فوق میکروب مقاوم در برابر آنتی بیوتیک
به گزارش بیان گلپایگان؛ محققان دانشکدهی پزشکی هاروارد چگونگی تکامل باکتری، جهش و تبدیلشدن به یک باکتری مقاوم در برابر دارو را نشان دادند.
در این آزمایشات که در شمارهی جدید نشریه “ساینس” شرح داده شدهاند، از یک پتری دیش (ظرف آزمایشگاهی) ۲ در ۴ فوت (۶۰ در ۱۲۰ سانتیمتر) به نام “عرصهی تکامل و رشد میکروبی (MEGA)” استفاده شده است. مگا با ۱۴ لیتر از مادهی ژل مانندی به نام آگار که از جلبک دریایی آگار مشتق شده، پر شد؛ این ماده اغلب در آزمایشگاه برای تغذیهی موجودات ارگانیسمی (تکسلولی) مورد استفاده قرار میگیرد.
دانشمندان پس از آن آنتیبیوتیک را در دوزهای مختلفی به آگار اضافه کردند. بهاینترتیب دو انتهای مگا دارای حداقل آنتیبیوتیک (هیچ) بود و قسمتهایی که به میانه پتری دیش نزدیکتر بودند، دارای آنتی بیوتیکی تا هزار برابر بیشتر نسبت به دیگر نواحی بودند. محققان سپس اشرشیا کُلی که بیشتر به نام باکتری ایکُلی شناخته میشود، را در دو طرف پتری دیش چکاندند.
الهامبخش محققان شیوع (داستان شیوع ویروسی مرگبار) استیون سودربرگ بوده است.
روی کیشونی، محقق ارشد این مطالعه میگوید:
«این پروژه از هرنظر سرگرم کننده و بانشاط بود. مشاهدهی گسترش یک میکروب برای نخستین بار هیجانانگیز بود. مگا مفاهیم پیچیده، اغلب مبهم تکامل، مانند انتخاب جهش، دودمان، تکامل موازی و تداخل کلونال را در خود جای داده بود و از نظر بصری، امکانی برای اثبات این ایده فراهم کرده که در غیر این صورت مبهم میبود. همچنین این محققان نشان دادند که چگونه یک باکتری بهسادگی تبدیل به یک میکروب مقاوم در برابر آنتیبیوتیک میشود.»