بهترین عکس های نجومی ۲۰۱۵
به گزارش بیان نیوز؛ مجموعهای از برترین تصاویر نجومی سال ۲۰۱۵ را در اختیار داریم که به نظر میآید قرار است برترین تصویر نجومی سال ۲۰۱۵ نیز از بین آنها انتخاب شود. انتخاب تصویر نهایی در ۱۷ سپتامبر امسال انجام خواهد شد، اما بگذارید تا آن موقع به بررسی برخی از ترینهای این حوزه در رقابت امسال بپردازیم.
عنوان عکس: صعود فرشتگان
عکس از: Brad Goldpaint – ایالات متحده آمریکا
توضیح عکس: پهنه راه شیری و آذرگویی (به شهابهای پر نورتر از قدر منفی چهار، آذرگوی میگویند) که گویی از دل آن بیرون آمده است، به خوبی در تصویر مشخص هستند. نورهایی که بر روی کوه دیده میشوند نیز، کوهنوردانی هستند که در حال صعود به ارتفاعات Mount Rainier ایالت واشنگتن آمریکا هستند. همین نورها نیز بازیچه دست عکاس، برای انتخاب نام برای عکسش شدهاند.
عنوان عکس: پانورامای شفق قطبی
عکس از: Jan R. Olsen – نروژ
توضیح عکس: شفق قطبی واضحی که بر فراز فلات Lyngen، طولانیترین فلات نروژ ثبت شده است. شایعترین رنگ شفقهای قطبی، رنگ سبز است که به واسطه برهم کنش ذرات باردار خورشیدی با مولکولهای اکسیژن در نواحی قطبی زمین، ایجاد میشود.
عنوان عکس: دنبالهدار C/2014 Q2 Lovejoy
عکس از: Michael Jaeger – اتریش
توضیح عکس: دنبالهدار سبز رنگ C/2014 Q2 Lovejoy در حال حرکت در محدوده منظومه شمسی است. این پنجمین دنبالهداری است که توسط منجم آماتور و عکاس نجومی استرالیایی، یعنی Terry Lovejoy کشف شده است. در انتهای سال ۲۰۱۴ و ابتدای سال ۲۰۱۵ این دنبالهدار توسط ابزارهای اپتیکی و در برخی شرایط خاص، با چشم غیر مسلح (برهنه) بر بلندای آسمان زمین، قابل رویت بود.
عنوان عکس: آرامش قبل از طوفان
عکس از: Julie Fletcher – استرالیا
توضیح عکس: همانطور که مشاهده میکنید، در این تصویر، دو پدیده رعد و برق حاصل از ابرهای طوفانزا (در پایین) و درخشش ستارگان پهنه کهکشان راه شیری (در بالا) به زیبایی با یکدیگر تلفیق شدهاند. عکاس حدود دو ساعت برای گرفتن این صحنه، در مناطق جنوبی استرالیا (پارک ملی Kati-Thanda-Lake Eyre)، منتظر بوده و از فیلترهای مطمئن برای بالانس نور قسمت پایین (حاصل از رعد و برق) و ستارگان پهنه کهکشان راه شیری (در بالا) استفاده کرده است تا مطمئن شود که تمام اجزای این تصویر باشکوه، به زیبایی هرچه تمامتر، به تصویر کشیده شوند.
عنوان عکس: ماه کامل بر فراز ارتفاعات آلپ
عکس از: Stefano de Rosa – ایتالیا
توضیح عکس: نمایی جادویی از ماه کامل، در پشت کوههای گلرز-رنگ ارتفاعات آلپ. گرفته شده در سکوت حاکم بر تپههای Superga در منطقه Turin در ایتالیا، درست قبل از طلوع آفتاب.
