امروز : پنجشنبه ۴ بهمن ۱۴۰۳

تاریخ خبر : ۹۴/۱۰/۲۶
کد خبر : 42838
چاپ خبر :

تأثیر ضرب المثل ها در آگاهی و بصیرت مردم

ضرب المثل

می‌دانیم که سخن فصیح، شیوا و گفته‌های برتر، سخنان و نوشته‌هایی هستند که عاری از اطناب و ایجاز باشند امّا کنایه‌ها و ضرب‌المثل‌های زبان فارسی، کلمات قصار و پرمحتوایی هستند که ویژگی ایجاز مُخّل را ندارند، بلکه گوینده با آوردن یک ضرب المثل، دنیایی از معنا و مفهوم را به مخاطب خود القا می‌نماید. بخش وسیعی از زبان شیرین پارسی به این جملات کوتاه و پرمفهوم اختصاص یافته است. بیش از همه علّامه دهخدا از ضرب‌المثل‌های فارسی لذّت برده و به جمع آوری، شرح و توضیح آن‌ها در کتابی به نام “امثال و حکم” پرداخته است. با نگاهی بر کتاب مذکور، برخی از این ضرب‌المثل‌ها را مورد کنکاش و بررسی قرار می‌دهیم :
1-پی به گربه گم کردن:
وقتی می‌خواهند گربه‌ای را که مزاحم است از خانه دور کنند، آن را داخل کیسه یا گونی قرار می‌دهند و به شهر یا منطقه‌ای دور دست می‌برند. قدما معتقد بودند که گربه می‌تواند از روی ستارگان، همان مسیر و منزل سابق را پیدا کند. شخصی گربه‌ای را داخل کیسه حمل می‌کرد. آشنایی از او پرسید: آن را کجا می بری؟ گفت: به دروازه‌ی ری. گفت: دروازه‌ی ری که اینجاست. دوستش آهسته گفت: پی به گربه گم می‌کنم.
2- شب سمور گذشت و لب تنور گذشت:
سمور جانوری شبیه گربه و یا روباه است. البتّه جثّه‌ی آن از روباه کوچک‌تر و رنگش سرخ مایل به سیاهی می‌باشد. سمور را برای پوستش شکار می‌کنند و از پوستش، دستکش و یا آستر لباس(به طور کلّی لباس گرم) تهیّه می‌نمایند. لب تنور زندگی کردن کنایه از فقر و بدبختی و نداشتن لباس گرم است. پس این ضرب‌المثل می‌گوید: انسان فقیر بر لب تنور با فقر و فاقه و نداشتن لباس و پوشش لازم، شب را طی کرد و شخص متنعّم و ثروتمند هم با پوستین و لباس ساخته شده از پوست سمور، آن شب را با آسایش گذراند امّا تفاوت از زمین تا آسمان است.
3- تو را با نبرد دلیران چکار/ تو پیره زنی دوکت آید به کار
این ضرب‌المثل برای کسی به کار می‌رود که اهلیّت کاری را ندارد، ولی دست بدان کار می‌زند.
4- بهشت را بهشتی اگر دنیا را بهشتی:
که بهشتی دوّم و سوّم به معنی نرسیدن و باقی گذاشتن است و ما را به یاد حدیث «الدنیا مزرعه الآخرۀ» می‌اندازد تا به ما گوشزد کند که اگر دنیا را به عنوان مقدّمه و کشتگاه آخرت رها کنی و چیزی برای فردای خود ذخیره ننمایی، در واقع بهشت و آخرت را از دست داده‌ای .
5- مَسته‌ی چَرغ کِی شود عُصفور/ طُعمه‌ی شیر کِی شود راسو
مسته: طعمه، شکار. چرغ نوعی باز شکاری و عصفور گنجشک را گویند. راسو: جانوری شبیه به موش و بزرگتر از موش خانگی به رنگ خاکستری مایل به زرد. کاربرد این ضرب‌المثل هنگامی است که جای دو چیز کوچک و بزرگ و یا باارزش و بی‌ارزش عوض شود. همان طور که می‌دانیم باز شکاری در خدمت پادشاهان و اشراف بوده است. کجا پرنده‌ی کوچک و کم‌ارزشی چون گنجشک می‌تواند مورد توجّه این آقایان قرار گیرد؟ همان‌گونه که موش و راسو نمی‌توانند مورد توجّه شیر به عنوان سلطان جنگل قرار بگیرند و هر دو گروه با بی‌توجّهی از کنار این طعمه‌ها به راحتی عبور می‌کنند.
به فضل خدا مطالب فوق ادامه خواهند یافت.

زین العابدین زُهری مدرّس دانشگاه
عضو انجمن ادبی فانوس گلپایگان

Cloob Facenama Facebook Twitter artabaz Digg Stumble Upon
نظرات
  1. ع. طاهری نیا گفت:

    با سلام و درود محضر جناب زهری عزیز و تشکر بابت کار خوبتان.

دیدگاه شما

تبلیغات