دیشب در وین خبرهای زیادی بود و رسانه های خبری نیز لحظه به لحظه آن را پوشش دادند. امروز روزنامه های کشور صبح را با اخبار، تحلیل ها و گزارش هایی از ساعات پایانی مذاکرات شروع کرده اند.
+(لینک)…اخبار لحظه به لحظه از مذاکرات در وین…
به گزارش گروه سیاسی فرهنگ نیوز، روزنامه های کشور اخبار خود را به طور کامل و اختصاصی به مذاکرات هسته ای و روز پایانی آن اختصاص داده اند، تصویر صفحه اول برخی از روزنامه های اصلاح طلب که ظریف را نمایش داده اند، او را به عنوان قهرمان و در مقایسه با امیرکبیر و آرش کمانگیر نشان داده اند. برخی از روزنامه ها نیز دغدغه مفاد مذاکرات و جمع بندی آن را دارند و در تحلیل هایی به گمانه زنی هایی پرداخته اند.
امیرکبیر عصر ما/ ایران فردا/ وزیرکشور فعلا کوتاه نیامده است/ سه شنبه تاریخی
روزنامه اصلاح طلب آفتاب یزد در گزارشی با عنوان “امیرکبیر عصر ما” به تعریف و تمجید از محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران که در مذاکرات هسته ای در وین به سر می برد، پرداخته است: امیرکبیر عصر ما بزرگنمایی قلم کوچکنمایی قلم بازگشت مذاکرات چه به نتیجه برسد و توافق حاصل شود و چه به قول دلواپسان شکست بخورد و مسئله هسته ای باقی بماند جایگاه محمد جواد ظریف نزد ملت ایران محفوظ است .این را از این جهت می گوییم چرا که مطمئنا طی روز های آینده در هر دو صورت عده ای چون چشم دیدن خادمان واقعی ملت را ندارند با بغض به سمت وی حمله ور خواهند شد.این موضوع البته سابقه ای تاریخی دارد.اگر کمی صفحات تاریخ را ورق بزنیم شاهد خواهیم بود کم نبودند بزرگانی که واقعا بزرگ بودند اما برخی چشم دیدنشان را نداشتند.سر اینکه چرا اینگونه بوده طبعا بر می گردد به عملکرد این بزرگان. فی المثل بارها در مورد امیر کبیر بزرگ شنیدیم و خواندیم که خصومت با او زمانی آغاز شد که وی اصلاحات خود را همزمان با رسیدن به صدارت آغاز نمود . اکنون هم به نظر می رسد محمد جواد ظریف «ما» بازی عده ای را برهم زده است .کاسبان و تاجران تحریم امید داشتند تحریم های ظالمانه غرب تداوم یابد تا آنان بتوانند با سوء استفاده به مراد دل خود برسند.اما به نظر می رسد قرار نیست دیگر درب بر پاشنه قبلی بچرخد و امروز روزی دیگر است.روزی که به یمن حضور ظریف و همکارانش نگاه ها به ایران تغییر کرده است .البته قصد نداریم بگوییم ظریف همان امیر کبیر است اما شاید بد نباشد برای درک بزرگی وی دست به چنین مقایسه ای بزنیم .ققط یک مقایسه کوچک برای درک یک نکته بزرگ !همین. لطفا به احترام محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان و به پاس زحماتش بایستید و کلاه از سر بردارید.
آفتاب یزد در گزارشی با عنوان ” ایران فردا”، نظر سنجی از چهره های فرهنگی، سیاسی و اجتماعی درباره سرنوشت ایران پس از توافق ترتیب داده است: علی خرم سفیر سابق ایران در مقر سازمان ملل؛ قبل از هر چیز باید به این نکته توجه داشته باشیم که در صورت توافق، اجرایی شدن آن، زمان زیادی میبرد چرا که حدود 2 ماه طول میکشدتا سنای آمریکا راجع به آن اظهارنظر و با توافق موافقت کند، ایران هم باید اعلام آمادگی کند تا پس از بازرسی آژانس و راستیآزمایی، مرحله برداشتن تحریمها آغاز شود، بنابراین این پروسه حدود 3 تا 6 ماه طول خواهد کشیدو قرار نیست به یکباره پس از توافق،همه موانع برداشته شود. مذاکرات هسته ای هر نتیجه ای که داشته باشد برای کشورمان حاوی پیام های بسیار خوب است و حداقل نتیجه آن این است که تابوی ایران هراسی شکست و علی رغم همه اقدامات خبیثانه برخی از کشورهای همسایه و اجتماعی علیه ایران، کشورمان در مذاکرات نشان داد که اهل منطق است و با بزرگانی همچون “ظریف”، سیاست ایرانی به دنیا نشان داده شد. صادق زیبا کلام استاد دانشگاه؛ اگر فرض را بر این بگیریم که در حال حاضر توافق صورت گرفته است. مطمئنا این توافق، بهترین تاثیرش را در زمینه اقتصادی خواهد داشت. اما اینکه بعد از توافق هسته ای، کشور چگونه تغییری پیدا میکند بستگی به سیاست های کلی دولت روحانی و نظام دارد. علی بیگدلی کارشناس مسائل بین الملل؛ نکته ای را که باید مورد توجه داشت این است که با امضای توافقنامه تمام مشکلات ما با آمریکا و اروپا از بین نمی رود و هنوز مسائلی که به واسطه آن در تحریم هستیم باقی خواهد ماند. اما آنچه در صورت توافق به دست میآید این است که جامعه ما از حالت انقباضی خود رها میشود و به یک مرحله انبساطی که برای جامعه ما بسیار ضروری است میرسد.
در ادامه می خوانیم: جلال جلالی زاده فعال سیاسی اصلاح طلب؛ با توافق هسته ای بازگشت به فضای اجتماعی دوران پیش از احمدینژاد محتمل است وبه نظر می آید بار سنگین تحریمها از دوش ایران برداشته خواهد شد و من آینده بسیار روشنی برای ایران پیشبینی میکنم. مطمئنم که امروزحرف و بهانهای برای مخالفان توافق باقی نخواهد ماند. با حصول این توافق فکر میکنم یک روزنه جدیدی برای روابط ما با کشورهای قدرتمند جهان ایجاد میشود. همچنین با افزایش روابط تجاری و اقتصادی و افزایش صادرات و واردات، مردم زندگی راحتتری را تجربه خواهند کرد و من احساس میکنم که با ایجاد فضای باز سیاسی و احساس امنیت، ایرانیان مقیم خارج هم به کشورشان بازخواهند گشت و بسیاری از این سرمایههای فکری و علمی هم در کشور، احساس امنیت خواهند کرد. مهدی مطهرنیا کارشناس مسائل سیاسی؛ توافق احتمالی هستهای ، اعتدال ، را به یک گفتمان تبدیل خواهد کرد و این گفتمان اعتدال، در پرتو فضای گفتمانی ناشی از این پیروزی، فرصت خواهد یافت به واسطه ژنوم ژئوپولتیک ایران و نیاز قدرتهای بزرگ در قالب 1+5 همکاری بیشتر در قالب پیوند معنادارتر در نظم منطقهای و نظام بینالملل ایجاد کند .