عنوان عکس: سحابی بزرگ در قایق بیرنگ
عکس از: Terry Robison – کانادا
توضیح عکس: ستاره اَبَر غول اتا کارینا (قایق)، در حال درخشش بر علیه ابرها و گرد و غبار چرخان موجود در سحابی کارینا (قایق). سحابی قایق یکی از بزرگترین سحابیهای نشری است. این به این معنی است که این سحابی هیچ مرز مشخصی ندارد و در حدود ۴ برابر بزرگتر از سحابی شناخه شده «شکارچی (Orion)» است.
عنوان عکس: Herschel 36 – قلب سحابی تالاب
عکس از: László Francsics – مجارستان
توضیح عکس: واقع در حدود ۵٫۰۰۰ سال نوری دورتر، زایشگاه ستارهای سحابی تالاب، در صورت فلکی قوس قرار گرفته است. با وجود اینکه این سحابی در فاصله بسیار زیادی از ما قرار گرفته است، یکی از معدود مناطق شکلگیری ستارگان است که تحت شرایط مناسب، در عرضهای جغرافیایی میانه شمالی، با چشم غیر مسلح (برهنه) قابل دیدن است.
عنوان عکس: IC443
عکس از: Patrick Gilliland – انگلستان
توضیح عکس: در صورت فلکی جوزا (دو پیکر)، IC443 باقیمانده یک انفجار ابرنواختری بینهایت بزرگ در حدود ۳۰٫۰۰۰ سال پیش است.
عنوان عکس: M42 Subtle V1 cropped
عکس از: Patrick Gilliland – انگلستان
توضیح عکس: یکی از مشهورترین اجرام نجومی شناخته شده در کیهان ما، سحابی شکارچی (Orion Nebula) است و این عکس ناحیه وسیعتری از منطقه ابرهای مولکولی پیچیده سحابی شکارجی که خانه این سحابی محسوب میشوند را به تصویر میکشد. این ساختار پیچیده، خانه سوژه محبوب دیگری برای عکاسان نجومی نیز است؛ سحابی سرِ اسب (Horsehead Nebula) و همچنین حلقه برنارد (Barnard’s Loop) و سحابی مرد دونده (Running Man) که در سمت چپ این عکس، قابل مشاهده هستند. رنگهای صورتی و نارنجی که در سحابی دیده میشوند، ناشی از گازهای هیدروژن داغ موجود در سحابی هستند.
عنوان عکس: ماه و ارتفاعات Antelao
عکس از: Marcella Giulia – ایتالیا
توضیح عکس: ماه در اواخر بعدازظهر San Vito di Cadore در ایتالیا، در بالای ارتفاعات Monte Antelao در حال درخشیدن است.
عنوان عکس: Motind
عکس از: Rune Engebo – نروژ
توضیح عکس: زندگی در نروژ، باعث شده که عکاس این عکس، موارد متعددی از شفق قطبی را ببیند. اما در ۲۱ زانویه ۲۰۱۵، شفقهای رنگارنگ متعددی که در آسمان ظهور پیدا کردند، او را مجاب کردند تا این تصویر حیرتانگیز را ثبت کند. در تصویری که میبینید، شفقهای قطبی در دو رنگ اصلی سبز و بنفش، بر فراز قله Senja قرار گرفتهاند. رنگ سبز ناشی از برهمکنش ذرات باردار خورشیدی با مولکولهای اکسیژن و رنگ بنفش نیز ناشی از برهمکنش آنها با مولکوهای نیتروژن است.
