امروز : جمعه ۱۹ بهمن ۱۴۰۳

تاریخ خبر : ۹۳/۰۶/۲۹
کد خبر : 7721
چاپ خبر :
پایگاه خبری تحلیلی بیان گلپایگان

چرا ترکیه فرمانده تروریست داعشی‌ها را حمایت می‌کند؟

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی بیان گلپایگان به نقل از تابناک؛ ایالات متحده آمریکا در حال آماده‌سازی تجهیزات گسترده نظامی ـ اطلاعاتی در قالب یک ائتلاف مشکوک برای حمله به داعش است؛ ائتلافی که به گفته وزیر دفاع آمریکا، یکی دو کشور عضو آن از حامیان مالی، نظامی و اطلاعاتی گروه تروریستی دولت اسلامی‌ بوده و هستند.

آنچه از شواهد‌ بر‌می‌آید، در ائتلافی که آمریکا تشکیل داده و خروجی مشخصی هم پس از نشست پاریس در هفته جاری نداشته است، برخی ‌اعضا به شدت مخالف حمله نظامی به داعش بوده‌اند و از این مسأله ابراز نگرانی کرده و می‌گویند، به جای داعش، باید به ارتش سوریه حمله کرد و دولت این کشور را از میان برد.

بنا بر این گزارش، ‌دولت ترکیه یکی از این کشور‌هاست که وزیر خارجه‌اش در نشست پشت درهای بسته پاریس بر این مسأله تأکید کرد و گفت: اکنون باید کاری که ‌چهار سال پیش در حمله به سوریه صورت می‌گرفت، انجام بگیرد و نه اینکه به داعش حمله شود و این گروه را از میان برد.

سخنان مولود چاوش اوغلو ـ که از دست‌پروردگان سلف خود احمد دا‌ود اوغلوست ـ در حالی است که تررویست‌های داعشی تاکنون منفعت راهبردی بسیاری برای ترکیه داشته‌اند و آنکارا دوست ندارد به «متحدان تروریست» خود حمله کند و این مساله را رجب طیب اردوغان در نشست با باراک اوباما، همتای آمریکایی خود به صراحت گفته بود.

اما اینکه چرا ترکیه همچنان به حمایت از «متحد تروریست» خود «ابوبکر البغدادی» ادامه می‌دهد را می‌توان در چند مورد مهم خلاصه کرد؛

۱ ـ  تروریست‌های داعشی، یکی از بغرنج‌ترین بحران‌های چهل سال اخیر ترکیه را ـ که‌‌ همان «کُرد»‌ها باشند ـ به نوعی برای دولت اردوغان حل کرده‌اند. این روز‌ها شبه نظامیان کرد، بیش از آنکه به فکر حمله به ارتش ترکیه باشند، در فکر دفاع از شهر‌ها و روستاهای خود در سوریه هستند تا مبادا دست وحشی‌های داعشی یا‌‌ همان متحدان رئیس جمهور ترکیه افتاده و جان و مال و ناموس آن‌ها بر باد رود.

۲ ـ  داعش باعث شده تا سه همسایه قدرتمند ترکیه، یعنی ایران، عراق و سوریه با این تروریست‌ها درگیر شوند و سران آنکارا با فراغ بال بیشتری به منطقه و طرح‌های توسعه‌ای خود بنگرند. اردوغان در مذاکره خود با اوباما به صراحت به وی گفته بود که حمله به داعش، باعث خواهد شد تا ایران و سوریه بار دیگر قدرت بگیرند و ما به هیچ عنوان خواستار یک ایران قدرتمند نیستیم.

۳ ـ  داعش باعث شد تا نوری مالکی دشمن خونی اردوغان، مجبور به کناره‌گیری از قدرت شود. آن‌ها با رسیدن به دروازه بغداد، این کار را سرعت بخشیدند و ترک‌ها انتظار داشتند که با تصرف بغداد، نظام حاکم بر عراق ـ که عملاً متحد ایران به شمار می‌رود ـ از میان برود و «متحدان تروریست» آنکارا در این کشور قدرت را به دست بگیرند و تهران در یک درگیری دامنه‌دار در منطقه بیفتد و حتی جنگ به مرزهای ایران نیز برسد.

