چاپ خبر

خبرگزاری بیان گلپایگان

اخبار شهرستان گلپایگان و اخبار مهم کشور و جهان

گلپایگان مهد صنایع دستی استان/ منبت گلپایگان برترین برند منبت ایران

مهدی نوبخت

به گزارش بیان نیوز؛مهدی نوبخت سرپرست اداره میراث فرهنگی و صنایع گردشگری گلپایگان در مصاحبه با خبرنگار بیان که به مناسبت 20 خرداد روز جهانی صنایع دستی برگزار گردید اظهار داشت: به منظور پاسداشت و بزرگداشت مقام هنرمندان صنایع دستی و حمایت از این عزیزان،روز 20 خرداد بعنوان روز جهانی صنایع دستی در کشور نامگذاری شده است.

وی با بیان اینکه از هنرمندان صنایع دستی شهرستان در راستای حمایتهای سازمان میراث فرهنگی و صنایع گردشگری استان در حوزه صنایع دستی ، حمایتهایی صورت گرفته است تصریح کرد: این حمایتها به منظور احیای هنرهای قدیمی و درحال نابودی و همچنین هنرهای رایج در بین هنرمندان می باشد.

وی با توجه به قدمت و پیشینه تاریخی شهرستان گلپایگان در رشته صنایع دستی و پتانسیل بالای هنرمندان این رشته در سطح استان عنوان کرد: گلپایگان از دیر باز مهد صنایع دستی استان در رشته های مختلفی بوده است و با توجه به اینکه صنایع دستی در گذشته از ملزومات زندگی روزمره انسان به شمار می آمده است ، تولیداتی که در این زمینه صورت می گرفته جهت امرار معاش و گذران امور روزمره زندگی  به کار می رفته است .

نوبخت با عنوان اینکه در گذشته صنایع دستی بعنوان شغل و پیشه به حساب می آمده و به دید هنر به آن نگاه نشده است ابراز کرد: چیزی حدود 50 رشته مختلف صنایع دستی در گذشته وجود است که در گلپایگان با توجه به وسعت و قدمت و رونق این صنعت رشته هایی همچون گلیم بافی ،جاجیم بافی،گبه بافی،قالیبافی،سبد بافی، سفالگری، آهنگری، معرق کاری، منبت کاری، پیکر تراشی ،سنگ تراشی و …..وجود داشته است.

وی صنعتی شدن را بلای جان این هنرعنوان نمود و افزود: باپیشرفت صنعت و صنعتی شدن کارها ، بعضی ازرشته های هنری همچون سفالگری غیر قابل استفاده مانده است  بطور مثال در حال حاضردر گلپایگان سفالگری که به ساخت ظروف سفالی مشغول باشد وجود ندارد و اگر هم باشد در بحث تزئینات است و حتی کسی را نمی توان یافت که درکوزه سفالی آب بخورد و یا با گیوه که کفش سنتی آن زمان بوده، در منطقه تردد کند زیرا الان کفش های  جدید و صنعتی وچرمی جایگزین آن شده است.

وی با بیان اینکه در حال حاضر 15 رشته صنایع دستی در گلپایگان وجود دارد که هنرمندان زیادی در این رشته ها مشغول فعالیتند ادامه داد: یکی از بهترین و با ارزشترین این رشته ها هنر منبت کاری است  که درسال 92 باهمت اداره میراث فرهنگی  و صنایع گردشگری شهرستان گلپایگان و حمایت سازمان میراث فرهنگی استان اصفهان جزو آثارملی کشور به ثبت رسید و امروزه بعنوان برند شهرستان گلپایگان محسوب می شود.

سرپرست اداره میراث فرهنگی و صنایع گردشگری از اساتیدی همچون حیدر نیکنام وعلی مختاری بعنوان اساتید به نام این هنر در شهرستان گلپایگان نام برد و بیان داشت : دو شهر گلپایگان و آباده شیراز همواره بعنوان خاستگاه منبت ایران مطرح بوده اند تا جائیکه بسیاری ازاساتید ومنبت کاران آباده ای، گلپایگانی بوده اند و همگی آنان اذعان دارند که منبت از گلپایگان به آنجا رسیده است.

وی هنرهایی همچون سرمه دوزی، پیکر تراشی، معرق و مشبک  را بعنوان صنایع دستی فعال در گلپایگان  معرفی نمود و تصریح کرد: تلاشمان بر این بوده داست تا از هنر صنایع دستی حمایت نمائیم و در این راستا با حمایت شهرداری گلپایگان توانسته ایم با ایجاد نمایشگاهها و بازارچه دائمی صنایع دستی که حدود سه سال است که در پارک جنگلی گلپایگان دایر می باشد از این هنرمندان حمایت نماییم.

