گزارش جالب نیویورک تایمز از املاک ایران در آمریکا
به گزارش بیان گلپایگان؛ به نقل از نیویورک تایمز، ملک ۱۲ میلیون دلاری سفارت ایران در واشنگتن که روزی میزبان الیزابت تیلور (بازیگر هالیود) و ریچارد نیکسون (رییس جمهور اسبق ایالات متحده آمریکا) بوده، در حال حاضر خاک میخورد.
کنسولگری ایران مدتهاست که به عنوان دفتر یکی از دلالهای تابلوهای نقاشیهای قدیمی تغییر کاربری داده است. خانه ویلایی هفت اتاق خوابهای که دیپلماتهای ایرانی از آن برای مواقع تفریح استفاده میکردند امروز محل اقامت یک خانواده پنج نفره است.
این املاک به علاوه هفت ملک دیگر در سراسر آمریکا در جمع چیزی حدود ۵۰ میلیون دلار ارزش دارد که همگی همچنان به جمهوری اسلامی ایران تعلق دارند. اما نزدیک به ۴۰ سال است که وظیفه نگهداری و اجاره دادن این املاک به وزارت امور خارجه آمریکا سپرده شده است.
در نتیجه قطع روابط دیپماتیک ایران و آمریکا در سال ۱۹۷۹ در پی بحران گروگانگیری، داراییهای ایران در ایالات متحده همچنان در برزخ باقی مانده و تغییر چندانی در چشمانداز آن به وجود نیامده است.
به گفته کریم سجادپور در بنیاد صلح بینالملل کارنگی گفتوگوهایی بین ایران و آمریکا در جریان است اما رنجش سالیان گذشته هنوز مرتفع نشده است.
درصدر داراییهای ایران در آمریکا محل ساختمان سفارت ایران قرار دارد. این محل میهمانیهای بیحساب و کتاب و اسرافهای اردشیر زاهدی آخرین سفیر ایران در آمریکا در دهه ۱۹۷۰ بوده است.
زاهدی در مصاحبهای با یک رسانه سوییسی با به طراحی سفارتخانه در دهه ۱۹۶۰ توسط معماران ایرانی و آمریکایی به عنوان ترکیبی از معماری اصیل ایرانی و مدرن اشاره کرده و گفته بود که قلب من هنوز آنجاست. این سفارتخانه مانند بچه من بود. شب و روز میجنگیدم تا بودجه ساخت این سفارتخانه را تامین کنم.
دفتر نمایندگیهای خارجی در وزارت خارجه آمریکا در سال ۱۹۶۱ به ساز و کار کنوانسیون وین مبنی بر ادامه روابط بین ملتها حتی درصورت قطع روابط دیپلماتیک بین دولتها پیوست و به همین خاط مسئول املاک و مستغلات ایران از زمان قطع روابط فیمابین است.
این دفتر تعمیر، حفظ امنیت و محوطهسازیها شامل کوتاه کردن چمنها و استخدام بنگاهها برای قرار دادن این املاک در لیست اجاره را برعهده دارد ۶ تا از این ده ملک هماکنون تحت اجارهاند.
سم و ربرگ سخنگوهای وزارت امور خارجه گفته که این دفتر تلاش کرده تا این املاک را باتوجه به نرخ بازار اجاره بدهد و از عایدات این اجارهها برای هزینههای نگهداری آنها استفاده کند.
براساس ارزیابیهای مالیاتی دستکم هشت تا از ده ملک ایران ارزشی بیش از ۱ میلیون دلار دارد و در صورتی که اینها وارد بازار آزاد شوند ارزشی بیش از این نیز خواهند داشت. حتی اگر ایران میخواست هم روشن نبود آیا میتواند این املاک را بدون وجود روابط دیپلماتیک بفروشد یا نه.
در کنار سفارت سابق ایران «خانه گرجستان» قرار دارد که با ۴۴ اتاق ارزشی معادل ۱۰ میلیون دلار را به خود اختصاص داده و هماکنون خالی است. اینجا محل اقامت زاهدی بوده است.
دفتر سابق وابسته علمی و نظامی ایران نیز در سال ۱۹۹۰ به سفیر رومانی به قیمتی که قابل انتشار نیست اجاره داده شده است.
در ویلای بتزدای مرینلند، خانواده ۵ نفره یک دیپلمات سابق آلمان زندگی میکنند. این خانه با دو کافه و یک استخر بهطور کامل به این خانواده داده شده است. بنگاه املاک محلی در سال ۲۰۱۵ این خانه را با ارزش ماهانه ۵۵۰۰ دلار در لیست اجاره قرار داده بود.
ریچارد فین، متخصص آثار نقاشیهای قدیمی و نوگرایان اروپایی دفتر مرکزیاش را سال ۲۰۰۲ در محل کنسولگری سابق ایران در نیویورک در خیابان ۶۹ بین مدیسون و خیابان پارک بنا کرد. آقای فین مانند باقی اجارهنشینها از ترسش برای عصبانی کردن صاحبخانهاش گفته است.
در سانفرانسیسکو خانهای به ابعاد ۸۷۰۰ فوت مربع وجود دارد که ارزش آن بیش از ۱۰ میلیون دلار ارزیابی شده است.
در واشنگتن ساختمان سفارت سابق برای عروسیها و دیگر مراسم اجاره داده میشد اما امروز پنجرههای آن با پرده پوشانده شده است.
زاهدی که در مراسمهایش خاویار ایرانی و شرابهای گرانقیمت سرو میکرد و هزینه این میهمانیها دهها هزار دلار بود گفته که این مراسمها به تحکیم روابطش با واشنگتن کمک میکرد.
سجادپور گفته که زاهدی و اخلاف او به سیاستمداران آمریکایی و بانکداران و سوپراستارهای آمریکا بسیار نزدیک بودند. اما بعد از ۱۹۷۹ این نفوذ بیحد و حصر ایران در واشنگتن به سمت و سوی دیگری کشیده شد.