عنوان عکس: سحابی رز (Roseta-NBv5)
عکس از: Juan Ignacio Jimenez – اسپانیا
توضیح عکس: از میان ابرهای گاز و غبارِ کیهانی این فقط سحابی رزتا نیست که تصویری از گل را به ذهن میآورد اما قطعاً مشهورترین سحابی از این دسته است. در لبههای ابر مولکولیِ بسیار بزرگ در صورت فلکی تکشاخ، تقریباً ۵ هزار سال دورتر، باد و تابش ستارههای داغ و جوان مرکز خوشه، گلبرگهای این رز زیبا و متقارن را شکل دادهاند. ستارههای پرانرژی این خوشه که با نام NGC 2244 شناخته میشوند فقط چند میلیون سالهاند و سحابی رزتا (Rosette Nebula یا NGC 2237) در حدود ۵۰ سال نوری میان آن گسترده شده است. این سحابی زیبا را میتوانید با تلسکوپی کوچک که بهسوی صورت فلکی تکشاخ (Unicorn ) نشانه رفته است، ببینید. در اینجا عکاس با استفاده از فیلتر باند محدود و عبور دادن طول موج و رنگهای خاصی از نور، ترکیب رنگی کاذبی را ایجاد کرده منجر به این تصویر آبی و نارنجی بسیار زیبا از سحابی رزتا شده است.
عنوان عکس: برجستگی خورشیدی
عکس از: Gary Palmer – انگلستان
توضیح عکس: این همان ستاره خودمان است. جوششهای سوزاننده و پرتاب شعلههای آتش شاید از این فاصله خیلی بزرگ نباشد اما فرض کنید چنین شعلهای میتواند کل زمین را در بر بگیرد و در کسری از ثانیه آن را به خاکستر و بخار تبدیل کند. بزرگترین شعله خورشیدی که تا به حال به ثبت رسیده، ۸۰۰ هزار کیلیومتر ارتفاع داشته (بلندترین نقطه روی سطح کره زمین، تقریبا ۹ کیلومتر بلندی دارد و حتی قطر زمین نیز در حدود ۱۲٫۰۰۰ کیلومتر است). ۹۰ هزار کوه اورست را که روی هم بگذارید، میشود یکی از این شعلههای خروشان.
عنوان عکس: رد ستارگان بر فراز دریاچه سبز
عکس از: Dan Barr – ایالات متحده آمریکا
توضیح عکس: رد ستارگان، آسمان کمپی که با آتش در کنار دریاچه سبز در Hoover Wilderness ایالت کالیفرنیا روشن شده است را چراغانی کرده است. رد ستارگان یکی از موضوعات محبوب عکاسی در بین عکاسان نجومی است که از طریق نوردهی طولانی مدت انجام میشود. در حالی که آنها برای چراغانی کردن مسیر حرکت ستارگان در تصاویر عکاسان به تصویر کشیده میشوند، در حقیقت ناشی از حرکت زمین به دور محور خودش هستند.
عنوان عکس: آسمان شب بازتاب داده شده
عکس از: Xiaohua Zhao – چین
توضیح عکس: یک منجم علاقمند، غرق شده در ستارهها، در حالی که تصویر آسمان بنفشرنگ روشن بالای سرش نیز در لایه باریکی از آب در بزرگترین دریاچه نمک جهان (Salar de Uyuni) در بولیوی منعکس شده است.
عنوان عکس: لبه شفق قطبی
عکس از: O Chul Kwon – کره
توضیح عکس: عکس نادری از شفق قطبی با رنگ قرمز، که از برهمکنش ذرات باردار خورشیدی با مولکولهای اکسیژن در لایههای بالایی جو رخ داده است.
عنوان عکس: سحابی کلاهخود تور (Thor’s Helmet)
عکس از: Adam Block – ایالات متحده آمریکا
توضیح عکس: شکل متمایز سحابی NGC 2359 باعث شده است که به نام Thor’s Helmet یعنی کلاهخود تور نیز مشهور شود. در حدود ۱۱٫۰۰۰ سال نوری دورتر، این ساختار حباب مانند، به طور کلی ناشی از جارو شدن مواد میانستارهای با بادهایی که از ستاره مرکزی سحابی (Wolf-Rayet) میوزد میباشد. ستاره Wolf-Rayet به احتمال زیاد یک غول بسیار داغ در دوره پیش از انفجار ابرنواختری خود است.