وی با بیان آنکه  حضور هنرمندان گلپایگانی در مسابقات و رقابتهای مهم استانی و کشوری و نمایشگاههای ملی، بازخورد اجتماعی  وفرهنگی خیلی خوبی را به همراه داشته است گفت: امروز هنرصنایع دستی گلپایگان از اهمیت ویژه ای درسطح کشور دارا می باشد تا جائیکه سال گذشته در رقابت نشان ملی مرغوبیت که در سطح استان برگزار گردید از حدود 60 برندی که در این رقابت شرکت کرده و حائز رتبه شدند، از میان 6 نفر هنرمندی که از گلپایگان در این رقابت شرکت نمودند، سه نفر از آنان موفق به کسب این نشان شدند.

نوبخت تدوین و چاپ کتابچه صنایع دستی گلپایگان و زندگینامه هنرمندان این صنعت  را از جمله کارهای پیش روی  اداره میراث فرهنگی گلپایگان عنوان کرد و اظهار داشت: تلاش ما بر این است تا حمایتهای همه جانبه ای را از هنر صنایع دستی، خصوصاً منبت کاری در سطح شهرستان داشته باشیم.

وی فرهنگ سازی و نگاه مردم به هنر صنایع دستی را خوب توصیف نمود و بیان کرد: با وجود آنکه خرید صنایع دستی، بیشتر جنبه هنری داشته و کاربردی نبوده است ، تلاش ما بر این است تا این هنر به حالت کاربردی خودش بازگردد و مثلاً هنرهایی همچون مشبک، معرق،منبت و پیکره تراشی به سمت نیازهای مردم حرکت کند.

وی با بیان اینکه مدگرایی و صنعتی شدن تاثیرات سویی را بر روی هنر صنایع دستی داشته است اذعان نمود: امروزه با دستگاههای پیشرفته، تابلوی منبتی  را که یک هنرمند در عرض یکماه آماده میکند ، می توان درعرض 2ساعت تهیه نمود و درست است که این منبت ماشینی، کیفیت و روح هنری را که باید داشته باشد ندارد، اما همان کار را انجام میدهد و کسی که هنرمند وهنرشناس  باشد تفاوت بین هنر دستی وماشینی را تشخیص خواهد داد.

نوبخت  نحوه قیمت گذاری  بر روی هنر صنایع دستی را روز مزدی ( براساس تعداد روزی که روی آن کار شده) و بر اساس مصالح بکاررفته در آن عنوان نمود و افزود: بسیاری از هنرمندان به سبب علاقه ای که به تولیدات خود دارند آنها رابعنوان فرزندان خود به حساب آورده و علاقه ای به فروش تولیدات  خود ندارند در صورتیکه اگر آنها را به فروش رسانند با پول حاصل از فروش آن به راحتی می توانند تا مدتی گذران زندگی کنند.

وی کار دست بر روی صنایعی چون کیف و کفش و چرم و تولیدات میز و صندلی را بسیار زیاد عنوان کرد و افزود: چون قیمت کارهای دستی بخاطر زحمتی که بر روی ان کشیده می شود زیاد است ، از آنجا که مردم به دنبال جنس ارزان می باشند ممکن است  به لحاظ قیمتی که اینگونه کارها دارند پولی نپردازند.

وی با بیان اینکه شهرستان گلپایگان به لحاظ داشتن اماکن تاریخی و گردشگری یکی از شهرهای توریست پذیر است عنوان کرد:متاسفانه در تبلیغات گردشگری شهر مقداری ضعیف عمل نموده ایم که امیدواریم با ساخت مستندهایی از طریق رسانه ملی و شبکه های اجتماعی به معرفی شهر بپردازیم.

سرپرست اداره میراث فرهنگی و گردشگری گلپایگان خرید صنایع دستی را ، یکی از هدفهای گردشگران بعد از ورود به شهر عنوان کرد و افزود: برای خرید صنایع دستی شهرستان بازارچه ای به این عنوان به هنرمندان صنایع دستی اختصاص داده شد که متاسفانه این بازارچه ازلحاظ محل تردد و مکان یابی که هنرمندان کرده بودند خیلی مناسب نبود و همچنین بخاطر استقبال کم مردمی و کم حوصلگی هنرمندان صنایع دستی، مجبورشدیم این بازارچه راجمع کنیم

مصاحبه از مریم محمدی /خبرنگار بیان

ثبت شده در سایت خبرگزاری بیان گلپایگان
کد خبر : 63325 و در روز شنبه 22 خرداد 1395 ساعت ۲۳:۱۸:۲۷
2024 copyright.