امروز : دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳

تاریخ خبر : ۹۳/۱۰/۱۹
کد خبر : 15365
چاپ خبر :
وفیق ابراهیم تحلیلگر مسائل سیاسی

آیا عمر “لاک‌پشت”های آل سعود به سر آمده است؟

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی بیان گلپایگان، وفیق ابراهیم تحلیلگر مسائل سیاسی در یادداشتی در پایگاه المنار نوشت: تشبیه عربستان سعودی به لاک‌پشت بی‌دلیل و تصادفی نیست؛ این کشور همچون لاک پشت به کُندی پیش می رود ولی مثل لاک‌پشت، زرهی دارد که سخت و محکم است و فقط در صورت شکاف خوردن، می شکند و ازهم جدا می شود. شاید به همین دلیل، یکی از اجداد خاندان آل سعود به “ابو دِرع” یعنی “صاحب زره” معروف بود و آل سعود منطقه ای را در بیابان نجد در اشاره به نام ابو درع، الدرعیه نامیدند و این منطقه را به عنوان مقر دولت اولیه خود قرار داد. الدرعیه مشتق از کلمه دِرع به معنای زره است.

به نوشته این تحلیلگر سیاسی، با اشاره به این که خاندان آل سعود در دهه سوم قرن بیستم رژیم خود را تشکیل داد و تلاش های چند باره این خاندان در قرن نوزدهم برای تشکیل رژیم ناکام ماند؛ می پرسد: هم اکنون این سؤال مطرح است که آیا زمان شکسته و از هم جدا شدن زره رژیم آل سعود فرارسیده است؟

عوامل قوت و قدرت آل سعود

– عامل اقتصاد
عربستان بزرگترین صادرکننده نفت در جهان است و روزانه 9 میلیون و 700 هزار بشکه نفت می فروشد و آماده افزایش بی سابقه تولیدات نفتی خود نیز است زیرا بیشترین ذخایر نفتی را دارد و درآمدهای نفتی اش در سال بیش از 300 میلیارد دلار است ولی درآمدهای نفتی اش به علت کاهش قیمت نفت 60 درصد کاهش یافته است. مناطق بسیار وسیعی در این کشور وجود دارد که احتمالاً حاوی انواع فلزات و منابع انرژی است. بیش از 90 درصد بودجه عربستان متکی به درآمدهای نفتی است. عربستان مازاد بودجه ای به ارزش 3 هزار میلیارد دلار یا بیشتر دارد که آن را در بانک های آمریکا و اروپا به سپرده گذاشته است.

– عامل دین
مسجد الحرام، مسجد النبی و قبور صحابه، بزرگان، شعرای جاهلیت و دیگر افراد سرشناس اسلام و آثار باستانی و تاریخی مختلف در عربستان واقع است و مراسم حج تحت اشراف آل سعود برگزار می شود و همه این امور باعث برخورداری آل سعود از نفوذی قابل توجه در میان مجامع دینی شده است.

– عامل نظامی
عربستان دارای تشکیلات نظامی و امنیتی مختلفی است که مأموریت این تشکیلات مقابله با هر گونه ناآرامی داخلی است.

– رابطه با آمریکا
عربستان با آمریکا توافقنامه کوئینسی را امضاء کرده است. ملک عبدالعزیز بن عبدالرحمن آل سعود سال 1945 با فرانکلین روزولت رئیس جمهوری وقت آمریکا توافقنامه کوئینسی را روی عرشه کشتی جنگی به همین نام امضاء کرد که اعتبار این توافقنامه تا سال 2005 بود ولی تا سال 2065 تمدید شد. مضمون توافقنامه کوئینسی حمایت آمریکا از امنیت عربستان در قبال انتقال نفت عربستان به کشورهای غربی است که این توافقنامه از زمان امضاء تاکنون یک دقیقه هم معلق نشده است.

– ائتلاف های منطقه ای و بین المللی
عربستان با کشورهای دیگری مانند فرانسه، انگلیس و آلمان ائتلاف دارد و از نفوذ این سه کشور استفاده می کند و با همه همسایگان خود به جز عراق، یمن و ایران روابط خوبی دارد.

مساله هسته ای ایران، نگرانی اصلی عربستان

مساله ای هسته ای ایران در آستانه گذشتن از سخت ترین مرحله بود ولی عربستان برای تأمین منافع اسرائیل و با کمک لابی های قوی خود در مجالس سنا و نمایندگان آمریکا مانع گذشتن از این مرحله شد.
ایران برای اثبات نداشتن هیچ سلاح هسته ای پیشنهادی را ارائه کرده است و آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز به خوبی می داند که ایران سلاح هسته ای ندارد و عدم حصول توافق کامل بین گروه 1 + 5 با ایران نشان می دهد که عربستان و اسرائیل فشارهائی را به آمریکا برای اجتناب از توافق با ایران اعمال می کنند.

از طرفی، آمریکا برای مستقر کردن دوباره نیروهای خود در دریای چین نیاز به هماهنگی با ایران دارد. این امر ظاهراً عجیب است ولی واقعیت اینست که ایران جانشین چین است و ائتلاف روسیه با ایران و چین باعث تشکیل قوی ترین قطب در جهان می شود و آمریکا برای جلوگیری از تشکیل چنین قطبی تلاش می کند.
عربستان برای بیرون کردن نیروهای اتحاد جماهیر شوروی از گروه های مسلح در افغانستان حمایت مالی، آموزشی و تسلیحاتی می کرد تا اینکه شوروی فروپاشید.

آیا زره عربستان شکاف برداشته است؟

“زره” حکام عربستان به علل مختلف شکافته شده است که یکی از این علل قدرت گرفتن همسایگانش است به عنوان مثال عراق در حال بازسازی خود است که این امر برای آل سعود خشنودکننده نیست.

مشکل آل سعود اینست که شیعیان 65 درصد جمعیت عراق و 75 درصد عرب های این کشور را تشکیل می دهند و هر طرحی که در عراق باید اجراء شود، باید به تصویب و تأیید شیعیان برسد.

یمن نیز همسایۀ دردسرساز دیگری برای عربستان است و مداخله عربستان برای وابسته کردن یمن به خود بی نتیجه مانده است.

وضعیت بحرین نیز برای عربستان بسیار مشکل ساز شده است. آل سعود برای تأمین منافع خود در بحرین نیاز به مستقر کردن نیروهای خود و نیروهای متحدان اردنی و اماراتی اش در این کشور و پایگاه های آمریکائی و انگلیسی دارد.

کویت و عمان نیز درپی برقراری روابط دیپلماتیک با سوریه هستند که این امر به معنای ناکامی عربستان در منزوی کردن نظام دمشق خواهد بود.

اکنون عربستان چنین وانمود می کند که ایران به دنبال فرصتی مناسب برای سرنگون کردن نظام آل سعود است و به همین دلیل پیوسته درباره آنچه خطر ایران می نامد، هشدار می دهد.

منبع: العالم

Cloob Facenama Facebook Twitter artabaz Digg Stumble Upon
نظرات

دیدگاه شما

تبلیغات