آفتاب به موضع استعفای دسته جمعی نمایندگان استان فارس در اعتراض به وزارت کشور پرداخته و با تیتر ” وزیرکشور فعلا کوتاه نیامده است”، آن را مورد بررسی خود قرار داده است: «نمایندگان مجلس براساس قانون وظایفی را برعهده دارند اما این وظیفه وزیر کشور است که استاندار را به دولت معرفی کند و نهایتا دولت نیز تصمیم نهایی در این زمینه را میگیرد.» این سخنان روز گذشته وزیر کشور در جمع خبرنگاران، رشته های نمایندگان مستعفی استان فارس را پنبه کرد و نشان داد که حداقل تا زمان نگارش این گزارش دیگر در بر پاشنه کوتاه آمدن و صرف نظر از تصمیم های اتخاذ شده ، نمی چرخد و نمایندگان نمی توانند پایشان را از اختیارات قانونی شان فراتر بگذارند و نظراتشان را با استفاده از حربه های تکراری و نمایشی بر دولت تحمیل کنند. این جملات را رحمانی فضلی در حالی به زبان آورده است که روز یکشنبه 18 نفر از نمایندگان استان فارس در یک اقدام نمایشی استعفای خود را به هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی تقدیم کردند آن هم به بهانه آن که، محمد علی افشانی، استاندار معرفی شده غیر بومی است و از نظر سیاسی تندرو است! اما واضح و مبرهن است که ناراحتی آن ها به دلیل آن بوده که وزیر کشور از گزینه های معرفی شده آن ها کسی را انتخاب نکرده است به همین دلیل رحمانی فضلی روز گذشته در نشست خبری خود با اشاره به این موضوع تاکید کرد:« وظیفه مجلس نظارت است و ما نیز نهایت تعامل را با آنها داریم و در مورد استاندار فارس نیز آنان 5 گزینه به ما معرفی کردند اما وزارت کشور هر 5 نفر را فاقد صلاحیت برای استانداری فارس دانست؛ استان فارس استان مهم و صاحب ظرفیتی است و باید بهترین گزینه برای آن انتخاب شود. برهمین اساس ما محمدعلی افشانی را برای استانداری فارس به هیئت دولت معرفی کردیم و دولت در این زمینه تصمیمگیری خواهد کرد.» این استعفای نمایشی نمایندگان که به وضوح ناقض اصل تفکیک قوا بوده صدای بسیاری از نمایندگان مجلس نهم را هم درآورد به طوری که علی مطهری روز یکشنبه در جمع خبرنگاران گفت:« این کار دخالت در امور اجرایی و قانون اساسی است. این رویه غلط باید هرچهزودتر از بین برود. »
“سه شنبه تاریخی”، عنوان گزارش آفتاب از ساعات پایانی مذاکرات هسته ای است: امروز سه شنبه مطمئنا روزی بزرگ و تاریخی است. اکنون که این گزارش در حال نگارش است شاید بتوان گفت در دقایق پایانی مذاکرات هسته ای ایران و غرب پس از یک ماراتن 12ساله هستیم. ماراتنی که به نظر میرسد پایانی خوش خواهد داشت.چرا که تمام اخبار مخابره شده از هتل کوبورگ امید بخش است و به نظر می رسد تنها نکته مبهم زمان نواخته شدن سوت پایان است. بر همین مبنا دیروز صبح مذاکرات ایران و 1+5 استارت خورد و معاونان طرف های مذاکره پشت میز نشستند.از آنجایی که مذاکرات یکشنبه شب تا دیر وقت ادامه داشت مذاکرات دیروز صبح با تاخیر آغاز شد.به نظر میرسید مذاکرهکنندگان به دلیل خستگی مذاکرات را با تاخیر آغاز نمودند. اما همزمان با مذاکرات مداوم معاونان، وزرای خارجه نیز با یکدیگر مذاکره داشتند.اولین دیدار میان وزرای خارجه چین و ایران برگزار شد. ظریف در دیدار با همتای چینی خود گفت: «معتقدیم نباید مذاکرات تمدید شود،اما ما تا جاییکه میتوانیم و لازم باشد کار را ادامه میدهیم.» «وانگ یی» وزیر خارجه چین نیز که دیروز به وین آمده بود در اظهاراتی گفت که «ما معتقدیم نباید بیش از این در توافق هستهای تاخیر ایجاد شود». پس از پایان این دیدار که یک ساعت به طول انجامید نشست وزرای خارجه 1+5 با یکدیگر برگزار شد.پس از این جلسه هم نشست وزیران خارجه ایران و آمریکا و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برگزار شد.در این نشست صالحی، رییس سازمان انرژی اتمی، مونیز، وزیر انرژی آمریکا و همچنین معاونان ظریف و کری و هلگا اشمید معاون فدریکا موگرینی حضور داشتند.همچنین حسین فریدون و رابرت مالی، دستیار ویژه رییسانجمهور دو کشور نیز از حاضران این نشست بودند.در زمان برگزاری این نشست موگرینی برای دقایقی در بالکن هتل جهت صحبت با تلفن همراهش حاضر شد.پس از پایان این نشست نیز که با حضور تمام وزرای خارجه برگزار شده بود معاونان به مذاکرات فنی خود ادامه دادند.ایران و دنیا در انتظار شنیدین خبر توافق بزرگ هستهای است. اما در شرایطی که تمام منابع غیر رسمی و رسانه ای از توافق احتمالی خبر می دهند اما همچنان در مورد اینکه چه زمانی سوت پایان مذاکرات نواخته می شود اما و اگر فراوان است. اگر چه برخی گمانه زنی ها حاکی از پایان مذاکرات تا پایان روز دوشنبه است اما محمدجواد ظریف دیروز لحظاتی برای نفس گرفتن بر روی بالکن هتل کوبورگ جضور پیدا کردو با سوالات متعدد خبرنگاران مواجه شد. وی در پاسخ به این سوالات گفت که خسته است و به خواب نیاز دارد.ظریف همچنین در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران ایرانی که از او پرسید آیا امشب کار به اتمام می رسد، گفت: نه.پیش از این اظهارنظر نیز برخی رسانه های غربی خبر دادند که به احتمال فراوان مذاکرات تا صبح سه شنبه ادامه خواهد داشت. چنانچه سید عباس عراقچی در حالی که بسیاری از خبرنگاران ایرانی و خارجی از پایان مذاکرات خبر میدادند اعلام کرد که نمیتواند قول دهد دوشنبه و سهشنبه مذاکرات پایان یابد.ضمن اینکه شنیده شده تیم مذاکرهکننده آمریکایی یک شب دیگر حضور خود در هتل کوبورگ را تمدید کرده است.
پایان انشاء/ اقتصاد مقاومتی خشت اول برنامه ششم/ 5 فتنه گر 88 محکوم شدند
روزنامه وطن امروز در گزارشی با عنوان پایان انشاء، آخرین تحولات مذاکرات هسته ای را مورد بررسی قرار داده و به روند تصویب جمع بندی های صورت گرفته در وین در کشور، پرداخته است: مذاکرات هستهای وین برخلاف روزهای واپسین هفته گذشته که در ظاهر حاکی از دبه درآوردن آمریکاییها بود، دیروز هم براساس آنچه مذاکرهکنندگان گفتهاند؛ روند رو به رشدی داشت به گونهای که عمده گمانهزنیها از رسیدن طرفین به جمعبندی خبر میداد. جواد ظریف درباره اتمام جمعبندی تا پایان روز دوشنبه گفت: نباید تمدیدی باشد اما میتوانیم تا جایی که لازم باشد به کار ادامه دهیم. عباس عراقچی هم گفت نمیتواند قول بدهد این جمعبندی تا پایان دوشنبه یا سهشنبه تمام خواهد شد. با این حال جمعبندی مذاکرات وین به احتمال زیاد امروز اعلام خواهد شد. به عبارت دیگر انشای این جمعبندی امروز به اتمام میرسد.متن مکتوبی که پای آن امضای هیچ کدام از طرفین وجود ندارد. عباس عراقچی بر همین اساس گفته است این جمعبندی به معنای توافق نیست. عضو ارشد تیم مذاکرهکننده و معاون جواد ظریف، در گفتوگوی اخیر خود در تلویزیون این موضوع را به صورت ویژه توضیح داد. به گزارش «وطن امروز»، عراقچی شنبه 13 تیرماه در برنامه نگاه یک در اینباره توضیح داد: متن توافق در صورت نهایی شدن حتما منتشر میشود. این یک «اگر بزرگ» است و هنوز قطعی نیست. اگر به توافق برسیم متن توافق حتما منتشر میشود. این روز روز توافق نیست، روز توافق، روزی است که روند اجرایی شدن توافق در کشورها تصویب شود و احتمالا شورای امنیت در همین مرحله قطعنامه را صادر و این توافق را امضا میکند. بر این اساس و آنگونه که عباس عراقچی گفته است، متن مکتوبی که در وین رونمایی میشود، یک «جمعبندی» است. این جمعبندی بلافاصله پس از نهایی شدن، به پایتختهای طرفین (در واقع تهران و واشنگتن) فرستاده میشود و مراکز و نهادهای مربوط درباره آن تصمیمگیری میکنند.
