ظریف: اگر عین قانون کنگره اجرا شود بهمعنای نقض برجام خواهد بود
به گزارش بیان نیوز، محمدجواد ظریف پس از دیدار با لوندگ پوروسورن، همتای مغولستانی خود، در کنفرانس خبری مشترک با وی گفت: در طول چهار سال گذشته گفتگوهای بسیار خوبی با مغولستان برای گسترش روابط و همکاریهای وسیعتر داشتیم.”
ظریف حوزههای کشاورزی و انرژی را مهمترین مقولات مذاکرات با همتای مغول خود برشمرده و گفت: “امروز ما این موضوعات را بررسی کردیم. آقای وزیر در طول اقامت در ایران با مسئولین متعددی در همه حوزهها گفتگو خواهند کرد.”
وی افزود: “امیدوارم با توجه به مشترکات زیادی که بین دو کشور وجود دارد امکان گسترش روابط در همه زمینهها وجود داشته و بتوانیم از این فرصت به نفع دو کشور و صلح و ثبات منطقه استفاده بکنیم.”
ظریف در ادامه این کنفرانس خبری در پاسخ به سوالی درباره برنامههای وزارت امور خارجه در حوزه دیپلماسی اقتصادی گفت: “وزارت امور خارجه از ابتدای دولت تدبیر و امید دیپلماسی اقتصادی را به عنوان یکی از اهداف مهم انتخاب کرد. همانطور که میدانید وزارت امور خارجه به دلیل شرایط ویژهای که کشور بعد از انقلاب اسلامی با آن مواجه بود، شرایط جنگ تحمیلی و فشارهای مختلفی که بر روی کشور بود، در سطح بینالمللی گرایش امنیتی و سیاسی بوده و نیاز داریم که این امر به یک گرایش توسعهای تبدیل شود.”
وی افزود: “امیدوارم که با حرکت اولی که صورت گرفته و انشاالله با اجرای برجام تحریمها رفع شود اولین قدم در این مسیر برداشته شود. ملاک ارزیابی سفارتخانههایمان را میزان کمک آنها به توسعه اقتصادی کشور و میزان نقششان در پیشبرد اهداف اقتصاد مقاومتی تبیین کردیم.”
“لذا سفارتخانههای ما موظف هستند به صادرات کالای غیر نفتی و خدمات فنی و مهندسی کمک کنند. در این حوزه زمینه برای همکاری ما بویژه ما با کشورهای در حال توسعه بسیار فراهم است.”
وزیر خارجه ایران همچنین گفت: “البته کار ما محدود به بحث اقتصادی نخواهد بود، اولویت ما اکنون روابط با همسایگان است و در حوزه روابط با همسایگان و تقویت ثبات در این منطقه که با خطر جدی افراطگرایی مواجه است برنامههای جدی داریم که در ماهها و دو سال گذشته این برنامهها پیگیری شده است. ”
ظریف درباره نامه کری در خصوص مصوبه جدید کنگره آمریکا گفت: “ما با دولت آمریکا به عنوان نماینده کل آمریکا بحث میکنیم و کاری به کنگره و قوانین آن نداریم. دولت آمریکا وظایف مشخصی را بر اساس روابط و حقوق بینالملل و ضوابطی که در روابط بین دولتها وجود دارد بر عهده دارد که خود دولت آمریکا باید مشکلات داخلی را به روشهایی که خود میداند حل کند.”
وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه افزود: “تصمیمگیری داخلی نمیتواند هیچ دولتی را از تعهدات بینالمللی مصون داشته و یا آنها را از دوش یک دولت بردارد. این توقعی است که ما از دولت آمریکا داریم.”
وی با اشاره به اعلام رسمی وزیر امور خارجه آمریکا مبنی بر اینکه “اجازه نخواهد داد قانون جدید مانعی بر سر راه اجرای برجام باشد،” گفت: “این یک اعلام سیاست توسط دولت آمریکا است. ما باید ببینیم که این سیاست چگونه اجرا میشود. نحوه اجرای این سیاست و اینکه آیا دولت ایالات متحده در ارائه ویزا تبعیضی اعمال میکند تعیین کننده این خواهد بود که آیا نقضی صورت گرفته است یا نه.”
ظریف در ادامه تصریح کرد: “اگر عین قانون کنگره اعمال شود حتما نقض صورت گرفته است. اما اگر دولت از امکانات خودش استفاده کند و به مانند وزیر خارجه رسما اعلام کند که این قانون مانع از اجرای برجام نخواهد شد باید ببینیم که در عمل این کار را چگونه انجام خواهد داد و بر اساس آن تصمیم میگیریم که آیا نقض صورت گرفته است یا نه.”
رئیس دستگاه دیپلماسی درباره نامه تعدادی از نمایندگان مجلس به شورای امنیت ملی درباره قانون مصوب آمریکا گفت: “من هم مثل شما در اخبار ملاحظه کردم که گروهی از دوستان در مجلس نامهای را به شورای امنیت نوشتهاند. البته همانطور که میدانید هیأت نظارت بر اساس نامه مقام معظم رهبری تشکیل شده مسؤول نظارت بر حسن اجرای برجام است. وزارت امور خارجه هم عضو هیأت نظارت است. حتما در اولین جلسه هیأت نظارت نامه به اطلاع هیأت نظارت خواهد رسید و این هیأت بر اساس آن تصمیمگیری خواهد کرد.”
“در طول ده روز گذشته علاوه بر دیدار حضوری که در نیویورک با آقای کری داشتم دهها ایمیل و تماسهای دیگر بین بنده و همکاران من و ایشان و همکارانشان و همچنین اتحادیه اروپا صورت گرفته، چون اعضای گروه 1+5 یا همان E3+3 منافع زیادی در اینکه مانع از اجرای چنین قوانین تبعیضآمیزی شوند دارند. تماسهای مشترکی در گذشته بوده و کماکان نیز ادامه دارد و امیدواریم که با این روشها مانع از وارد آمدن هر گونه خلل در اجرای برجام شویم.”
“ما اینها را به هیأت نظارت گزارش خواهیم داد و این هیأت نظارت است که باید در نهایت تصمیم بگیرد شرایط ما چگونه است. ”
وزیر خارجه کشورمان ادامه داد: “هیئت نظارت است که باید پس از ارایه گزارش ما درباره عملکرد طرف مقابل در نهایت تصمیم بگیرد که شرایط ما چگونه است.”
لوندگ پوروسورن، وزیر امور خارجه مغولستان، نیز در این کنفرانس خبری گفت: “سال آینده 45امین سالگرد آغاز روابط سیاسی بین ایران و مغولستان را جشن میگیریم. البته تاریخ ما به ایرن روابط سیاسی 45 ساله محدود نمیشود.”
وی در ادامه افزود: “از دو سال پیش وزارتخانهها، دانشگاهها و سازمانهای متعدد پروژههای مختلفی را با یکدیگر آغاز کردهاند. ما درباره مشترکات تاریخی بسیاری هستیم که منجر میشوند روابط بسیار خوبی داشته باشیم.”
وی با اشاره به علاقهمندی کشورش برای افزایش روابط و همکاریهای اقتصادی با ایران، کشاورزی و همچنین صنایع نفتی را دو حوزه ویژه همکاری بین دو کشور دانست.