امروز : شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

تاریخ خبر : ۹۴/۱۰/۲۹
کد خبر : 43086
چاپ خبر :
سرمقاله

وعده‌های توخالی با دستانی بسته

از هم‎اکنون که برخی از کاندیداها با حضور در برخی محافل خاصّ همانند مساجد و حسینیه‌ها، اماکن ورزشی و برخی مکان‌های مردمی، شروع به قول دادن‌های میلیونی کرده‌اند، این سؤال برای مردم بوجود آمده که این توان مالی و بنیه مالی سرچشمه‌اش کجاست؟

وعده انتخاباتی

به گزارش بیان نیوز، در شماره‌های پیشین و در چندین متنِ مربوط به انتخابات، اشاراتی هر چند کوچک به وعده وعیدها و هم‌چنین بحث هزینه‌های انتخاباتی کاندیداهای دهمین دوره مجلس شورای اسلامی داشتیم که به طور کامل به وظایف یک نماینده مردمی، انقلابی، متشرّع و پایبند به اصول نظام و انقلاب اسلامی پرداختیم ولی این نوشتار بیشتر به تجزیه و تحلیل هزینه‌های انتخاباتی یک کاندیدا خواهد پرداخت.
در آستانه انتخابات مجلس شورای اسلامی خبرهای مختلفی از گوشه و کنار می‌شنویم: هزینه میلیونی فلان نماینده برای اجاره ستاد انتخاباتی و اجاره بزرگ‌ترین سالن شهر برای ایراد سخنرانی و پذیرایی مهمانان ویژه و… هزاران شایعه از اهدای بن کارت گرفته تا وعده‌های بزرگ برای اعطای وام و تسهیلات و کمک به مساجد و تیم‌های ورزشی و… در صورت راهیابی به مجلس امّا منابع این هزینه‌های میلیونی از کجاست؟
هزینه‌های تبلیغات انتخاباتی پرونده‌ای مشکوک است که نمایندگان اکثراً از اعلام دقیق رقم آن اجتناب می‌کنند، در حالی که در کشور ما احزاب ریشه‌دار و قوی وجود نداشته و امکان رصد هزینه‌های کاندیداها نیز وجود ندارد و همیشه نزدیک به انتخابات این موارد مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد ولی بعد از انتخابات به فراموشی سپرده می‌شود. اگر بخواهیم هزینه‌های انتخاباتی را دسته‌بندی کنیم، می‌توانیم به این موارد اشاره کنیم: سرمایه‌های شخصی، کمک‌های مردمی، سرمایه‌های دولتی، سرمایه احزاب و تشکّل‌های قانونی و سرمایه صاحبان ثروت از منابع مهمّ تأمین هزینه‌های انتخاباتی هستند.
در اینجا کاندیدایی که از سرمایه‌های هنگفت شخصی برای تبلیغات و ورود به مجلس هزینه کنند، از ابتدا با طمع جبران سرمایه از دست رفته وارد مجلس شده و در این راستا به صاحبان قدرت و ثروت نزدیک می‌شود ولی کمک‌های مردمی شامل حال شخصیّت‌های کاریزماتیک و تا حدودی مردمی می‌شود. این افراد از کمک‌های کوچک مردم برای تأمین هزینه‌های انتخاباتی خود استفاده می‌کنند و در پایان نیز خود را متعلّق به افرادی می‌دانند که با سرمایه‌های کوچک آنها وارد مجلس شده‌اند. البتّه علی رغم این‌که کمک‌های مردمی، منبع پاکی برای ورود به انتخابات است امّا اگر کاندیداها با سرمایه‌های کوچک خود وارد عرصه تبلیغات و پس از آن مجلس شورای اسلامی شوند، از آزادی عمل بیشتر برخودار خواهند بود.
امّا ماهیّت حمایت نهاد‌های دولتی از کاندیداها می‌تواند به دو گونه پرداخت شود: یکی کمک‌های نقدی از ردیف بودجه دستگاه‌ها و نهادهای تأثیرگذار و یا واگذاری امکانات مثل تهیّه مکان ستاد انتخابات کاندیدای مورد نظر یا تبلیغ وعده‌های عمرانی به نفع نامزدی خاصّ است و دیگر موضع‌گیری مسؤولان و سرمایه‌های دولتی که نمایندگان مجلس را به وکیل‌الدّوله تبدیل کرده تا جایی که در برخی موارد، نماینده در مجلس به جای قانون‌گذاری و نظارت، به لابی‌گری برای فلان مسؤول و فلان وزیر می‌پردازد.
نکته دیگر این‌که سرمایه‌گذاری احزاب برای تأیید کاندیدای خاصّ را می‌توان راهکاری مناسب در نظام پارلمانی ارزیابی کرد ولی نظام پارلمانی و انتخاباتی ما با نظام حزبی تطابق ندارد؛ لذا کاندیداهایی که از این طریق وارد مجلس می‌شوند، به آلت دست احزاب و جریان‌های سیاسی جهت نیل به اهدافشان تبدیل می‌شوند. این موضوع نیز آسیب‌رسان است.