وطن با اشاره به نیاز به تایید کنگره آمریکا و مسیر 30 یا 60 روزه این بررسی در کنگره و سنا، در ادامه افزوده: در ایران نیز براساس قانون اساسی، این مجلس و شورایعالی امنیت ملی هستند که باید درباره این جمعبندی تصمیمگیری کنند. در مصوبه اخیر مجلس شورای اسلامی با عنوان «الزام دولت به حفظ دستاوردهای هستهای ملت ایران» نیز نام شورایعالی امنیت ملی بهعنوان تصمیمگیرنده نهایی برای محتوای این جمعبندی درج شده است. روز گذشته نمایندگان مجلس شورای اسلامی در همین راستا به اظهارنظر درباره این موضوع پرداختند. محمدصالح جوکار، نماینده مردم یزد در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه توافق در پی مذاکرات هستهای باید به تصویب شورایعالی امنیت ملی برسد تا قابلیت اجرایی پیدا کند، اظهار کرد: همانطور که آمریکا ادعا میکند هرگونه توافق صورت گرفته در مذاکرات باید به تصویب کنگره آمریکا رسیده و چه بسا که با تصمیم آنها مسیر تغییر داده شود این در حالی است که بعید به نظر میرسد با خواستههای مطرح شده از سوی آنها جایی برای تصمیمگیری کنگره باقی مانده باشد، ما نیز توافق حاصل شده را باید از فیلتر قانون تصویب شده در کشور عبور دهیم تا ضمانت اجرایی داشته باشد. وی افزود: با توجه به اینکه مصوبات شورایعالی امنیت ملی بعد از تایید مقام معظم رهبری بهعنوان قانون محسوب میشود به طور قطع توافقات حاصل از مذاکرات هستهای باید طبق روال خود در این شورا به تصویب برسد تا قابلیت اجرا پیدا کند. نماینده مردم یزد و صدوق در مجلس شورای اسلامی به میزان گفت: مطابق با طرح الزام دولت به حفظ دستاوردها و حقوق هستهای ایران باید توافق صورت گرفته در مذاکرات هستهای در مجلس شورای اسلامی نیز مطرح شود و در صورتی به تصویب میرسد که چارچوبهای قانونی که مقام معظم رهبری بهعنوان خطوط قرمز تعیین فرمودهاند در دل این توافق پدیدار باشد. سیدحسین نقویحسینی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی هم تصریح کرده این جمعبندی تا پیش از تایید در مجلس و شورایعالی امنیت ملی بهعنوان توافق قطعی نخواهد بود. وی با بیان اینکه توافق نهایی نیازمند مصوبه مجلس شورای اسلامی و تایید شورایعالی امنیت ملی است، تصریح کرد: چنانچه توافق بین ایران و 1+5 انجام شود، نمیتوان آن را پیش از تایید مجلس و شورایعالی امنیت ملی قطعی دانست. سیدحسین نقویحسینی همچنین با تاکید بر اینکه جمعبندی مذاکرات باید در شورایعالی امنیت ملی به تصویب برسد و مقام معظم رهبری نیز آن را تایید کنند، اظهار کرد: روند پرونده هستهای جمهوری اسلامی ایران در شورایعالی امنیت ملی ایران است به این معنا که این شورا در نهایت با مصوباتی که به تصویب مقام معظم رهبری میرسد، هم خطوط قرمز و هم دستورالعمل مذاکرات را تعیین کرده و تیم مذاکرهکننده در چارچوب تعیین شده از سوی این شورا و در راستای تحقق منویات مقام معظم رهبری و خطوط قرمزی که تعیین فرمودهاند، حرکت کردهاند.
یادداشت روز وطن امروز به موضوع برنامه ششم توسعه و پیاده سازی اقتصاد مقاومتی اشاره کرده و با عنوان “اقتصاد مقاومتی خشت اول برنامه ششم”، آن را مورد بررسی قرار داده است: برنامه پنجم توسعه کشور امسال به پایان میرسد و ششمین برنامه در مراحل نگارش قرار دارد. برنامه ششم که سومین دستورکار از زمان ابلاغ سند چشمانداز 20 ساله کشور به شمار میرود با توجه به بازه زمانی آن یعنی سالهای 1395 تا 1399 و نیز فرصت باقیمانده برای دستیابی به اهداف سند تا سال 1404، اهمیتی زایدالوصف در جهت دادن به سیر و سرنوشت پیشرفت کشور در زمینههای گوناگون دارد. از دید بسیاری کارشناسان و با توجه به شرایط داخلی و خارجی، این برنامه در مقایسه با برنامههای پیشین از ویژگیهای منحصر به فردی برخوردار است. یکی از مهمترین این ویژگیها چند بعدی بودن آن یا در واقع الزامات طراحی کارکردهای چندگانه است. در مقایسه با برنامه نخست توسعه که با هدف بازسازی کشور پس از سالهای دفاع مقدس طراحی شد یا برنامه پنجم که پیشرفت عدالت محور را مبنای کار قرار داد، برنامه ششم در فضایی با محذورات و مقدورات خاص در داخل و خارج از کشور باید بستر مناسب را برای هماهنگی اهداف میانمدت کشور در مسیر تحقق اهداف درازمدت فراهم کند که سند چشمانداز در راس آن قرار دارد. برای تشریح ضرورتها و حساسیتهای تدوین و طراحی برنامه ششم باید گفت این برنامه ضمن هموارسازی مسیر سند چشمانداز و همخوانی با الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت باید دربردارنده کارویژههای اجراییسازی سیاستهای کلی نظام در زمینه خصوصیسازی (اصل 44)، سلامت، جمعیت، علم و فناوری و… (ابلاغ شده از سوی مقام معظم رهبری) باشد.نکته مهم دیگر در این زمینه کارویژههای کوتاهمدت مربوط به خروج اقتصاد کشور از رکود تورمی، بهبود وضعیت اشتغال و کسب و کار و از آن مهمتر رسیدگی به وضعیت معیشتی مردم است که در ماههای اخیر شاهد نابسامانیهای ملموسی بویژه برای اقشار آسیبپذیر بوده است.
