امروز : پنجشنبه ۸ آذر ۱۴۰۳

تاریخ خبر : ۹۴/۱۰/۱۵
کد خبر : 41352
چاپ خبر :
نیویورک تایمز:

ریاض به دنبال سوءاستفاده از ناآرامی‌های بعد از اعدام‌های وحشیانه بود

روزنامه نیویورک تایمز در سرمقاله امروز خود تأکید کرد که عربستان با اعدام‌های وحشیانه اخیر خود به دنبال منحرف کردن اذهان از مشکلات اقتصادی در داخل و سرکوب منتقدان خود بود.

شیخ النمربه گزارش بیان نیوز، روزنامه آمریکایی «نیویورک تایمز»‌ سرمقاله امروز را خود را تحت عنوان «اعدام‌های وحشیانه عربستان سعودی»‌ به انتقاد از سیاست‌های غرب در سکوت سوال‌برانگیز در قبال سوءاستفاده‌های ریاض و مقامات سعودی و موارد نقض حقوق بشر در این کشور اختصاص داد. این مقاله تأکید دارد که عربستان سعودی روی ناآرامی‌هایی که احتمال می‌داد پس از انجام این اعدام‌های وحشیانه رخ دهد، حساب کرده بود و نیت اصلی مقامات سعودی از انجام این وحشی‌گری در این زمان، سوءاستفاده از ناآرامی‌های پس از آن بود.

این سرمقاله می‌افزاید:‌ اعدام‌های اخیر هم منجر به بروز بحران فرقه‌ای در داخل عربستان شد تا از این طریق ذهن عموم جامعه را از  کاهش درآمدها و هزینه‌ها منحرف کند و هم هشداری جدی به منتقدان بود که چه چیزی در انتظار آن‌هاست؛ اعدام‌هایی که بیشتر بر اساس قوانین مبهم و غیر شفاف و دادگاه‌های سربسته و غیر علنی‌ است. سعودی ها می‌خواستند بدین طریق اذهان مردمشان را از مشکلات اقتصادی در داخل و نیز سرکوب منتقدان شیعی در عربستان، منحرف کنند. آل سعود به دنبال موج بیداری اسلامی، رفتارهای خشن‌تری نیز در قبال مردم این کشور و البته منتقدان خود در داخل در پیش گرفته است. اما غرب و آمریکا نباید چشمش را بر روی نقض آشکار حقوق بشر و نیز گسترش درگیری‌های فرقه‌ای ببندد و یا از اقداماتی که تلاش‌ها برای ثبات بخشیدن به منطقه را تضعیف می‌کند به سادگی بگذرد.

سردبیر روزنامه نیویورک تایمز در سرمقاله خود تأکید می‌کند: شیخ نمر، صدای بلند اعتراض اقلیت شیعیه این کشور ، نسبت به تبعیض‌ها و نقض حقوق و آزادی‌های اساسی در استان‌های شرقی عربستان بود. وی هرگز از رفتارهای خشونت‌آمیز و اقدامات خشن حمایت نکرد.

متن کامل این سرمقاله در ادامه آمده است.

به گزارش روزنامه نیویرک تایمز، اعدام شیخ نمر، روحانی برجسته و منتقد شیعی، به همراه 46 زندانی دیگر، بدترین گزینه و شیوه آل سعود  برای آغاز سال نوی میلادی بود؛ امری که منجر به سال پر فراز و نشیب دیگری در خاندان حاکم در عربستان و نیز منطقه خاورمیانه خواهد شد. دور از ذهن به نظر می‌رسد که حاکمان سنی ‌مذهب آل سعود از پیامدهای فرقه‌ای این اعدام، که در سراسر منطقه شاهد آنیم، آگاه نبوده باشند. احتمالاً خاندان حاکم بر روی واکنش‌های تند و شدید ایران و دیگر کشورها، حساب باز کرده بودند تا بدین طریق اذهان مردمشان را از مشکلات اقتصادی در داخل و نیز سرکوب منتقدان شیعی در عربستان، منحرف کنند. روابط بلند مدت و محکم آمریکا با این پادشاهی دلیلی نمی‌شود که دولت اوباما واکنشی کمتر از محکومیت آشکار این اقدام جنایت‌کارانه و نابخردانه سعودی‌ها و مسیر خطرناکی که در آن گام برمی‌دارند، نشان دهد و علاوه بر این وی باید تهران و رباض را به خویشنداری بیشتر دعوت کند.