امّا کاندیداهای مورد حمایت سرمایه داران را نیز باید وکیل‌التّجار خواند و می‌توان گفت در ایّام تبلیغات انتخاباتی، برخی سرمایه‌داران و صاحبان حِرَف بدون هیچ محدودیّت هزینه‌ای از کاندیدای مورد نظر خود برای راهیابی به مجلس شورای اسلامی حمایت می‌کنند. این کاندیداها در کوتاه‌مدّت به وکیل‌التّجار تبدیل می‌شوند که شاید یکی از آلوده‌ترین هزینه‌های تبلیغاتی را بتوان به این موضوع تعمیم داد.
لازم و ضروری به نظر می‌رسد با توجّه به شرایط سخت اقتصادی که گریبان همه را گرفته، مردم از کاندیدها بخواهند هزینه‌های خود را از کجا و از چه محلّی تأمین می‌کنند. چگونه این چنین سخاوتمندانه و با چه پشتیبانی وعده و وعید می‌دهند؟ واقعاً اگر حقوق یک نماینده را در طول چهار سال دوره نمایندگی بخواهیم ارزیابی کنیم، در خوشبینانه‌ترین حالت از یکصد و پنجاه میلیون تومان نباید فراتر برود‌؛ پس اگر یک نماینده بخواهد به غیر از هزینه شخصی متعارف و گاه مردمی محدود در این شرایط سخت هزینه تبلیغات خود را تأمین کند، حتماً به اصطلاح یک جای کار لنگ خواهد زد.
در شهری همانند شهر گلپایگان اگر بخواهیم هزینه‌ای خارج از عرف را رصد کنیم، کار ساده و آسانی خواهد بود؛ کما این‌که از هم‎اکنون که برخی از کاندیداها با حضور در برخی محافل خاصّ همانند مساجد و حسینیه‌ها، اماکن ورزشی و برخی مکان‌های مردمی، شروع به قول دادن‌های میلیونی کرده‌اند، این سؤال برای مردم بوجود آمده که این توان مالی و بنیه مالی سرچشمه‌اش کجاست؟ و به یک‌باره آنهم شخصی که تاکنون مردم وی را نمی‌شناختند، آمده و شروع به وعد و وعید دادن کرده است؟
به راستی آیا این حرکات بسیار زشت و زننده، زیبنده مردم ما و کشور ماست؟ چرا باید به جای بهره‌گیری از روش‌های مدرن و شیوه‌های جدید و کم هزینه تبلیغاتی، برخی کاندیدها به این‌گونه روش‌ها آن هم با بهرمندی از مشاوران نادان، جامعه را به سمتی سوق دهند که ارزش کار مجلس آن هم در نظام مقدّس جمهوری اسلامی را نزد مردم به کالای قابل معامله تبدیل کنند؟ نحوه پرداخت و هزینه‌های انتخاباتی امری است مهمّ که سلامت آینده جامعه را در گرو خود دارد.
در یک جمله هم مردم و هم کاندیداها باید توصیه‌های مقام معظّم رهبری(مدّ ظلّه العالی) را سرلوحه کار خود قرار دهند. نامزدهای مجلس نباید وامدار قدرت و ثروت باشند. رانت قدرت و ثروت، پول را همین طوری خرج نمی‌کند و پس از انتخابات چندین برابر این مبالغ را از نماینده می‌گیرد و این در حالیست که آن نماینده، استقلال خود را از دست می‌دهد و نمی‌تواند به مشکلات مردم رسیدگی کند و مبارزه با فساد را انجام دهد. تبلیغات در ذات خود بسیار لازم و ضروریست ولی هر چیز حدّ و حدودی دارد که نباید این موضوع از دید دستگاه‌های نظارتی مغفول بماند و حتماً باید این موضوع کنترل شود و شاید یکی از بهترین نوع برخورد با این پدیده خود مردم باشند که با دید شکّ به کاندیداهای پر خرج نگاه کنند.
نکته بعدی آگاه‌سازی مردم از طریق خواصّ و بزرگان شهر و علماست که نقش به سزایی در سلامت انتخابات دارند.
زینت‌بخش پایان این نوشتار کلامیست از رهبر معظّم انقلاب امام خامنه‌ای (مدّظله): «مردم باید کسانی را انتخاب کنند که به کانون‌های ثروت و قدرت متّصل نباشند».(بیانات در جمع مردم کرمانشاه، 20/07/1390)

 

م.ولایتی

Cloob Facenama Facebook Twitter artabaz Digg Stumble Upon
نظرات
  1. احمدرضا گفت:

    من واقعا متأسفام برای برخی کاندیدها که خودشون رعایت قانون نمی کنند و از خیلی وقت قبل تر شروع کردن تبلیغ!
    کاندیدی که قانون مدار نباشه باید در احوال خودش یک تجدید نظری بکنه ببینه مشکل از کجاست.
    خیلی جلبه دم از قانون بزنی و خودت قانون را زیر پا بزاری!
    اتصال به نقاط قدرت و ثروت برای رفتن به مجلس اون هم به هر روشی زیبنده افرادی که ادعای شیعه مولا علی را به یدک میکشند اصلا نیست.

