ایران حق فعالیت صلحآمیز هستهای از جمله غنیسازی اورانیوم را دارد
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی بیان گلپایگان؛ ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، در مصاحبه با روزنامه مصری الاهرام، تصریح کرد که وی از راهکار حل و فصل مسئله هستهای ایران و پیشرفت آن خشنود است ولی هنوز باید کارهای زیادی برای حل این مسئله انجام شود.
وی در پاسخ به این سؤال که روسیه چه تدابیری را برای حل و فصل مسئله هستهای ایران انجام داده است، گفت: “میتوانم بدون اغراق بگویم که روسیه سهم زیادی در حل و فصل وضعیت مربوط به برنامه هستهای ایران داشته است”.
پوتین گفت: “موضع ما بر اساس این اعتقاد است که ایران حق فعالیت مسالمت آمیز هستهای از جمله غنیسازی اورانیوم را ــ طبیعتاً زیر نظر آژانس بین المللی انرژی اتمی ــ دارد”.
رئیس جمهور روسیه در ادامه یادآور شد: “این کار آسانی نیست که شرکای ما در گروه 1+5 را متقاعد کنیم تا بر سر این رویکرد، توافق کنند. در ابتدا، ما بهطور مداوم از همه شرکا خواستیم تا دور میز مذاکره بنشینند و مذاکره جدی را در خصوص راهکارهای حل و فصل این مشکل، آغاز کنند”.
پوتین اظهار داشت: “ما سعی کردیم تا آنها را متقاعد کنیم که هیچ جایگزین دیگری برای حل و فصل دیپلماتیک مسئله هستهای ایران وجود ندارد. سپس، یک چارچوب مفهومی را برای پیشبرد این مسیر پیشنهاد دادیم، اصولی مبتنی بر حرکت گام به گام و اقدام متقابل. و این رویکرد از سوی همه شرکت کنندگان در این روند، مورد حمایت واقع شد”.
وی در ادامه تأکید کرد: “مذاکرات اکنون بهخوبی در حال انجام است. پیشرفت قابل توجهی حاصل شده است. در عین حال، هنوز نتوانستهایم شرایط را برای دستیابی به یک راهکار جامع نهایی، مدیریت کنیم، نه در زمینه خود برنامه هستهای ایران و نه در خصوص چشماندازهای مربوط به لغو تحریمها”.
پوتین گفت: “ما انتظار داریم تلاشها در این زمینه، ادامه یابد. نکته مهم این است که هیچ کس نباید سعی کند تا بهدنبال کسب منفعت یکطرفه از شرایط باشد یا برای چانهزنی برای دستیابی به چیزی بیشتر از آنچه برای رسیدن به یک راهکار متعادل نیاز است، تلاش کند.
قدرتهای جهانی و ایران تلاش میکنند تا پایان ژوئن به توافق نهایی در خصوص مسئله هستهای تهران دست یابند”.
رئیس جمهور روسیه در ادامه در خصوص اوضاع سوریه نیز گفت: “مذاکره باید بین مقامهای سوری و مخالفان برای دستیابی به توافق و مصالحه بدون دخالت خارجی، سازماندهی شود”.
وی در آستانه سفر به مصر، افزود: “رویکردهای روسیه و مصر نسبت به شرایط سوریه، نزدیک است. کشورهای ما در حمایت از وحدت و تمامیت ارضی سوریه صحبت میکنند، و بارها تأکید کردهاند که هیچ جایگزینی برای راهکار سیاسی و دیپلماتیک وجود ندارد”.
رئیس جمهور روسیه اظهار داشت: ما دیدگاه های مشترکی در خصوص اقدامات مهم برای حل و فصل بحران سوریه داریم. اول از همه، ایجاد یک گفتگوی داخلی بین سوریها بدون هیچ پیششرطی و بدون هیچ گونه دخالت خارجی، بر اساس اصول بیانیه 30 ژوئن 2012 میلادی در ژنو.
پوتین در ادامه این مسئله را خاطرنشان ساخت که قاهره میزبان نشستهای مخالفان سوری برای ایجاد یک چارچوب مشترک بوده تا مخالفان بتوانند با دولت سوریه مذاکره کنند. در عین حال، مسکو نیز اخیراً میزبان نشست نمایندگان گروههای مخالف دولت سوریه بوده است.
رئیس جمهور روسیه افزود: “تلاشهای روسیه و شرکای مصری، مکمل یکدیگر بوده است و هدف آن غلبه بر رکود کنونی در حل و فصل سیاسی بحران سوریه و آماده کردن زمینه برای مذاکره بین دولت سوریه و مخالفان سیاسی آن بوده تا دو طرف بتوانند بدون فشار خارجی، از طریق مذاکره و مشورت به راهکار قابل قبولی دست یابند”.
بر اساس آمارهای رسمی سازمان ملل، درگیری بین نیروهای دولتی سوریه و شبه نظامیان مسلح تاکنون موجب مرگ بیش از 100هزار نفر و آواره شدن میلیونها نفر دیگر شده است.
پوتین رئیس جمهور روسیه در مصاحبه با روزنامه مصری الاهرام همچنین به گروه تکفیری داعش پرداخت و تصریح کرد که چالشی که توسط گروه تروریستی داعش علیه جامعه جهانی به وجود آمده، بی سابقه است. تروریست ها سعی می کنند تا بخش بزرگی از خاک عراق و سوریه را با جمعیتی حدود 10 میلیون نفر ،در کنترل خود بگیرند.
وی در آستانه سفر به مصر، افزود: تروریست های داعش پیش از این کشورهایی را که دورتر از منطقه خاورمیانه هستند، تهدید کرده اند. ما شواهد آن را در فرانسه، استرالیا و کانادا مشاهده کرده ایم. امروز تحولات سوریه و عراق، در نتیجه دخالت گسترده و غیر مسئولانه از سوی کشورهای خارجی در امور داخلی منطقه و استفاده یکجانبه از زور، معیارهای دوگانه و تفاوت قائل شدن بین تروریست های بد و خوب، بوده است.
پوتین در ادامه گفت: متاسفانه باید به این مساله اشاره کنیم که اقداماتی که امروز توسط ائتلاف ضد تروریسم صورت می گیرد، راهبرد آنها و تاکتیک های استفاده شده، برای مقابله با تهدید موجود، تناسب ندارد. حملات هوایی به تنهایی برای برخورد با این تهدید کافی نیست.
رئیس جمهور روسیه اظهار داشت: چنین اقداماتی فاقد مشروعیت است چرا که به صورت مستقیم توسط شورای امنیت سازمان ملل، اعمال نشده و در موارد قطعی، بدون مجوز و رضایت کشورهایی بوده که تروریست ها آن را هدف قرار داده اند. غیر از عراق، که مقابله با تروریسم با هماهنگی مقام های رسمی بغداد صورت می گیرد، در سوریه، ائتلاف حاضر به همکاری با مقام های قانونی این کشور نشده است.
پوتین تصریح کرد: روسیه از تلاش های جامعه بین المللی برای مقابله با تروریسم بر اساس قوانین بین المللی و احترام به تمامیت و حاکمیت ارضی کشورها، حمایت می کند.
داعش از سال 2012 میلادی تاکنون علیه دولت بشار اسد در سوریه می جنگد. این گروه از ژوئن 2014 میلادی حملات خود را به عراق نیز گسترش داد و بخش های زیادی از شمال و غرب این کشور را تصرف کرده است.