«شب قدر، شب عترت و ولایت» به قلم سید عطاء عبدالمنافی گلپایگانی
گروه اعتقادی بیان نیوز؛ ماه رجب و شعبان مقدمه ی رمضان هم هست و همه ی اینها مقدمه ی لیله القدر می باشد. چقدر خوب است که جوانان عزیز ما و عموم مردم دلهای خودشان را در این ماه آماده ی ورود به ماه مبارک رمضان، شعبان و نهایتاً شب قدر کنند.
لَیْلَهُ الْقَدْرِ خَیْرٌ مِّنْ أَلْفِ شَهْرٍ. یک شب بهتر است از هزار ما. این مسئله بسیار مهم است. چرا اینقدر فضیلت را به یک شب دادند؟ زیرا برکات الهی در این شب زیاد است. نزول ملائکه در این شب زیاد است. این شب سلام است. (سَلامٌ هِیَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ)
از اول تا آخر این شب لحظاتش سلام الهی است. سَلاَمٌ قَوْلاً مِن رَّبٍّ رَّحِیمٍ. رحمت و فضل الهی است که بر بندگان خدا نازل می شود. لیله القدر شب ولایت است. هم شب نزول قرآن است و هم شب نزول ملائکه بر امام زمان عج است. لذا سوره ی مبارکه ی قدر هم سوره ی ولایتیست.
شب قدر خیلی ارزش دارد. همه ی ماه رمضان شب ها و روزهایش ارزش والا دارد. البته لیله القدر نسبت به روزها و شبهای بقیه ی سال خیلی فاخرتر است. بهترین فرصت ها ایامی از سال است که از جمله ی آنها ماه مبارک رمضان است و در میان ماه مبارک رمضان شب عزیز قدر.
شب قدر هم در میان این سه شب نوزدهم و بیست و یکم و بیست و سوم رمضان است. طبق روایتی که مرحوم محدّث قمی نقل می کند: سوال کردند که کدام یک از این سه شب یا دو شب بیست و یکم و بیست و سوم شب قدر است؟ در جواب فرمودند: چقدر آسان است که انسان دو شب یا سه شب را ملاحضه ی شب قدر کند. چه اهمیّتی دارد بین سه شب تردید باشد. مگر سه شب چقدر است؟
کسانی بودند که همه ی ماه رمضان را از اوّل تا آخر شب قدر بحساب می آوردند و اعمال شب قدر را انجام می دادند. قدر بدانیم. از جمله لیله القدر خیر من الف شهر می شود فهمید که از نظر ارزشیابی و تقویم الهی یک شب برابر هزار ماه است.
در دعایی که در روزهای ماه مبارک رمضان می خوانیم برای ماه رمضان چهار خصوصیّت ذکر می کنند:
یکی تکریم و تعظیم روزها و شبهای این ماه است بر روزها و شب های ماه های دیگر.
یکی وجوب روزه در این ماه است.
یکی نزول قرآن در این ماه است.
و یکی هم وجود لیله القدر در این ماه است.
یعنی در این دعا لیله القدر را عدل نزول قرآن در ارزش دادن به ماه رمضان مشاهده می کنیم. بنابراین قدر لیله القدر را باید دانست. آن را باید مغتنم شمرد و کاری کرد که ان شا الله … قلم تقدیر الهی در شب های قدر برای کشور عزیز و آحاد ملّت تقدیری آنچنان که شایسته ی مردم مؤمن و عزیز ماست رقم بخورد. یکی از این مواد این مائدهی الهی و ضیافت الهی، شب قدر است که در باب وظایف آن شب که بعنوان لیله القدر شناخته شده است و مردد است بین چند شب در ماه رمضان، از هزار ماه برتر و بالاتر است.
در ساعت های کیمیایی شب قدر بندهی مؤمن باید حداکثر استفاده را از این شب ها بکند. بهترین اعمال در این شب دعاست. درباره ی دعا هم مطالبی را به شما برادران و خواهران و همه روزه داران عرض کنم. احیا هم برای دعا و توسل و ذکر است. نماز هم که در شب های قدر یکی از مستحبات است. در واقع مظهر دعا و ذکر است. در روایت وارد شده است: که (الدُّعاءُ مُخُّ العباده) دعا مغز عبادت است. یا به تعبیر رایج ما روح عبادت دعاست.
دعا یعنی چه؟ یعنی با خدای متعال سخن گفتن. در واقع خدا را نزدیک خود احساس کردن و حرف دل را با او در میان گذاشتن. دعا یا درخواست است یا تمجید و تحمیل است یا اظهار محبّت و ارادت است. همه ی اینها دعاست. یکی از مهمترین کارهای یک بنده ی مؤمن و یک انسان طالب، صلاح و نجات و نجاح است. دعا در تطهیر روح چنین نقشی دارد.
خدایا توفیق درک شب های قدر را به ما عنایت فرما.
سید عطاء عبدالمنافی