  2. خادم گفت:

    کاندیدی که اشاره کردید به کانون ثروت وصل است ای کاش از شخصی هم که به کانون قدرت وصل بود و در سخنرانی هایش می گفت من همه را رد صلاحیت می کنم هم انتقادی می کردید. به نظرم مصداق اشاره شده در زمینه ثروت اگرچه بد است اما کانون اتصال به قدرت بدتر است چراکه ثروت ممکن است مباح باشد اما استفاده نابجا از قدرت بخصوص پشت پرده حتما مضموم. مطلب بعدی اینکه دلیل موفقیت ایشان ثروت نیست. پیدا کنید ….

    • جوان انقلابی گفت:

      به نظر بنده آقای خادم در مطلبش از کانون ثروت نوعی دفاع کرده ولی هم قدرت و هم ثروت دوتاش مضمومه اگه مدرکی دارید که شخصی ادعا کرده من همه را رد صلاحیت میکنم فکر میکنم اطلاعات دقیق و مستند اگه وجود داره باید در اختیار هیئت نظارت قرار دهید مطمئن هستم اغماض نخواهند کرد.درمورد کانون قدرت بنده هم نکته ای را اضافه کنم متأسفانه عده ای که قابل احترام هستند چندین ساله که نه در شهر حضور دارند نه از توانشون برای نیروهای ارزشی و مردم استفاده می کنند درتهران نشستند و برای شهر نسخه می پیچند و عده ای چاپلوس و متملق هم دورشون جمع شدند و بدون در نظر گرفتن شرایط ومشورت با دلسوزان و نیروهای انقلابی شهرستان نظرات خود را تحکم آمیز و متکبرانه تحمیل می کنند و با عث جو بدبینی به حکومت وانقلاب شده و دست جریان معاند و منافق را درشهرستان برای تخریب باز می گذارند که بنده هم به شخصه با این نوع عملکرد مخالف هستم.وصد البته تاوان اینکار را جوانان و نیروهای انقلابی باید پس بدهند .متملقین و چاپلوسان از یک طرف به این آقایون وصل می شوند و از یک طرف جریان انقلابی را سرکوب می کنند.

  3. هوادار گفت:

    ای جوان انقلابی خدا پدرتا بیامرزه سؤال من اینکه چرا باید تاوان این تصمیمات را جریان دلسوز و عده ای از جوانان مظلوم و انقلابی شهر بدهند چرا بر خلاف اراده جریان انقلابی تصمیم گرفته میشه ،چرا در زمانهای سخت هیچ یک از این آقایان بالانشین حاضر به یک خدا قوتی نبوده و نیستند این حرکات خلاف مشی رهبری و امام(ره) است من با توجه به پیگیری اخبار وگزارشات و تحلیلهای بیان از دست اندر کاران این نشریه یک سؤال دارم اونم اینکه آیا تا به حالا شده یکی از این آقایون درحد یک احوالپرسی از شما که در این چند سال یکه و تنها در مقابل جریان خط نفاق در شهرستان ایستادید احوالی بپرسه ؟اگه بوده مرا ببخشید ولی اگه نبوده به این نتیجه خواهید رسید هدف فقط حفظ چیز دیگریه ؟ نفوذ ،نفوذ،نفوذ که دور برخی ها را گرفته .الحق جریان شما خوب ایستادگی کرده ولی تا کنون در خط رهبری و اصول حرکت کردید وبرنکات کلیدی در شهر دست گذاشتید. خدا قوت

  4. صالح گفت:

    تشکر مطلب با محتوایی بود اما کو چشم بینا و گوش شنوا
    قبل از انتخابات و رای گیری: کاندیدای محترم در خدمت شماست
    بعد از اتمام رای گیری: نماینده محترم در دسترس نیست!
    ای روزگار

  5. مریم. ا گفت:

    انصافاً باید از مطالب تولیدی شما تشکر کنم دوسال پیش یک بزرگی در شهر در جلسه ای گفت من نشریات شهرستان را نگاه هم نمی کنم چون از این ور واون ور کپی میکنند و از خودشون چیزی ندارند ولی الان مطالب تحلیلی و گزارشاتتون واقعاً عالیه حقتونه که جزء رسانه های انقلابی وبرتر استان باشید.

  6. چکاوک گفت:

    الان کاندیداهای محترم کدومشون هستند که وعده تو خالی ندهند م.ولایتی جان!
    دو تا وعده راست میدند و دهتا وعده بی اساس هم کنارش …
    البته دستهاشونم خالی نیست بلطف نقاط ثروت و قدرت!

دیدگاه شما

تبلیغات