چاپ خبر

خبرگزاری بیان گلپایگان

اخبار شهرستان گلپایگان و اخبار مهم کشور و جهان

مقابله با داعش؛منحصرا از طریق همگرایی منطقه ای با مشارکت ایران و عربستان امکان پذیر است

پایگاه خبری تحلیلی بیان گلپایگان، ˈجولین بارنز – دیسیˈ طراح سیاست گذاری در کمیته روابط خارجی شورای اروپا و ˈ دانیل لویˈ مدیر برنامه خاورمیانه این شورا در این مطلب می نویسند:

موفقیت های میدانی برای مقابله با گروه موسوم به ˈدولت اسلامی عراق و شامˈ (داعش) در عراق و تجدید اقدامات نظامی آمریکا در این کشور، یک بار دیگر سوریه را در کانون توجه قرار داده است.

جنگ داخلی سوریه، زادگاه (گروهک تروریستی) ˈداعشˈ است و این گروه در سوریه دارای پایگاههایی می باشد که از آنها برای جذب نیرو و تامین تدارکات و تجدید قوا بهره می برد.

غرب در تعامل با این بحران و تعامل با حکومت سوریه دو راه بیشتر پیش رو ندارد: یا برای در هم شکستن داعش با اسد هم پیمان شود و یا اینکه سیاست تضعیف شده کنونی را دنبال کند که مبتنی است بر ساختن اپوزیسیون سنی مذهب قوی.

هیچیک از این دو راه به تنهایی با موفقیت قرین نیست.

مقابله با داعش بدون حساب باز کردن بر روی ارتش سوریه که قادرترین نیرو برای درهم شکستن داعش در دمشق است، امکان پذیر نیست. در این راستا، حمایت نکردن از سنی های سرخورده هم برای عقب راندن داعش در درازمدت به شکست خواهد انجامید.

غرب باید از این سیاست دو پهلو فاصله بگیرد.

موفقیت طرح مقابله با داعش در عراق در گرو تشکیل ائتلافی بود متشکل از ارتش در قلمرو شیعیان، دولت و متحدان آن در دولت منطقه ای کردستان.

هیچ کس در عراق اشتهایی برای تکرار خطای سال 2003 و اشغال کامل نظامی آن کشور ندارد.

مقابله موفق با داعش در سوریه مستلزم حمایت ارتش و کردهای سوریه است؛ در سوریه هم همانند عراق سنی ها خواهان اخراج داعش از جوامع شان هستند.

وقوف به این اصل ایجاب می کند که جبهه ای علیه داعش تشکیل شود که هم حکومت سوریه و هم اپوزیسیون را شامل شود و هر دو را تشویق کند که سلاحهایشان را به سمت داعش نشانه بروند نه به سمت یکدیگر؛ اما تا به این لحظه نه اسد و نه اپوزیسیون منهای داعش، تمایلی به قبول این طرح از خود نشان نمی دهند.

وانگهی، اگر این طرح هم مورد قبول واقع شود غرب هم باید از این اصل بنیادین خود که اسد باید برود، دست بکشد.

در منطقه یک همگرایی جدید و قابل ملاحظه در حال شکل گیری است که امید به موافقت با مهندسی تقسیم قدرت در سوریه را باورپذیرتر می سازد.

عربستان و ایران دو بازیگر کلیدی منطقه ای که جنگ سرد منطقه را هدایت می کنند و سوخت لازم برای درگیریهای خاورمیانه را تامین می نمایند، آزمندانه حاصل جمع صفر مواضع خود را کنار گذاشته اند و در جبهه ضد داعش، در حال تقویت منافع مشترک خود هستند.

هردو کشور طرفهای درگیر جنگ داخلی سوریه اند و همین ویژگی نوعی از همگرایی جدید و منطقی آفریده و فرصتی است ناب برای پیشبرد استراتژی منسجم ضدداعش.

دو کشور ایران و عربستان در عالم امروز سیاست لبنان برای مقابله با پیشروی های داعش دست در دست یکدیگر سپرده اند.

جنبش های مورد حمایت هر دو کشور در یک دولت مشارکتی در لبنان در کنار یکدیگر نشسته اند و در مسائل امنیتی با یکدیگر همکاری می کنند.

در عراق هم عربستان و ایران از تلاش های ˈحیدر العبادیˈ برای تشکیل یک دولت جدید فراگیر برای مبارزه با داعش حمایت می کنند.

هفته گذشته معاون وزیر خارجه ایران عازم ریاض شد تا برای اولین بار ظرف یک سالی که ˈحسن روحانیˈ در ایران روی کار آمده است دو طرف در سطحی بلندپایه با یکدیگر به گفت وگو بنشینند.

ایران و عربستان هم اکنون مشغول ارزیابی مجدد همه سیاست های پیشین خود هستند.

داعش نه تنها خطری برای سرنوشت عراق متحد استراتژیک ایران است بلکه تهدیدی بالقوه برای اسد هم هست و همین تهدید کافی است تا لزوم ورود ˈحزب اللهˈ متحد کلیدی ایران به میدان کارزار علیه داعش هم مطرح شود.

رهبران ایران حتی به برخی چهره های سرشناس اپوزیسیون سوریه هم نزدیک شده اند.

وحشت عربستان از این بابت است که داعش نسلی جدید از پیکارجویان (تروریست های) مستعد بازگشت به سلاحهای خود(عربستان) در این پادشاهی را پرورش دهد. اوائل امسال عربستان از خنثی ساختن یک توطئه داعش برای انجام حملاتی متعدد در سراسر خاک این کشور خبر داد.

امروز دیگر عربستان سیاست کهنه خود بر پایه به خدمت گرفتن سلفی ها به عنوان نیروی توازن قدرت علیه قدرت گیری ایران در منطقه را مورد مطالعه و بازنگری قرار داده است.

امروز همه صاحب نظرانی که با عنایت به مخالفت بنیادین داعش با اصول پادشاهی عربستان، این گروه را خطری جدی علیه پادشاهی عربستان می دانستند هم اینک دیدگاهشان را به کرسی نشسته می یابند.

و اما در این میدان مبارزه، وظیفه غرب چیست؟

غرب با قائل بودن به خطر تهدید داعش، لازم است سیاست های شکست خورده پیشین خود را رها کند و بر رویکرد همگرایی منطقه ای در سوریه انگشت تاکید بنهد.

رهبران غرب باید به سعودی ها بقبولانند که در شرایط کنونی چالش علیه داعش، بر تفکر تغییر رژیم سوریه برتری دارد.

در مقابل، شکست دادن داعش نیز باید اولویت نظامی اول دولت سوریه باشد.

رهبران غرب نیز داعش را تهدیدی برای امنیت ملی خود می دانند و این واقعیت باید متضمن اتخاذ سیاست موشکافانه تری در سوریه باشد از جمله کار کردن با ایران و تشویق به خلق یک گشایش سعودی – ایرانی.

 

منبع:ایرنا

ثبت شده در سایت خبرگزاری بیان گلپایگان
کد خبر : 7059 و در روز سه شنبه 11 شهریور 1393 ساعت ۱۸:۱۴:۰۰
2025 copyright.