سخنگوی قوه قضاییه در خبری گفته “5 فتنه گر 88 محکوم شدند”: برخورد قضایی با فتنهگران ادامه دارد و مهمتر اینکه دستگاه قضا نهتنها به محاکمه عوامل داخلی فتنه ادامه میدهد بلکه در اقدامی قابل ستایش، با فراریان فتنه و آنها که از کشور رفتهاند نیز برخورد صورت خواهد گرفت. به گزارش «وطن امروز»، البته تشکیل پرونده برای فتنهگرانی که به خارج از کشور گریختهاند، خبری بود که چندی پیش سخنگوی قوه قضائیه اعلام کرده بود و اکنون سخنگوی قوه از صدور حکم برای تعدادی از این افراد خبر داده است. او خبر داد 5 نفر از کسانی که در فتنه 88 فعالیت داشتند و برخی از آنها در خارج و برخی در داخل بودند، در دادگاه بدوی محکوم شدند که طبعا این حکم قابل اعتراض است. حجتالاسلام والمسلمین غلامحسین محسنیاژهای دیروز هشتادویکمین نشست خبری با اهالی رسانه را برگزار کرد. اژهای در این نشست از ادامه برخورد با فتنهگران 88 خبر داد و با اشاره به صدور حکم برای تعدادی از این افراد گفت: 5 نفر از کسانی که در فتنه 88 فعالیت داشتند که برخی در خارج از کشور و برخی در داخل کشور بودند، در دادگاه بدوی محکوم شدند و طبعا این حکم قابل اعتراض است. سخنگوی قوه قضائیه با بیان اینکه حکم این 5 نفر قابل اعتراض است و در صورت اعتراض حکم به مرحله تجدید نظر میرود، گفت: 3 نفر از افراد ممنوعالخروج شدهاند و افرادی هم تحت تعقیب قرار گرفتهاند و چنانچه حکم به آنها ابلاغ شود و به کشور بازنگردند به صورت غیابی محاکمه میشوند. با توجه به این اظهارنظر اژهای در صورتی که فراریان و خارجنشینان فتنه 88 نسبت به پیگیری این حکم خود اقدامی نکنند، حکم نهایی آنها نیز صادر میشود. در این صورت این افراد براساس قانون جمهوری اسلامی ایران مجرمان فراری تلقی شده و با توجه به صدور حکم برای آنها، قطعا با محدودیتهایی در خارج از ایران نیز مواجه خواهند شد. از سوی دیگر این اقدام قوه قضائیه این امیدواری را نیز تقویت کرده است که موعد محاکمه سران فتنه بویژه یکی از آنها که اخیرا با محدودیتهای رسانهای مواجه شده، نزدیکتر شود. محاکمه سران داخلی فتنه 88 یکی از مطالبات اصلی مردم است که در 9 دی 88 و با شعارهای میلیونی مردم تبلور یافت.
عیدی هسته ای در راه است/جزئیات برنامه نفتی ایران در آمریکا/ پس لرزهای توافق هسته ای در منطقه/ پایان عمر سیاسی تندروها با توافق هستهای/ مذاکرات هستهای و مجلسآینده/ منتظر اتفاقات غیرمنتظره در پایتخت 4 باشید
روزنامه اصلاح طلب آرمان، در گزارشی با عنوان “عیدی هسته ای در راه است”، آخرین تحولات مذاکرات هسته ای را با خوشبینی و ذوق زدگی کامل مورد رصد قرار داده است: از هتل کوبورگ تا کاخ الیزه، از خیابان حافظ در تهران تا تحریریه پروپیمان رسانههای بینالمللی نیویورک تا لندن، از دیپلماتهایی که سختترین و پرفشارترین روزهای کاری طول عمر خود را سپری میکنند و تاکید دارند که جز موارد اندک چیزی باقیمانده و خبری از تمدید (بلندمدت) نخواهد بود، از رئیسجمهوری فرانسه که در کاخ الیزه تاکید میکند که طرفین به حصول توافق هستهای نزدیک شدهاند، از فعالان بازار بورس تهران که شاهد رشد بیسابقه و خیرهکننده شاخص سهام و قلهزنی آن هستند تا رسانههای بینالمللی که متفقالقول از پایان کار میگویند و تخمینهای آنان برای زنگ پایان به مقیاس ساعت رسیده، همه و همه میدانند آنچه آن را توافق هستهای میخوانیم و پایان چانهزنیها بر سر پرونده پرمناقشه ۱۲ساله است، انجامپذیرفتنی و تمام شده است و تنها باید آخرین هماهنگیها و تطبیق متون و محو کردن یکی، دو پرانتز پس از این راه دور و دراز پیموده شده، به منصه ظهور رسیده و صلح در وین طنینانداز و دود سفید از هتل کوبورگ به هوا برخیزد. همه منتظر هستند و چشم به وین دوختهاند تا دیپلماتها نوار پایانی ماراتن پیچیده دیپلماسی را پاره کرده و از خط پایان گذر کنند. هر چند تماشاگران و خبرنگاران در اوج حساسیت و با دقت و هیجان صحنه مذاکرات را مینگرند گویا دیپلماتها در میلیمترهای پایانی روی وضعیت اسلوموشن هستند و با نهایت آرامش قصد گذر از خط پایانی و بریدن نوار پیروزی را دارند. مهمترین بار مذاکرات در روزهای آخر و لحظات پایانی روی دوش معاونان وزیرخارجه است. پس از جلسات مستمر و چندین ساعته روز یکشنبه عراقچی و تختروانچی با وندی شرمن و هلگا اشمید که تا سحرگاه روز دوشنبه ادامه یافت طرفین بهطور مداوم و مستمر به بحث و تبادلنظر پیرامون تطبیق متون و زدودن پرانتزهایی که مورد توافق قرار گرفته، پرداختند. گفته میشود که متن اصلی و ضمائم بالغ بر ۱۰۰ صفحه میشوند که بررسی نهایی و تطبیق موشکافانه سطرسطر این متون زمانبر است و یکی از دلایل به دراز انجامیدن مذاکرات در لحظات پایانی به همین مورد بازمیگردد. سیدعباس عراقچی در همین رابطه گفته است: قول حل موضوعات برای امشب یا فرداشب را نمیدهم. برای حل این مشکلات [یکشنبه] تا نزدیک چهار صبح مذاکرات ادامه داشت و امروز هم ادامه دارد. اگر بتوانیم این مشکلات را جمعبندی کنیم و به نقطهای برسانیم که مورد موافقت هر دوطرف باشد؛ انشاءا… توافق حاصل خواهد شد. از طرف دیگر منابع غربی گفتهاند که سه موضوع PMD ، زدودن تحریمهای تسلیحاتی و نیز نحوه تنظیم قطعنامه شورای امنیت، موارد اختلافی باقیماندهای است که هنوز بر سر برخی جزئیات آن توافق حاصل نشده است. اختلافاتی که به نظر نمیرسد در کلیت آن طرفین اختلافی داشته و تنها بر سر چینش کلمات و بار حقوقی آنهاست که طرف ایرانی اصرار دارد متن بدون اما و اگر و غیر قابل تفسیر باشد.
در ادامه آمده است: اینکه پایان مذاکرات دوشنبهشب اعلام شود یا کار درنهایت به روز سهشنبه بکشد، قابل پیشبینی نیست اما آنچه قابل پیشبینی است، نتیجهبخشی مذاکرات و حصول آنچه توافق هستهای خوانده میشود، است. انتظار و گوشبهزنگی چیزی نیست که فقط مردم عادی یا خبرنگاران آن را طی این چند روز لمس کرده باشند. باراک اوباما، رئیسجمهوری ایالات متحده هم چند روزی است که برنامههای کاری خود را طوری تنظیم کرده که همزمان با اعلام توافق مهیای برگزاری کنفرانس مطبوعاتی شود، وی هم در حالت آمادهباش است و منتظر، از طرف دیگر اعلام شده که پس از پایان مذاکرات وین رئیسجمهوری بهطور زنده و مستقیم با مردم سخن خواهد گفت. البته محمدجواد ظریف آخر وقت دیروز به بالکن هتل کوبورگ رفت و در پاسخ به خبرنگاران که پرسیدند امشب کار مذاکرات تمام میشود؟ سرش را به نشانه «نه» تکان داد. ظریف پس از آن در صفحه توئیتر خود نوشت: «اگر توافق هستهای به دست بیاید، پیروزی دیپلماسی به این معنی خواهد بود که همه در زمانی که میتوانستیم بازنده باشیم، برنده بودیم. ساده و واضح: نیاز به چرخش نیست.» همچنین یک منبع خبری نزدیک به مذاکرات گفت: اعلام توافق بین دو طرف تا صبح سهشنبه معوق شده است. حالا همه منتظرند، منتظر توافقی که بیشک آغاز تازهای در معادلات منطقهای و جهانی خواهد بود و عیدی مردان دیپلماسی در آستانه عید فطر در راه است.