۴ ـ  اردوغان داعش را سدی در برابر گسترش تشیع در منطقه می‌بیند و به نوعی با «ابوبکر البغدادی» در تفکر راهبردی و حتی عقیدتی برای مخالفت با شیعیان همراه است و مناطقی که اکنون در تصرف داعش است، باعث شده تا عراق و سوریه‌ عملا از هم جدا شوند. ترک‌ها دوست ندارند دولت تشکیل شده «البغدادی» از میان برود و بین شیعیان ایران، عراق، سوریه و لبنان پیوندی سرزمینی‌ باشد.

۵ ـ  به نظر آنکارا در صورت امن شدن سوریه و عراق، ایران به سادگی به دریای مدیترانه دسترسی خواهد داشت و این کشور به عنوان یکی از سرپل‌های مهم دسترسی ایران و کشورهای شبه‌قاره و حتی آسیای مرکزی به اروپا جایگاه خود را از دست خواهد داشت. ناامنی این منطقه، باعث می‌شود تا ترکیه همچنان به سرکیسه کردن ایران به گونه‌هایی ‌ادامه دهد.

۶ ـ  ترکیه با قاچاق نفت و آثار باستانی عراق و سوریه در حال ‌تجارت کثیف همه‌جانبه است که بیشتر این تجارت نیز در کنترل هاکان فیدان، رئیس سازمان اطلاعات ترکیه و برخی از هم‌حزبی‌های نزدیک اردوغان است. این تجارت ثروت هنگفتی ‌برای اطرافیان رئیس جمهور ترکیه به همراه داشته است و این افراد دوست ندارند که منبع چنین ثروت بادآورده‌ای را از دست بدهند.

به این سیاهه می‌توان موارد دیگری را هم افزود؛ اما به نظر می‌رسد ‌دوران بازیگری ترکیه با برگه داعش پایان یافته ‌است. اردوغان هر چند با دادن ۴۵ تن از کارمندان کنسولگری ترکیه به داعش تلاش کرد، بهانه‌ای برای عدم ورود به ائتلاف ضدداعشی برای خود فراهم کند، ‌عزم ایران برای مبارزه سخت و سنگین با داعش و حضور سنگین مستشاران نظامی ایران برای آموزش نیروهای مردمی، زنگ خطر را برای آمریکا به صدا در‌آورده ‌که شاید پس از نابودی تروریسم داعشی در عراق توسط ایران و متحدانش، دیگر جایی در این کشور نخواهد داشت و به همین دلیل از هم‌اکنون به درخواست‌های ترکیه پاسخ منفی داده است.

رجب طیب اردوغان با وجود آنکه به زعم خود موفق شده ایران را درگیر بحران سوریه و عراق کند، ‌هنوز از پتانسیل بالای ایران برای مقابله با بحران‌های متعدد خبردار نشده ‌و همین اشتباه محاسباتی است که برای آینده این کشور و تعاملات منطقه‌ای آن پرهزینه خواهد بود.
داعش به سرعت از میان نخواهد رفت، ولی تضعیف خواهد شد و ضعف این گروه بیش از آنکه به ضرر دشمنانش باشد، برای دوستان این گروه تروریستی هزینه‌ساز خواهد بود، زیرا باید برای حفظ آن‌ها بیش از پیش سرمایه‌گذاری کنند و همواره آن‌ها را از نظر اطلاعاتی، تدارکاتی و مالی تقویت کرده و راه را برای درمان اعضای زخمی ‌در نبرد‌ها فراهم کنند

Cloob Facenama Facebook Twitter artabaz Digg Stumble Upon
نظرات

دیدگاه شما

تبلیغات