چرا همسران روسای جمهور در صحنه سیاسی کشور نقشآفرینی شفافی ندارند؟
– آیتالله هاشمی رفسنجانی و عفت مرعشی
عفت مرعشی همسر آیتالله هاشمی رفسنجانی، در زمانی که وی رئیس مجلس و همچنین رئیسجمهور بود، چندان در عرصه سیاست کشور فعال نبود ولی در سالهای اخیر فعالیت وی و موضعگیریهای سیاسیاش افزایش پیدا کرده است.
قرار است کتاب خاطرات عفت مرعشی به عنوان “پا به پای سر” که شرح رویدادهای مختلف زندگی مشترک آیتالله هاشمی رفسنجانی و مرعشی است، بزودی منتشر شود. همسر آیت الله هاشمی رفسنجانی در این کتاب به ماجرای دستگیری خود و همسر شهید مفتح توسط ساواک قم و بازجوییهای شبانه اشاره کرده است.
اولین عکسی که از عفت مرعشی به صورت رسمی منتشر شد، مربوط به سال ۱۳۶۰ است؛ یعنی زمانی که وی به همراه همسرش آیت الله هاشمی رفسنجانی که در آن زمان ریاست مجلس را بر عهده داشت، به کره شمالی رفته بودند و با کیم ایل سونگ رهبر وقت کره شمالی و پدربزرگ رهبر فعلی این کشور عکس یادگاری گرفتند.
اظهارات مرعشی در روز انتخابات ریاستجمهوری دهم حاشیهساز شد؛ چرا که او بعد از رای دادن اقدام به بیان سخنان تحریکآمیزی کرد که این امر با انتقادات زیادی مواجه شد. او همچنین همزمان با بازگشت مهدی هاشمی به تهران و دستگیری وی به این موضوع واکنش نشان داد و گفت که نام دزدان را با اسمهای “ف، خ، ج” مخفف میگویند، اما نام پسر من را فریاد میزنند.
اکبر هاشمی رفسنجانی در سال ۱۳۳۷ به خواستگاری عفت مرعشی دختر حجتالاسلام سیدمحمدصادق مرعشی از فامیل بزرگ مرعشی و از نوادگان حضرت آیتالله سیدکاظم طباطبایی یزدی رفت. حاصل ازدواج عفت مرعشی و هاشمی رفسنجانی پنج فرزند به نامهای فاطمه، محسن، فائزه، مهدی و یاسر است.
رئیس دولت اصلاحات در سال ۱۳۵۳ با زهره صادقی ازدواج کرد که ثمره این ازدواج دو دختر و یک پسر به نامهای لیلا، نرگس و عمادالدین است.
زهره صادقی زاده۱۳۲۹ همسر رئیس دولت اصلاحات و خواهرزاده امام موسی صدر است. صادقی اگرچه در خانوادهٔ فرهنگی و سیاسی بزرگ شده اما هیچ وقت به طور جدی وارد فعالیتهای سیاسی نشده است. او در سال ۱۳۷۸ به همراه تعدادی از همسران اعضای دولت وقت، مؤسسه خیریه “بهآفرین فردا” را تاسیس کرد. مهمترین حضور سیاسی او در سال ۱۳۸۷ و در جریان حملات اسرائیل به غزه بود که در پاسخ به نامهٔ همسر امیر وقت قطر، نامهای نوشته و خواستار فراخوان دولتها و ملتها برای حمایت از مردم فلسطین شده بود.
– محمود احمدینژاد و اعظمالسادات فراحی
اعظم فراحی و محمود احمدینژاد در ۲۲ خرداد ۱۳۵۹ با یکدیگر ازدواج کردند. حاصل ازدواج این دو، دو پسر به نام مهدی و علیرضا و یک دختر به نام فاطمه است. مهدی احمدینژاد با طیبه مشایی دختر اسفندیار رحیم مشایی ازدواج کرده و حاصل این ازدواج دختری به نام زهرا است. علیرضا احمدینژاد پسر دوم احمدینژاد نیز با خواهرزاده شهید محمود کاوه ازدواج کرده و حاصل این ازدواج یک پسر است و فاطمه احمدینژاد دختر دیگر احمدینژاد با مهدی خورشیدی ازدواج کرده که حاصل ازدواج آنها زهرا خورشیدی است.
فراحی طی هشت سال ریاست جمهوری احمدینژاد در سفرهای استانی همواره تلاش کرد که بدون تبلیغات رسانهای در کنار همسرش حضور داشته باشد و در این سفرها از موسسات خیریه و بهزیستی بازدید میکرد.
همه این شواهد نشان میدهد که همسران روسای جمهور کشور ما تاکنون نتوانسته و یا نخواستهاند در عرصه سیاسی کشور نقشآفرینی کنند؛ این موضوع می تواند دلایل گوناگونی داشته باشد مثلا اینکه احتمالا همسر رئیس جمهور تا پیش از انتخاب همسرش به عنوان رئیس قوه مجریه، هیچ سِمت اجرایی و مدیریتی نداشته و یا اینکه رئیس دولتها نمی خواسته اند اعضای خانواده خود را رسماً وارد امور مدیریتی کشور کنند و یا …. .
در هرحال این مسئله جای بررسی بیشتر دارد؛ شاید رئیسان جمهور ایران در دوره های گوناگون پس از انقلاب اسلامی روزی به این پرسش پاسخ دهند.