“جزئیات برنامه نفتی ایران در آمریکا “، عنوان گزارشی است از آرمان که به موضوع صادرات گاز به اروپا و محصولات پتروشیمی به آمریکا پس از توافق هسته ای اشاره دارد: یک مقام مسئول در صنعت پتروشیمی با اشاره به تدوین برنامه ویژه به منظور صادرات محصولات پتروشیمی به آمریکا پس از لغو تحریمها، از آغاز مذاکرات با اروپاییها برای ازسرگیری صادرات پتروشیمی خبر داد. احمد مهدوی در تشریح برنامه ویژه افزایش صادرات محصولات پتروشیمی و پلیمری ایران به کشورهای عضو اتحادیه اروپا پس از لغو تحریمها، گفت: در شرایط فعلی ظرفیت صادرات محصولات پتروشیمی ایران به بیش از ۲۵ میلیون تن در سال میرسد که قطعا با راهاندازی طرحهای جدید این ظرفیت تا پایان سال جاری افزایش مییابد. دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی ایران با اعلام اینکه درحال حاضر با وجود افزایش تولید در داخل و وجود تحریمهای بینالمللی اما کوچکترین مشکلی در صادرات محصولات پتروشیمی و فرآوردههای پلیمری ایران وجود ندارد، تصریح کرد: با این وجود صادرات محصولات پتروشیمی به بازارهای جدید به منظور متنوعسازی بازارهای هدف صادراتی یکی از سیاستهای صنعت پتروشیمی ایران است. این مقام مسئول با بیان اینکه درحالی که هنوز توافق نهایی هستهای بین ایران و غرب حاصل نشده است اما شرکتهای متعدد اروپایی به منظور از سرگیری صادرات محصولات پتروشیمی ایران مذاکرات خود را با طرف ایرانی آغاز کرده اند، اظهار کرد: بر این اساس اروپاییها خواستار واردات اکثر محصولات پتروشیمی و پلیمری از ایران شدهاند. وی با تاکید بر اینکه ایران آمادگی صادرات سالانه ۱۰ تا ۱۵ درصد محصولات پتروشیمی، پلیمری و شیمیایی تولیدی خود را به بازار اروپا دارد، تبیین کرد: از اینرو درصورت لغو کامل تحریمها امکان صادرات سالانه بیش از دو میلیون و ۵۰۰ هزار تن انواع محصولات پتروشیمی و پلیمری به کشورهای عضو اتحادیه اروپا وجود دارد. مهدوی با یادآوری اینکه لغو تحریمها منجر به کاهش هزینههای صادراتی و افزایش مزیتهای صدور محصولات پتروشیمی از ایران خواهد شد، تاکید کرد: هماکنون که تحریمها پابرجا هستند، یک تن محصول بدون مشتری پتروشیمی در کشور وجود ندارد و قطعا با لغو تحریمها تقاضا برای خرید پتروشیمی از ایران افزایش مییابد. دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی ایران با یادآوری اینکه در کنار از سرگیری صادرات محصولات پتروشیمی به اروپا، صادرات پتروشیمی به بازارهای جدید آمریکای جنوبی و آفریقا هم در دستور کار قرار گرفته است، تاکید کرد: یک برنامه ویژه به منظور صادرات محصولات پتروشیمی با قیمتهای رقابتی به کشورهای آمریکای شمالی و حتی آمریکا تدوین شده است.
میر قاسم مومنی، کارشناس مسائل بین الملل در یادداشتی با عنوان “پس لرزهای توافق هسته ای در منطقه”، گفته این توافق ساختاری نو درجهان به دنبال خواهد داشت. هر چند باید اذعان داشت توافق نهایی هسته ای، فرصت های جدیدی در اختیار ایران در عرصه بین الملل ارائه خواهد کرد اما افراط و اغراق های ناشی از جوزدگی در این زمینه، ناظر مسائل بین الملل را به بیراهه می برد و برداشت هایش نیز سطحی می شود: س از عبور از پیچ تحریمها تغییری در نظام سیاسی، امنیتی و بینالمللی جهان ایجاد خواهد شد که معادله را به زیان برخی از کشورها در منطقه به هم خواهد زد و ساختاری نو در جهان به دنبال خواهد داشت. پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی شاهد یک سناریوی ایرانهراسی توسط آمریکا در منطقه بودیم که به هشت سال جنگ تحمیلی منجر شد و ایران را با کشورهای حامی آمریکا به صورت مستقیم و غیرمسقیم درگیر کرد. پس از پایان جنگ تحمیلی همانطور که ملاحظه شد آمریکا و غرب در جهت تضعیف توسعهیافتگی در عرصههای اقتصادی و فناوری ایران نیز به بهانه تروریسم و… اقدام به وضع تحریمهایی علیه ایران کردند که وجود این تحریمها منجر به کند شدن روند رشد و توسعهیافتگی کشور و فرصتی برای برخی کشورهای منطقه و همسایهها ایجاد کرد. در حقیقت میتوان گفت تحریم و در بنبست قراردادن ایران از سوی آمریکا و غرب فرصت مغتنمی برای دو گروه در جهان بهوجود آورد: گروه نخست کشورهای همسایه ایران همچون ترکیه و کشورهای عربی که در زیر سایه تحریمهای ضدایرانی به رشد خود در منطقه افزودند.
در ادامه می خوانیم: پس از عبور از پیچ تحریمها تغییری در نظام سیاسی، امنیتی و بینالمللی جهان ایجاد خواهد شد که معادله را به زیان برخی از کشورها در منطقه به هم خواهد زد و ساختاری نو در جهان به دنبال خواهد داشت. پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی شاهد یک سناریوی ایرانهراسی توسط آمریکا در منطقه بودیم که به هشت سال جنگ تحمیلی منجر شد و ایران را با کشورهای حامی آمریکا به صورت مستقیم و غیرمسقیم درگیر کرد. پس از پایان جنگ تحمیلی همانطور که ملاحظه شد آمریکا و غرب در جهت تضعیف توسعهیافتگی در عرصههای اقتصادی و فناوری ایران نیز به بهانه تروریسم و… اقدام به وضع تحریمهایی علیه ایران کردند که وجود این تحریمها منجر به کند شدن روند رشد و توسعهیافتگی کشور و فرصتی برای برخی کشورهای منطقه و همسایهها ایجاد کرد. در حقیقت میتوان گفت تحریم و در بنبست قراردادن ایران از سوی آمریکا و غرب فرصت مغتنمی برای دو گروه در جهان بهوجود آورد: گروه نخست کشورهای همسایه ایران همچون ترکیه و کشورهای عربی که در زیر سایه تحریمهای ضدایرانی به رشد خود در منطقه افزودند.
