امروز : شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

تاریخ خبر : ۹۴/۰۲/۳۰
کد خبر : 23833
چاپ خبر :
داستانی آموزنده از تفکر مبتنی بر کارفرینی پیامبر (ص)

روی سرت بار ببر ولی سربار مردم نشو!

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی بیان گلپایگان؛ یکی از صحابه پیامبر که فقر و تنگدستی بر او چیره شده بود در یک روز که احساس کرد دیگر کارد به استخوانش رسیده با مشورت و پیشنهاد همسرش تصمیم گرفت به نزد پیامبر رفته و وضع خود را برای رسول اکرم (ص) شرح دهد و از حضرت استمداد مالی کند. با همین نیت رفت، ولی قبل از آن که حاجت خود را بگوید این جمله از زبان رسول اکرم(ص) به گوشش خورد:
«هر کس از ما کمکی بخواهد ما به او کمک می کنیم ولی اگر کسی بی نیازی بورزد و دست حاجت پیش مخلوقی دراز نکند خداوند او را بی نیاز می کند.»
با خود گفت حتماً مقصود پیامبر (ص) با من است و به خانه برگشت. همسرش گفت از کجا می دانی خطاب جمله با تو بوده فردا دوباره برو. ناچار روز دیگر با همان نیت به مجلس رسول اکرم (ص) حاضر شد ولی باز همان جمله را شنید. دوباره برگشت و همسرش هم باز اصرار کرد و فقر هم فشار آورد لذا برای بار سوم به مجلس رسول اکرم (ص) رفت. باز هم همان جملات را شنید که «هر کس از ما کمکی بخواهد ما به او کمک می کنیم ولی اگر کسی بی نیازی بورزد خداوند او را بی نیاز می کند.»
این بار مطمئن شد که خطاب پیامبر با اوست. عزمش را جزم کرد و با خود گفت که دیگر هرگز به دنبال کمک بندگان نخواهم رفت. به خدا تکیه می کنم و از نیرویی که در وجود خودم به ودیعه گذاشته شده استفاده می کنم و از او می خواهم مرا بی نیاز سازد. به نظرش رسید عجالتاً این قدر از او ساخته هست که برود به صحرا و هیزمی جمع کند و بیاورد و بفروشد. رفت و تیشه ای عاریه کرد و به صحرا رفت و هیزمی جمع کرد و فروخت. لذت حاصل از دسترنج خویش را چشید. روزهای دیگر به این کار ادامه داد تا به تدریج توانست از همین پول برای خود تیشه و حیوان و سایر لوازم کار بخرد. به کار خود ادامه داد تا صاحب سرمایه و غلامانی شد. روزی رسول اکرم(ص) به او رسید و تبسم کنان فرمود : «نگفتم هر کس از ما کمکی بخواهد ما به او کمک می دهیم، ولی اگر بی نیازی بورزد خداوند او را بی نیاز می کند.» (اصول کافی جلد ۲ ص۱۳۹؛ داستان راستان ص ۲۸)
                                                                                                              *****
سه نکته:
* روحیه کارآفرینی پیامبر (ص)

درخواست کمک مالی از مردم و سربار دیگران بودن ، به دلیل آفات اخلاقی و اجتماعی و فرهنگی فراوانی که دارد به شدت مورد مذمت و نکوهش اسلام و اولیای اسلام قرار گرفته است. پیامبر اکرم (ص) با تفکر کارآفرینی  این جملات را بیان فرمودند و روحیه تلاش و کار و روی پای خود ایستادن را در این فرد زنده کرد.
** روی سرت بار ببر ولی سربار مردم نشو!
زراره از یاران بزرگ امام صادق (ع) می گوید: شخصی به محضر امام صادق (ع) آمد و عرض کرد: من مردی فقیر و تنگدست هستم که نه می توانم کار دستی انجام دهم و نه فن تجارت را می دانم. امام صادق (ع) در پاسخ به او فرمود: «کار کن، با سرت باربری کن و خود را از مردم بی نیاز گردان.»
*** دنبال کار خوب باشیم ولی بیکاری هرگز
نباید به خردی و کوچکی کار نگاه کرد. زیرا هرچقدر هم کار کوچک باشد پستی و ننگ سربار بودن را از روی شانه های انسان بر می دارد. البته خوب است که تلاش کنیم تا کار خوب با موقعیت اجتماعی مناسب پیدا کنیم ولی نه به قیمت خانه نشستن و بیکار ماندن! پس یادمان باشد پیدا نکردن شغل مطابق میل انسان هرگز مجوز بیکاری و پذیرش خواری درخواست از دیگران نیست.

 

 

منبع:تراز

Cloob Facenama Facebook Twitter artabaz Digg Stumble Upon
نظرات

دیدگاه شما

تبلیغات