توافق هم نشود تحریمها فرو میپاشد!
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی بیان گلپایگان، روزنامه انگلیسی گاردین طی گزارشی نوشت: احتمال لغو تحریمهای بین المللی در صورت انعقاد توافق هستهای وجود دارد اما پایان گرفتن تحریمها قرار نیست برای حل مشکلات اقتصادی کشور معجزه کند.
یک فعال اقتصادی در این باره می گوید: «بله، ما مشکلاتی در ارتباط با تحریمها داریم، مثل نبود سرمایه گذاری خارجی… بانکها و سرمایه گذاران ایرانی هم تجارت الکترونیک را فرصت مناسبی برای سرمایه گذاری نمیدانند. ما نیاز به دسترسی به فنآوری و شرکای بیشتر داریم. کرهایها و چینیها تحریمها را نادیده میگیرند، اما وقتی تحریمها برداشته شود، ما انتظار داریم شاهد حضور برندهای اروپایی و آمریکایی هم باشیم».
وی در ادامه میگوید: «پس از تحریمها، رفتار دولت عوض خواهد شد.» وی پیشبینی میکند که در آن هنگام «شاهد انضباط و رفتار حرفهای بیشتری خواهیم بود. در حال حاضر مقررات عجیب و غریب و بلااستفاده زیادی داریم. اگر شرکتهای خارجی بیشتری به ایران بیایند، آنگاه فضای کلی اقتصادی بهتر خواهد شد».
اقتصاد ایران در یک سال اول حضور روحانی در قدرت، از رکود خارج شده و در سال 2014، رشدی 2.8 درصدی داشته است. صندوق بین المللی پول برای اقتصاد ایران در سال 2015 و 2016، رشد اقتصادی 0.6 و 1.3 درصدی را پیشبینی کرده است. نرخ تورم از حدود 45 درصد در دوران احمدی نژاد امروز به 15 درصد رسیده است.
نفت نقشی حیاتی در اقتصاد ایران ایفا میکند، اما اقتصاد این کشور بسیار متنوعتر از اقتصاد عربستان است که مهمترین رقیب منطقهای تهران به شمار میرود. ایران بزرگترین صادر کننده سیمان، پسته، زعفران و خاویار جهان است. کشتیرانی نیز دیگر منبع درآمد مهم ایران است. خطوط کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران از تحریمها بهشدت آسیب دیده و بهگفته تحلیلگران وقتی تحریمها برداشته شود، این شرکت سود قابل توجهی نصیب خود خواهد کرد.
فوریترین تحریمی که فعالان اقتصادی خواهان برداشته شدن آن هستند، تحریم مبادلات بانکی بین المللی (سوئیفت) است. بهگفته روزبه پیروز، رئیس شرکت تورکوئیز پارتنرز: «این مورد، بزرگترین ضربه را وارد کرده است. اما موضوع فقط تحریم سوئیفت نیست. شرکتهای ایرانی برای تجارت و مشارکت در بازارهای جهانی با دشواری مواجهاند».
فؤاد ایزدی، تحلیلگر مسائل سیاسی و استاد دانشگاه میگوید: «بسیاری از رسانههای غربی این داستان را تبلیغ میکنند که اگر توافقی در وین به دست نیاید، اقتصاد ما از هم فروخواهد پاشید… اما اگر توافقی صورت نگیرد، این تحریمها هستند که فرو خواهند پاشید، زیرا شرکتهای زیادی منتظر ورود به بازار ایران هستند».
مجید زمانی، بانکدار، میگوید: «ما آماده استفاده از پتانسیل سرمایه گذاری خارجی هستیم… اما ایران، روسیه دهه 1990 نیست. برخی طوری عجله دارند که انگار در ایران معدن طلا کشف شده است. انحصاری در این بازار نخواهد بود، زیرا ایران بازاری آزاد است و تجارت آزاد در اینجا در جریان است. ایران برای کسانی که میخواهند ارزش افزوده ایجاد کنند جای مناسبی است. این کشور میتواند در سالهای آینده بهترین بازار نوظهور باشد».
.
منبع:خبرگزاری دانشجو