“پایان عمرسیاسی تندروها با توافق هستهای “، عنوان مصاحبه آرمان با صادق زیباکلام، استاد و فعال سیاسی اصلاح طلب است: رونده هستهای ایران بر پله آخر قرار دارد. ایران و غرب در حال گفتوگوهای فشردهای هستند. تاکنون چند بار مذاکرات در این مرحله حساس با تمدیدهای متعدد ادامه داشته و ظریف در روز یکشنبه گفته است که دیگر تمدیدی در کار نیست. حدود چند هفته است که جهانیان چشم به دودکش هتل کوبورگ وین دوختهاند تا ببینند چه دودی از آن خارج خواهد شد. تمدیدهای مکرر نشان داد که هنوز مشکلاتی باقی مانده است. محمدجواد ظریف چندی پیش توئیت کرده بود که وسط کار نمیتوان اسبها را عوض کرد و کری هم گفته بود تا ابد نمیتوان به مذاکره ادامه داد. در هر صورت قرار است بهزودی تکلیف مشخص شود؛ یعنی یا مذاکرات به نتیجه مورد نظر میرسد یا باز به نقطه نخست بازخواهد گشت. از سوی دیگر باید درنظر داشت که ابعاد منطقهای نتیجه این مذاکره به احتمال زیاد از اصل مذاکرات مهمتر خواهد بود؛ چنانکه عربستان در صورت به توافق رسیدن احتمالا در عمل، به موضعگیری خواهد پرداخت. در بخش دیگر می خوانیم: اینکه مذاکرات پیدرپی تمدید میشود لزوماً علامت بدی نیست و تمدیدشدن زمان مذاکرات نشان میدهد مذاکرات جدی است و موضوعات و مشکلات احتمالا در حال حلشدن است. طرفین اراده لازم را برای حلوفصل پرونده هستهای دارند و جای امیدواری برای حل پرونده هستهای وجود دارد. در عین حال اگر امیدی برای پیشرفت وجود نداشت و طرفین بر مواضع خود اصرار داشتند پرواضع بود که مذاکرات در جلسات اول بینتیجه میماند و رفتار مذاکرهکنندگان فعلی همانند رفتارهای زمان آقای دکتر جلیلی باقی میماند. من در خاطر ندارم در 6 سالی که آقای دکتر جلیلی مذاکره کردند، حتی یک بار از لفظ تمدید مذاکرات یا از ادبیات کنونی استفاده شده باشد. بنابراین اینکه مذاکرات با تمدیدهای مکرر روبهرو میشود نشان میدهد که درحال پیشرفت است و چنانچه پیشرفتی در کار نبود، دلیلی برای تمدید مذاکرات وجود نداشت؛ یعنی نه آمریکاییها حاضر بودند وقت خود را صرف مذاکرات پیاپی اما بینتیجه کنند و نه طرف ایرانی چنین موضوعی را میپذیرفت. حال که این حجم از مذاکرات فشرده صورت میگیرد نشاندهنده این است که مذاکرهکنندگان در حال پیشرفت هستند. تمدید مذاکرات صرفا به دلایلی از جمله پشرفت نسبی مذاکرات است و اگر پیشرفتی درکار نبود، مذاکرات تمدید نمیشد.
زیباکلام در ادامه گفته: چرا دلواپسان و برخی مخالفان که امروز به موافقان تبدیل شدهاند در گذشته آن رفتار را از خود نشان میدادند. مگر سودی از عدم به نتیجه رسیدن مذاکرات عاید آنها میشد؟ مخالفان مذاکرات را میتوانیم به دو دسته تقسیم کنیم: تندروهای غربی و صهیونیستها راس مخالف توافق هستهای هستند. طبیعی است که انگیزه تندروهای غربی با نتانیاهو تفاوت دارد ولی همه آنها خواهان آن نیستند که نتیجه موردنظر و مطلوب حاصل شود. تندروها بنا به دلایلی خواهان به نتیجه مطلوب رسیدن مذاکرات نیستند و تندروهای صهیونیست نیز بنا بهدلایل دیگری خواهان شکست مذاکرات هستند. تندروهای غربی و رژیمصهیونیستی انگیزهای کمتر از کمقدرت شدن ایران را ندارند و یا در رویای خود میخواهند آنقدر ایران ضعیف باشد که هیچگونه اثرگذاریای در منطقه نداشته باشد. از دو راه خواسته مخالفان غربی فراهم میشود که یک راه ضعیف شدن کامل ایران است که خودشان خوب میدانند عملاً امکانپذیر نیست. راه دوم این است که حال که ایران تضعیف نخواهد شد باید آنقدر مورد هجمه قرار گیرد که نتواند بهعنوان قدرت منطقه تاثیری داشته باشد. راهکار غرب برای ضعیف کردن ایران اشتباهات داخلی است و باید نسبت به این موضوع با حساسیت بسیار برخورد کرد و اینکه ایران را به بهانههای دروغین تحریم و صادرات و واردات ایران را عملاً متوقف و سیستم بانکی و همچنین صادرات نفت ایران را از کار بیندازند یعنی کسانی که دشمنان قسمخورده ایران هستند بهترین راه برای تضعیف ایران را تحریمها میدانند که باعث میشود سرمایهگذاری در ایران صورت نگیرد و تعداد بیکاران از 6 میلیون بیشتر شود و تعداد کسانی که زیر فقر هستند از چهار، پنج سال گذشته بیشتر شود،رکود همچنان ادامه پیدا کند و ناامیدی در میان جوانان افزایش بیابد. مخالفان غربی مذاکرات میدانند اگر توافق صورت بگیرد و تحریمها برداشته شود، قدرت ایران بیشتر خواهد شد، رونق اقتصادی به وجود خواهد آمد و ایران کشور نیرومندتری میشود و طبیعتاً مخالف توافق هستند.
یک فعال اصلاح طلب گفته که با توجه به اهتمام دولت درمذاکرات هسته ای، حامیان دولت می توانند در انتخابات مجلس از پشتوانه خوبی برخوردار باشند. “مذاکرات هستهای و مجلسآینده “، عنوان این مطلب است: با توجه به گفتمان غالب در انتخابات92 که بر سیاست خارجی متمرکز شده بود به نظر میرسد این گفتمان همچنان گفتمان غالب نه تنها در فضای بینالمللی و افکار عمومی است بلکه در فضای داخلی کشور هم تبدیل به موضوع اصلی شده است. با این مقدمه موفقیت دولت یازدهم در پیشبرد مذاکرات در 22ماه سپری شده، خود برگ برندهای برای دولت یازدهم و حامیانش در انتخابات پیشرو به حساب میآید. اینکه رویکرد دولت در مواجهه با جامعه جهانی و طرفهای درگیر در مذاکرات هستهای مبتنی بر تعامل سازنده و مبتنی بر استراتژی برد-برد بوده عامل تمایز دولتمردان فعلی است.مسلم است چنانچه مذاکرات منجر به رفع تحریمها و خروج پرونده ایران از شورای امنیت سازمان ملل و لغو قطعنامههای تحریمی شود امید به موفقیت دولت یازدهم در عرصه داخلی هم شکل مضاعفی به خود خواهد گرفت. به طور قطع این امید در نتیجه انتخابات مجلس آینده و میزان موفقیت طیف حامیان دولت در انتخابات آینده هم تاثیر خواهد گذاشت. اما همانگونه که اشاره شد به نظر میرسد توجه دولت به پیشبرد مذاکرات با استراتژی برد-برد در شرایط فعلی بیشترین موفقیتی بوده که دکتر روحانی تاکنون داشته و طولانی شدن مذاکرات و پیچیدگی آن با استراتژی برد- برد بیشترین امتیاز را در شرایط فعلی در اختیار دولت قرار داده است.
