بازتابهای مثبت اقامه نماز جماعت در یک برنامه زنده تلویزیونی
وقت اذان، برنامهها برای چند دقیقه قطع میشد. اذان پخش میشد و بعد از آن مجری برای طاعات و عبادات بینندگان آرزوی قبولی میکرد. مخاطبان آن روزهای رسانه ملی -حتی اگر سنشان خیلی زیاد هم نبود- با این سوال مواجه میشدند که طی این یکی دو دقیقه چه کسی فرصت کرده است نماز بخواند که حالا برای قبولیاش دعا میشود!
از آن روزهای رسانه ملی تا کمی بعد که پس از هر اذان فیلمی از اقامه نماز را پخش شد، رسانه ملی گامهای خوبی در جهت ترویج نماز برداشت. اما آنچه همچنان بزرگترین انتقاد از این رسانه در حوزه ترویج نماز بشمار میرود، واقعی نشان ندادن نماز بعنوان یک فریضه روزانه و مهم است. چه در مجموعههای نمایشی که نماز یک عبادت تشریفاتی تصویر میشود که به سجاده و عطر و تسبیح فیروزه و گلبرگهایی در جانماز نیاز دارد و چه در پیامهای بازرگانی مناسبتهایی چون ماه مبارک رمضان که نماز تا حد یک المان تبلیغی پایین میآید. حال آنکه کارشناسان مذهبی وعالمان دینی ویژگیهای فقهی خاصی که شارع مقدس برای نماز وضع کرده است را نشانی بر این میدانند که در اقامه نماز، اول وقت بودن و ادای آن در هر شرایطی مهمترین ویژگی این عبادت روزانه است. یعنی خلاف آنچه بعنوان کلیشه «نماز» در رسانه ملی ترویج میشود و در زندگی غالب نمازخوانان نیز عینیت ندارد، نماز عبادتی بدون تکلف است.
با نگاه به این امر میتوان آنچه در برنامه مناظره 12 دی اتفاق افتاد را اثرگذارترین گام رسانه ملی در جهت ترویج نماز دانست. در این برنامه با فرارسیدن وقت نماز، موذن با حضور در استودیو بصورت زنه اذان گفت و بعد از آن مجری و میهمانان و کارشناسان در همان استودیو به اقامه نماز جماعت پرداختند.
تهیه کننده این برنامه درباره این اتفاق گفته است: «برنامه ریزی های زیادی انجام دادیم تا بتوانیم این برنامه را به خوبی اجرا کنیم. نحوه قرائت موذن برای پخش در برنامه زنده مساله مهمی بود و ضمن اینکه با توجه به مشکل نور و زنده بودن برنامه، مجبور بودیم این بخش از برنامه را صرفا ظرف چند دقیقه آماده کنیم».
گفتنی است ارتباطات تلفنی مخاطبان با تلفن 162 (واحد ارتباطات مردمی اداره کل روابط عمومی رسانه ملی ) حاکی از آن است که اقدام برگزارکنندگان برنامه زنده “مناظره” در برگزاری نماز جماعت هنگام نماز مغرب بازتاب خوبی داشته است. همچنین حجت الاسلام قرائتی رییس ستاد اقامه نماز کشور نیز از این اقدام تقدیر کرده است.
علی ای حال باید اذعان کرد که همین حرکت کوتاه اثرگذاریاش حتما از چند فیلم و تله فیلم که احیاناً در جهت ترویج نماز ساخته خواهد شد بیشتر است. امید آنکه ابتکاراتی از این دست به اتفاقی فراگیر در صدا و سیما تبدیل شود.