این گزارش می‌افزاید، پیامد فوری این اعدام‌ها از سوی دولت ریاض، تشدید خصومت میان ایران و عربستان بود. هم اکنون این دو رقیب منطقه‌ای از قطب‌ها و نیروهای مخالفی در بحران و درگیری‌های سوریه و یمن حمایت می‌کنند. ایرانیانی که از شهادت و اعدام یک روحانی بلند پایه شیعه به خشم آمده بودند، بلافاصله به سفارت عربستان در تهران هجوم آورده و این مرکز دیپلماتیک را به آتش کشیدند. اگر چه، رهبران ایران به سرعت نسبت به حمله به سفارت عربستان، واکنش نشان دادند و آن را محکوم و برخی از مهاجمان را بازداشت کردند، اما عربستان به همراه متحدان سنی‌اش مانند بحرین، سودان و امارات متحده عربی، سریعاً روابطشان را با ایران یا کاهش دادند و یا به طور کامل قطع کردند. مسئله‌ای که احتمالاً منجر به پسرفت در مذاکرات بین‌المللی برای حل‌وفصل بحران سوریه خواهد شد. همین چند هفته پیش، یک دور از مذاکرات به رهبری آمریکا و روسیه و با حضور وزیران امور خارجه ایران و عربستان، قدرت‌های رقیب در سوریه، را پای میز مذاکره نشاند تا در خصوص تدوین نقشه راهی برای پایان دادن به جنگ در سوریه به بحث و تبادل نظر با یکدیگر بپردازند. در همین ضمن، ریاض بلافاصله پس از اعلام خبر اعدام دسته جمعی در روز شنبه، به آتش‌بس شکننده در یمن پایان داد.

سردبیر نیویورک تایمز تصریح می‌کند، به دلیل اصرار ریاض بر حفظ میزان کنونی تولید نفت اوپک، درآمدهای عربستان از محل فروش نفت به شدت کاهش پیدا کرده است. مسئله‌ای که موجب شده تادولت در ریخت و پاش‌ها و هزینه‌های غیر ضروری، که برای مدت‌ها از سوی شاهزادگان و ثروتمندان سعودی مسلم و همیشگی فرض شده بود، تجدید نظر و اعلام کند که مجبور است هزینه‌ها را کاهش دهد.

وی می‌افزاید، اعدام‌های اخیر هم منجر به بروز بحران فرقه‌ای در داخل عربستان شد تا از این طریق ذهن عموم جامعه را از  کاهش درآمدها و هزینه‌ها منحرف کند و هم هشداری جدی به منتقدان بود که چه چیزی در انتظار آن‌هاست.

نیویورک تایمز در ادامه به کارنامه حقوق‌بشری ریاض اشاره می‌کند و می‌گوید با این حال، این گونه اعدام‌ها یک استثنا در رفتار عربستان نیست. این کشور به دلیل قرائت تنگ‌نظرانه از اسلام و اجرای قوانین بسیار سخت‌گیرانه اسلامی و همچنین سرکوب زنان و دیگر اقلیت‌های مذهبی، پرونده قطور سیاه حقوق‌بشری دارد. اما این رژیم، در سال‌های اخیر و در نتیجه بهار عربی [بیداری اسلامی] رفتار خشن‌تری را با منتقدان و مردم در پیش‌گرفته است.

این سرمقاله با اشاره به نقض گسترده حقوق‌بشر در عربستان، می‌گوید بنا به اعلام دیده‌بان حقوق بشر، اعدام‌های دسته‌جمعی اخیر، به دنبال اعدام 158 نفر دیگر در سال پیش بوده است، رقمی که بیانگر بالاترین تعداد اعدام در تاریخ اخیر این کشور است. اعدام‌هایی که بیشتر بر اساس قوانین مبهم و غیر شفاف و دادگاه‌های سربسته و غیر علنی‌ است. شیخ نمر، صدای بلند اعتراض اقلیت شیعیه این کشور ، نسبت به تبعیض‌ها و نقض حقوق و آزادی‌های اساسی در استان‌های شرقی عربستان بود. وی هرگز از رفتارهای خشونت‌آمیز و اقدامات خشن حمایت نکرد.

در پایان این مقاله، سردبیر نیویورک تایمز، می‌گوید اما واقعیت‌های پر نوسان و نابه‌سامان منطقه خاورمیانه، این امکان را به اروپا و آمریکا نمی‌دهد تا متحدانشان را بر اساس معیارهای اخلاقی انتخاب و یا طرد کنند. واشنگتن هیچ چاره و گزینه‌ دیگری به جز تعامل و ارتباط با تهران ندارد. علاوه بر این، آمریکا مجبور است تا با ریاض، برای مقابله و مبارز با اسلام‌گراهای تندرو همکاری کند و یا در پی راه‌هایی باشد که درگیری‌های گسترده‌ای چون بحران سوریه را به ناآرامی بیشتر بکشاند. اما، این بدان معنی نیست که چشمش را بر روی نقض آشکار حقوق بشر و نیز گسترش درگیری‌های فرقه‌ای ببندد. یا از اقداماتی که تلاش‌ها برای ثبات بخشیدن به منطقه را تضعیف می‌کند را نادیده بگیرد.

منبع: فارس

Cloob Facenama Facebook Twitter artabaz Digg Stumble Upon
نظرات

دیدگاه شما

تبلیغات