“اتفاق غیرمنتظره در پایتخت 4″، تیتر یکی از شنیده های آرمان است: شنیده شد که مخاطبان سریال «پایتخت ۴» در قسمتهای پایانی خود با اتفاقات غیرمنتظرهای در داستان سریال مواجه میشوند. فرارو نوشت؛ سریال پایتخت4 که به روزهای پایانی پخش خود از شبکه یک سیما نزدیک شده است در ادامه کار خود قصد دارد مخاطبان خود را غافلگیر کند و تا آنها شاهد اتفاقات غیرمنتظره در قسمتهای پایانی باشند. علیرضا نجفزاده، سرپرست گروه کارگردانی «پایتخت 4» در صفحه شخصی خود نوشته است که مخاطبان پایتخت 4 منتظر یک پایان غافلگیرکننده باشند.
چالش 12 ساله وین ایستگاه آخر است؟!/ ملت ما توافق ندیده نیست/ نانت را به خون مردم بزن و به اسم حقوق بشر بخور!
روزنامه کیهان در گزارشی با عنوان “چالش 12 ساله وین ایستگاه آخر است؟!”، آخرین تحولات وین را بررسی کرده است: خبرهای رسیده از وین حاکی است به زودی مذاکرات فعلی به جمع بندی نهایی خواهد رسید و متن توافق یا همان «برجام» برای تعیین تکلیف به کشورهای شرکتکننده در مذاکرات فرستاده میشود. در حالی که شواهد حاکی از برداشتن گام نهایی برای دستیابی به توافق جامع است، باید پرسید آیا هتل کوبورگ شهر وین ایستگاه پایانی ماراتن 12 ساله چالش هستهای ایران و غرب خواهد بود؟ آیا مسئله غرب، صرفا حل موضوع هستهای است؟ اگر چنین است چرا در این میان، یکی از شروط اساسی آمریکا و برخی دیگر از اعضای 1+5 بازرسی از مراکز نظامی ایران عنوان شده است؟ چرا رسانههای خارجی از تاکید کشورهای 1+5 درخصوص تغییر رفتار ایران در قبال محور مقاومت در منطقه در حاشیه مذاکرات هستهای خبر دادهاند؟ برای یافتن پاسخ این سوالات باید به کارنامه 12 ساله مذاکرات هستهای ایران و 1+5 نگاهی انداخت. اغلب تحلیلگران داخلی و منصفان خارجی بر این نکته تاکید دارند که چالش هستهای و ابراز نگرانی آمریکا و متحدانش از احتمال حرکت ایران به سوی تولید سلاح هستهای که طی ۱۲ سال گذشته بر آن تکیه کردهاند، صرفا یک بهانه برای مقابله با اقتدار پرشتاب ایران اسلامی است. برای نمونه «هانس بلیکس» مدیر کل اسبق آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مصاحبه با شبکه تلویزیونی «راشاتودی» ضمن ارائه یک گزارش مستند و البته مختصر، نتیجه گرفت که نگرانی غرب از برنامه هستهای ایران ساختگی است و هدف اصلی آنها جلوگیری از قویتر شدن ایران است. در همین حال،«جرج فریدمن» مسئول مرکز راهبردی «استراتفور» نیز گفت: مشکل ما با ایران بر سر فعالیت هستهای این کشور نیست، بلکه مشکل آن است که ایران نشان داده است نه فقط بدون حمایت آمریکا، بلکه در حال درگیری با آمریکا نیز میتوان بزرگترین قدرت تکنولوژیک و نظامی منطقه بود. این پدیده ایران را به یک الگو برای کشورهای اسلامی تبدیل کرده است!
در ادامه می خوانیم: رهبر معظم انقلاب نیز بارها در بیانات خود تاکید فرمودهاند دشمنی آمریکا با جمهوری اسلامی چیزی فراتر از مسئله هستهای است و اینکه تصور شود با حل این قضیه، چالش ایران و آمریکا حل میشود کاملاً غلط است. معظمله در دیدار اخیرشان با اساتید دانشگاه در ماه مبارک رمضان تاکید کردند: « هدف دشمنان از تحریمها، مسئله هستهای یا مسائلی نظیر حقوق بشر و تروریسم نیست، چرا که خود آنها مراکز اصلی پرورش تروریسم و ضدحقوق بشر هستند، بلکه هدف آنها جلوگیری از رسیدن ملت ایران به جایگاه شایسته تمدنی است.» و در دیدار روز شنبه با دانشجویان نیز درباره «وضعیت مبارزه با استکبار پس از مذاکرات هستهای» تأکید کردند: مبارزه با استکبار و نظام سلطه، براساس مبانی قرآنی، هیچگاه تعطیلپذیر نیست و امروز آمریکا کاملترین مصداق استکبار است. به مسئولین مذاکرهکننده نیز گفتهایم که فقط در موضوع هستهای حق دارید مذاکره کنید و با اینکه طرف آمریکایی گاهی مسائل منطقه، از جمله سوریه و یمن را پیش میکشد، مسئولین ما میگویند در این مسائل مذاکره نمیکنیم.مبارزه با استکبار جزء مبانی انقلاب و از کارهای اساسی است، بنابراین، خودتان را برای ادامه مبارزه با استکبار آماده کنید.».. نکته قابل دیگر آنکه توافق هستهای عمری در حدود یک دهه خواهد داشت و با توجه به رفتار، اهداف و سوابق آمریکاییها، نحوه برخورد و عمل آنان به توافق مورد نظر، خود چالشی جدی و قابل تامل است. از این منظر توافق را به مثابه پایان چالش هستهای دانستن، تحلیلی فراخوشبینانه و حتی ساده لوحانه خواهد بود.
“ملت ما توافق ندیده نیست”، عنوان یادداشت رو کیهان است: سرانجام مذاکرات هستهای را میتوان از دو منظر هیجانی و عقلانی قضاوت کرد. طبیعتاً مسائل مهمی که بر سرنوشت یک کشور اثر میگذارد، تولید هیجان مثبت و منفی میکند. اما قبل و بعد از هر هیجانی باید بررسی کرد که این واکنش هیجانی چه قدر واقعی و مبتنی بر عقلانیت است. عصر دیروز که متن نگاشته شده برجام میان طرف ایرانی و غربی از مرز یکصد صفحه عبور کرده بود، برخی خبرها از نهایی شدن جمعبندی توافق حکایت میکرد و خبرهای دیگر، حاکی از ادامه مذاکرات برای حل اختلافات باقی مانده بود. برخی رسانهها و سیاسیون در این میان نه از چند روز پیش که 2 سال است دعوت به جشن و پایکوبی میکنند! آنها در بحبوحه توافق ژنو و بیانیه لوزان هم ذوقزدگی نشان دادند اما گذر ایام معلوم کرد دستکم زیادهروی کردهاند، اگر که نگوییم بیراهه رفتهاند. اکنون سؤال مهمی پیش روی ما قرار دارد؛ مرز عقلانیت و هیجان در باب مذاکرات هستهای کجاست و واقعیتها چه میگویند؟.. مردم ما مذاکره ندیده و توافق ندیده نیستند که اکنون بخواهند مثلاً مذاکره یا توافق با آمریکا و غرب را نوبر کنند. تاریخ ما در سینه خود ثبت کرده که 63 سال پیش دکتر محمد مصدق تا نیویورک رفت و با رئیس جمهور آمریکا مذاکره کرد و قول و قرار گذاشت تا بلکه بدین ترتیب راه زیادهخواهی انگلیس بر سر نفت ایران سد شود. آن روزها آمریکا به منفوری امروز نبود اما همان آمریکا به مصدق خیانت کرد و کودتای آژاکس (28 مرداد 32) را به همراهی انگلیس ترتیب داد. نوبر دوم مذاکره و توافق با آمریکا، 28 سال بعد (دی ماه 1359) بود که به توافق و بیانیه الجزایر انجامید. آمریکا در ازای آزادی جاسوسهای بازداشت شدهاش تعهد کرد اموال بلوکه شده ایران را آزاد کند، اموال غارت شده توسط شاه و خانوادهاش را مسترد نماید، تمام تحریمهای تجاری علیه ایران را لغو کند، به دعاوی مطرح علیه ایران در محاکم آمریکا و بینالمللی خاتمه دهد و احکام صادره را لغو نماید، و از این پس در امور داخلی و خارجی ایران مداخله نکند. اما حتی یک بند از 8 بند تعهدات آمریکا در بیانیه الجزایر به اجرا درنیامد.
