساس اطلاعیه بیمه پارسیان پوشش و نحوه پرداخت خسارت بر عهده این شرکت است که با صدور اصلاعیه اعلام شد.
جعفری ادامه داد: پوشش بیمه مهندسی لکوموتیو قطارها نیز بر عهده بیمه ایران است که در این رابطه بررسیهای کارشناسی لازم ادامه دارد و هنوز بررسیها به نتیجه نرسیده است.
وی در عین حال خاطرنشان کرد: لوکوموتیو قطار تبریز مشهد در این حادثه آسیب ندیده و خسارت وارده به لکوموتیو قطار سمنان مشهد نیز رقم بالایی پیشبینی نمیشود.
به گفته وی این احتمال وجود دارد که لکوموتیوهای خسارت دیده نیز تحت پوشش یکی از شرکتهای بیمه باشد که پیگیری خبرنگار در این رابطه به نتیجهای نرسید.
حاکی است حال باید منتظر ماند و دید پس از تبعات جبران ناپذیر و خسارات سنگین جانی این حادثه، خسارات مالی حادثه جمعه سرد پنجم آذرماه چگونه رقم میخورد؟
منبع:فارس