در ادامه آمده است: سالها بعد هنگامی که دولت سازندگی برای آزادی برخی گروگانهای غربی و آمریکایی در لبنان پادرمیانی کرد، آمریکاییها قول و قرارهایی گذاشتند که زیر همه آنها زدند. در دوره اصلاحات، دولت وقت به موازات برخی قول و قرارهای پنهان، به آمریکا در مقابله با طالبان کمک کرد اما به جای تشکر و دستخوش، اتهام عضویت در محور شرارت را دریافت کرد. در همان روزگار -حد فاصل سالهای 82 تا 84- توافق سعدآباد و سپس پاریس و بروکسل میان ایران و 3 کشور غربی (به نمایندگی از آمریکا) به امضا رسید که برخلاف انجام تعهدات از سوی ایران، تعهدات طرف غربی کاملاً زیرپا نهاده شد و پس از 2 سال و نیم انتظار فهمیدیم وضع و جعل واژگان مجعولی نظیر «تعلیق داوطلبانه» و «راستی آزمایی» و… صرفاً بازی با کلمات برای کشیدن ترمز پیشرفت ایران بدون لغو کوچکترین تحریمها بوده و تازه طرف غربی گستاختر و طلبکارتر شده است. همه اینها را علاوه کنید به بدعهدیهایی که بلوک غرب بر سر ساخت نیروگاه بوشهر (شرکت زیمنس) و تأدیه حق 10 درصدی ایران از سهام شرکت هستهای یورودیف فرانسه انجام دادند. بنابراین در طول این 60 سال (بلکه به یک معنا 150 سال گذشته) اولین و آخرین باری نیست که با برخی طرفهای غربی- و متأخر آنها آمریکا- مذاکره یا توافق میکنیم و مزه نه چندان شیرین این روند مذاکره- توافق برای ملت و تاریخ ما کاملاً آشناست. 3- 19 ماه پیش که توافق ژنو حاصل شد، رفتار هیجانی برخی رسانهها و چهرههای سیاسی بیشباهت به روزهای اخیر نبود. آمریکا همان زمان با وجود کسب امتیازات بزرگ همچنان سرسختی نشان میداد و چانهزنی و بازارگرمی میکرد تا اینکه بالاخره توافق موقت ژنو به دست آمد. در این سو کسانی از «توافق بزرگ قرن» و «فتحالفتوح» و اینکه «سازمان تحریمها شکسته شد» میگفتند اما یک ساعت از اعلام توافق نگذشته بود که جانکری و پس از او باراک اوباما کنفرانس مطبوعاتی تشکیل دادند و گفتند ساختار و شاکله رژیم تحریمها سر جای خود باقی میماند. همان طور هم شد و 130 مورد تحریم جدید علیه کشورمان اعمال گردید. توافق ژنو حتی یک ساعت هم دوام نیاورد. حتی امتیاز دمدستی رفع تحریم واردات طلا نیز 19 ماه اجرا نشد تا در بحبوحه مذاکرات وین اجازه ورود 12 تن طلای خریداری شده صادر گردد و امکان شوک مصنوعی به بازار طلا فراهم شود؛ پیشرفتهترین نوع عملیات روانی و فریب!
در پایان آمده: از هیجانهای مثبت و منفی افکار عمومی در قبال اتفاقات خوشایند و ناخوشایند که بگذریم، یک طیف خاص، در نسبت با نظام جمهوری اسلامی و حتی منافع ملی آن میکند که شاگرد ناخلف با امام صادق علیهالسلام میکرد؛ همواره اصرار بر لجاجت با امام داشت و تا آنجا در این لجاجت پیش رفت که گفت اگر جعفر بن محمد]ع[ چشمانش را در نماز ببندد، من باز میگذارم و اگر باز بگذارد، من خواهم بست اما عجالتاً یک چشم میبندم و یک چشم باز میگذارم تا حتماً خلاف او عمل کرده باشم.! برای ورشکستگان به تقصیر فتنههای زنجیرهای- از اول انقلاب تا به امروز- هر اتفاقی در چالش ملت ایران با جبهه استکبار، بهانهای برای مخالفخوانی و عقدهگشایی است. آنها اصل انقلاب را تخطئه و حتی در قبال آن خیانت کردند، دفاع مقدس در برابر دشمن متجاوز را سرزنش کردند و حتی به صدام «گرا» دادند، برای آقای منتظری جوک ساختند و پس از انحراف وی، او را آیتالله العظمی و مرجع تقلید آزاداندیش خواندند و… امروز میکوشند در صورت حصول یا عدم حصول توافق، احساس خوب نسبت به رژیم مستکبر آمریکا و احساس منفی نسبت به جمهوری اسلامی را به جامعه پمپاژ کنند حتی اگر بر ضد امنیت و منافع ملی باشد. در مقابل، ملت ما پیرو آن امامی هستند که فرمود از دشمن حتی بعد از توافق و صلح، کاملاً بر حذر باش که بسا دشمن نزدیک میشود تا شبیخون بزند. ماجرای پرکش و قوس ما با زورگویان مستکبر عالم، به واسطه مذاکره یا توافق به پایان نمیرسد چرا که تا ظلم و زورگویی و دشمنی هست، ما هم براساس منطق نفی ستمگری و ستمپذیری هستیم.
“نانت را به خون مردم بزن و به اسم حقوق بشر بخور! “عنوان یکی از خبرهای اخبار ویژه کیهان است: نامزد سازمان تروریستی منافقین که با کمک غرب موفق به دریافت جایزه صلح نوبل شد، میگوید غرب باید در مذاکرات هستهای، ایران را به خاطر حقوق بشر هم تحت فشار قرار دهد. شیرین عبادی در مصاحبه با صدای آمریکا گفت از مذاکرهکنندگان آمریکا و غرب میخواهم علاوه بر موضوعات هستهای، درباره حقوق بشر نیز به ایران فشار بیاورند. عبدالکریم لاهیجی از همکاران سازمان تروریستی منافقین نیز خواستار گنجاندن ادعای نقض حقوق بشر در مذاکرات هستهای شد. سازمان منافقین در کنار جنایت ترور 17 هزار شهروند ایرانی، به عنوان ابزار دست سرویسهای جاسوسی سیا و موساد در اتهامپراکنی علیه برنامه هستهای ایران عمل کرد و آلت دست غرب برای جعل سند علیه ایران بود.بنابر اظهارات الهه هیکس، شیرین عبادی را کسانی چون عبدالکریم لاهیجی برای دریافت جایزه نوبل به وی معرفی کردند و او واسطه معرفی وی بوده و پول دریافتی از قبل این جایزه صرف لفت و لیسهای عبادی از یک سو و کمک به فعال شدن برخی گروهکها از سوی دیگر بود.امثال شیرین عبادی و کریم بغدادی (عبدالکریم لاهیجی) هرگز متعرض جنایت و نسلکشیهای آمریکا و رژیم صهیونیستی یا تسلیحات کشتار جمعی این رژیمها نشدهاند و اگر هم پول و نانی از قبل فعالیتهای شبه حقوق بشری شده، نانی است که به خون مردم میزنند.